Depo çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.
Bu kapsamda depolar; ham madde (tedarik) depoları, mamul (dağıtım) depoları, karma depolar şeklinde üçe ayrılmaktadır. Ham madde depoları, sadece ham madde ve yarı mamullerin depolandıkları depolardır. Bu tür depolar, tedarik zinciri boyunca tedarik noktası ile üretim tesisi arasında yer almaktadır.
Depolar, taşıdıkları niteliklere bağlı olarak, hammadde deposu, ürün deposu, yedek parça deposu, tekstil deposu, tehlikeli madde deposu, soğuk hava deposu ve antrepo gibi farklı türlere ayrılabilmektedir.
Kullanım türüne, ihtiyaca ve kurulacak alana göre diğer depo raf sistemleri ise sırt sırta, mekik, mezanin, konsol kollu, kayar, çift derinlikli, dar koridor, giydirme cepheli, içine girilebilir (drive-in), askılık, hareketli ve katlı depo raf sistemleridir.
İlgili 32 soru bulundu
Örneğin biyolojik depolama, kimyasal depolama, ısıl depolama, elektriksel depolama, potansiyel enerji, yerçekimi potansiyel enerjisi, kinetik enerji vb. bunlardan başlıca enerji depolama yöntemleri olan kimyasal, mekaniksel, ısıl ve elektriksel enerji depolama yöntemleri ele alınmıştır (Boztepe, 2006).
Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.
Depo çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.
Depolama süreçleri genel olarak beş aşamada incelenmektedir. Bu aşamalar: (1) mal kabul süreci, (2) malların depo içerisinde taşınması süreci, (3) istifleme süreci, (4) sipariş toplama süreci ve son olarak (5) malların depodan sevkiyatı süreci olarak gerçekleşmektedir.
Depolar malzemelerin farklı ısı derecelerinde saklanması gerekliliğinden; kuru depo, soğuk depo ve dondurucu depo ayrıca farklı ürünler depo edileceğinden; süt ürünleri deposu, sebze-meyve deposu ve et ve balık deposu olmak üzere ayrıdırlar.
Depolama; bir noktadan gelmiş olan ürün ya da yüklerin teslim alınmasının ardından bir süre muhafaza edilip sonrasında istenilen yerlere gönderilmek amacıyla hazırlanmasına denir.
Genel Depolar: Bu tür depo mülkiyetinde deponun sahipliği, üretici firma haricinde kişi veya kurumlara aittir. Bu depolarda farklı firmalar, ürünlerini kira karşılığı saklayabilmektedir. Bu tür depoların faaliyet gösterebilmesi için yasal izin alınmış olması gerekmektedir.
Küçükten büyüğe birimler bu şekildedir. Bit b Bayt B, Kilobayt KB Megabayt MB Gigabayt GB Terabayt TB ile temsil edilirler.
Bulut depolama; mevcut verileri, üçüncü bir tarafın sağladığı şirket haricindeki bir depolama sistemine, internet ya da farklı bir ağ üzerinden aktarması ile depolanmasını sağlayan hizmetlerin bütünüdür.
Depo Hizmetlerinin Görevleri
Bu hizmetler; ürünlerin ayrıştırılması, siparişe uygun bir biçimde hazırlanması (etiketleme, barkot, RFID, alarm, ambalajlama, paketleme, paketleme vb.) ve birleştirilmesi gibi çok sayıda faaliyeti içermektedir.
Deponun sıcaklığı 15 - 25 C'nin arasında olmalı, ortam nemli olmamalı. Sık kullanılan gıda maddeleri dağıtım kapısına yakın yerleştirilmeli. Gıda maddelerinin konduğu rafların yerden yüksekliği en az 15cm. olmalı. Mümkün olduğunca aralarında hava transferi olacak şekilde istifleme yapılmalı.
Günümüzde depo yönetimi profesyonel alan olarak gelişme gösterir. Lojistik hizmetlerinin de önemli bir parçasıdır. Temelde planlama, teslim alma, sayım, stok takibi, adresleme, yerleştirme, paketleme, hazırlama, gönderme ve iade süreç yönetimi işlemlerinin bir araya gelmesiyle oluşur.
Konsolide depolar, çeşitli gruplardan ve tedarikçilerden daha küçük sevkiyatlar alan depolardır. Depo daha sonra bu malları alıcılara göndermeden önce daha büyük gönderiler halinde gruplandırır. Depo sevkiyat prosedürleri, konsolide edilen malların benzer bir coğrafi bölgeye gönderilmesini sağlamaktadır.
Depolama süreçleri genel olarak beş aşamada incelenmektedir. Bu aşamalar: (1) mal kabul süreci, (2) malların depo içerisinde taşınması süreci, (3) istifleme süreci, (4) sipariş toplama süreci ve son olarak (5) malların depodan sevkiyatı süreci olarak gerçekleşmektedir.
Kuru gıda depolarında en önemli koşul sıcaklık ve nem düzeyini ürüne uygun sınırlarda tutmaktır. Bu nedenle düzenli aralıklarla hassas sıcaklık ve nem ölçümleri yapılmalıdır. Soğuk odada saklanması gereken ürünler kuru gıda deposunda saklanmamalıdır. Dondurulmuş bir ürün çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Depolama hizmetleri ürünlerin teslim alınması, yerleştirilmesi, kontrol edilmesi, sayım gerçekleştirilmesi ve nakliye gibi işlemlerin her birini kapsayabilir. Bu hizmetler sayesinde ürünler kontrol altında ve güvenli bir şekilde tutarken aynı zamanda sevk süreleri de kısaltılır.
Depolama sistemleri verilerin sağlıklı bir şekilde kaydedilmesini, erişilmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Dünya üzerinde disk kapasitelerinin artması ve depolama ihtiyaçlarının artması nedeniyle kullanılan depolama alanları sürekli artmaktadır.
Genel Hatlarıyla Depoda Yapılan İşlemler Şunlardır;
Gönderen veya üreticiden malları teslim almak, Malların depoya boşaltılması, stoklamak ve birleştirmek, Depo içinde forklift, raf ve paletlerden yararlanmak, Depo içinde bilişim (bilgisayar, iletişim ve barkod vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri