4. Sınır Dışı (Deport) Etme Kararı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 54. maddesinde sayılanlar, sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye yahut üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı etme kararı vermeye yetkili merci, valiliktir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir. Meşruhatlı vize alabilmek için yabancının evlilik sebebi ile veya eğitim ve araştırma nedenine dayanarak başvuru yapması mümkündür.
Deport kararı ilgiliye tebliğ edildikten itibaren 15 gün içinde idare mahkemesinde dava açılması gerekir. 15 günlük süre hak düşürücü süredir. Yani yabancı 15 gün içinde dava açmazsa dava açma hakkını kaybeder. Kural olarak deport kararının iptali için dava açılması yabancının ülkeden sınır dışı edilmesine engel olur.
Sınır Dışı Etme Kararı
Kanunun açık lafzı gereği bu karar sadece valiliklerce alınabilir. Sınır dışı etme kararının değerlendirme ve karar aşaması en fazla 48 saat sürer.
Yabancının Türkiye içerisinde vize ihlali yapma, kanuna, ahlaka aykırı faaliyetlerde bulunma, ulusal güvenlik veya sağlık için tehlikeli olma, çalışma izni olmaksızın çalışma gibi faaliyetleri sürdürmesi sonucunda deport edilmesi söz konusu olur.
İlgili 17 soru bulundu
Deport (sınır dışı etme) kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine veya Valiliklerce kendiliğinden alınır. Deport kararı verildikten sonra hakkında karar verilen kişiye, Türkiye'yi terk edebilmesi için en az on beş, en fazla otuz gün süre verilir.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 53.maddesinde belirtildiği üzere hakkında deport kararı verilen yabancı kişi hakkında deport kararının kaldırılması amacıyla idare mahkemesine idari dava açılmak suretiyle de deport kararı kaldırılabilmektedir.
Deport cezası olarak da adlandırabileceğimiz bu duruma karşı dava yolu açıktır ve süresi içerisinde kararın kaldırılması için mahkemeye başvuru yapılabilir. Deport (sınır dışı) kararının kaldırılması meşruhatlı vize alınması veya iptal davası açılması yoluyla mümkün olabilmektedir.
Fakat bu sürelere genel olarak baktığımızda 5 ay ila 5 yıl arasında değiştiği görebilmekteyiz. Kimi durumlarda ise bu yasak 10 yıla kadar çıkabilmektedir. Bazı durumlarda deport edilen kişi için sınır dışı edilme sebebine bağlı olarak tahdit kodu konur.
Evet, deport olmuş yabancıya çalışma izni alabilirsiniz ve kişi Türkiye'ye gelebilir. Ancak amacınız kişiyi çalıştırmak değil sadece deport kararına engel olmaksa bu bir suçtur. Türkiye'ye giriş yasağı konulmuş bir kişiye sistem açığından faydalanarak Türkiye'ye giriş imkanı sunmak suçtur.
deport edilen kişinin ülkeye geri girebilmesi için deport kararının son bulması gereklidir. Bu karar mahkeme ya da diğer yollarla son bulduğunda yabancı da vize işlemlerini doğru bir şekilde tamamladığında ülkeye tekrar geri girebilir.
Vize ihlali cezası havalimanlarında bulunan vize ihlali ofisine ödenebilir. Eski düzenlemede ödemenin ardından 10 gün içinde ikamet izni için başvuru yapılacağına dair taahhütname imzalanarak ülkeden çıkış yapılırsa hemen bir gün sonra tekrar giriş yapmak mümkün idi.
Deport Nedir? Deport kararı yani sınır dışı edilme kararı, Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu kimselerin sınır dışı edilmesi ve haklarında Türkiye'ye giriş yasağı konulması anlamına geliyor.
Deport olmuş veya sınır dışı edilmiş olan, cezasını ödemeden çıkış yaptığı için 5 yıl giriş yasağı konmuş olan bir yabancı eğer hakkında yapılmış adli bir işlem yok ise Türkiye'ye geri gelebilir.
Deport kararına itiraz, dava yolu ile gerçekleştirilebilir. Deport kararı idarenin aldığı bir karar olması dolayısıyla idari işlem niteliğindedir. İdari işlemlerin iptali için idare mahkemesinde iptal davası açılmalıdır. İdarenin gerçekleştirdiği bütün iş ve işlemler yargı denetimine tabi tutulabilir.
Yabancı uyruklu kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G-87 kodlu tahdit kodu konulabilmekte ve bu kişiler deport (sınır dışı) edilmektedirler. G-87 kodu konulan bazı kişilerin deport (sınır dışı) edilmesiyle kendi ülkelerinde de hayatları risk altına girmektedir.
Deport, bir kişinin yasal olarak bulunduğu bir ülkeden zorla çıkarılmasıdır. Sınırdışı olarak da adlandırılan deport ile ilgili hükümler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda yer almıştır.
Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye'den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye'ye giriş yapması engellenir.
Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER) İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmaktadır.
Deport kararı Türkiye Cumhuriyeti Devletinde kalan yabancılar için verilir. Bu bilgi 6458 Sayılı Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu m.52'de belirtilen "Yabancılar, sınır dışı etme kararıyla, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir." İbaresinden anlaşılır.
Örneğin, Türkiye'ye giriş yasağı vize ihlalinden kaynaklanan nedenler ile verildiyse bu ceza meşruhatlı vize kolaylıkla kaldırılabilir. Adli nedenlerden dolayı sınır dışı edilen kişilerin veya terör örgütleri ile bağlantısı olduğu tespit edilen kişilerin deport cezaları hiçbir şekilde kalkmaz.
Hakkında sınır dışı etme kararı bulunan bir yabancının kendi ülkesine, transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye çıkışının yaptırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri