Ticari e-Fatura reddi, faturayı gönderen tarafından yapılamaz. Fatura ancak gönderim yaptığınız müşterinize ait sisteme düştükten sonra 8 gün içinde reddedilmesi durumunda iptal edilebilir. Bu durumda yeni bir fatura oluşturmadan reddedilen fatura üzerinden düzenleme yapılabilir.
Hayır. Reddedilen bir e-Fatura tekrar gönderilemez.
Usulsüzlükler vergi usul kanununda düzenlenmiş olup, düzenleyeceğiniz e-Faturanın durumu kâğıt faturada olduğu gibidir. Reddedilen fatura yok hükmünde olduğu için muhasebe kayıtlarına alınmaması, alınmış ise muhasebe standartlarına uygun olarak kayıtların düzeltilmesi gerekmektedir.
Faturayı reddetmeniz durumunda Ticari E-Fatura iptal olacaktır. Ancak dikkat etmelisiniz, 7 gün içinde gelen Ticari E-Faturayı iptal etmezseniz sistem faturayı kabul edilmiş sayacaktır. Temel E-Fatura otomatik olarak sistem tarafından kabul edilir.
Hiçbir etiketi yok. GİB-Portalinde faturayı reddedebilmek için birden fazla adım bulunmaktadır. Bu adımlardan bir tanesi bile eksik olsa faturaya cevap verilememiş olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre 8 gün içerisinde cevap verilmeyen (ya da red cevabı verilmeyen) faturalar alıcısı tarafından kabul edilmiş sayılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Böyle bir işlem yapılmıyor ise fatura alıcısı kendisine gelen temel faturayı reddedebilir. Alıcının reddetmesi için, kendi Kep adresinden faturayı düzenleyen tarafın Kep adresine açıklayıcı bir dille yazılmış red sebebinin olduğu bir mail atarak, ek kısmına reddettiği faturaları eklemelidir.
Ticari Fatura senaryosuna göre düzenlenen faturalara, e-Fatura uygulaması üzerinden aldığı tarihi takiben 8 gün içinde yine uygulama içerisinden "Kabul" veya "Red" yanıtları verilebilir.
Alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe, iptal talebine ait e-faturalar e- fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir.
Temel e-fatura işlemlerinde alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme olanağı yoktur. Bu yüzden alıcı ya da satıcı, e-faturanın iptali için, “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir. Mali mühür ile imzaladıktan sonra karşı tarafa “iptal talebi” olarak gönderilir.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
Ticari fatura senaryosunda ise 8 günlük bir onay veya red süresi bulunur. Bu süre içerisinde alıcı eğer faturayı reddederse ayrıca bir iade faturası kesmesine gerek kalmaz. Bu süre aşıldığı takdirde ise düzenlenmesi zorunlu hale gelir.
Ticari fatura, faturanın alıcıya ulaştırılmasından itibaren 8 gün içinde reddedilebilir. Bu süre içinde fatura incelenip değerlendirerek ret veya kabul kararı verilir. Faturanın satıcıya iade edilmesi de faturayı reddetme anlamına geldiğinden sıkça sorulan fatura iade süresi de 8 gündür.
Herhangi bir hata durumunda paniğe kapılmayın, e-faturalar iptal edilebilir. İptal süreci kesilen faturanın türüne ve ne zaman gönderildiğine göre değişiklik gösterebilir. İptal süreci içerisinde ise yanlış gönderilen faturayı sadece gönderici taraf iptal edemez, alıcının da e-faturayı reddetmesi gerekir.
Faturanın hata almasına sebep olan alanlar düzenlendikten sonra fatura LogoConnect “e-Fatura Gönder” ekranından yeniden gönderilmelidir. Bunun için ekranın alt tarafındaki filtre ekranından işlem yapılması gerekmektedir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Reddedilen e-Fatura sisteminizde iptal edilmiş bir fatura gibi görünür. 8 gün içerisinde reddedilmeyen Ticari e-Fatura'ların iptali için ise alıcı tarafın KEP sistemi, noter gibi harici yollar ile faturayı gönderen tarafa fatura iptal talebini içeren bir yazı göndermesi gerekir.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
2. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilme hakkına sahiptir. 8 günü aşan itiraz talepleri onaylanmaz ve faturayı alan mükellef faturadaki bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılır.
Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür. Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.
e-Fatura iptal etme süresi Türk Ticaret Kanununa göre fatura kesim tarihinden itibaren 8 gündür. İptal talebini bu süre içerisinde vermek durumunda olan mükellefin e-fatura iptal onay süresi de 8 gündür.
Sekiz günlük süre içinde itiraz edildiği taktirde, fatura içeriğinin sözleşmeye uygun olduğunu ispat külfeti faturayı veren tarafa ait iken, sekiz günlük sürenin geçmesinden sonra itiraz edilmesi halinde, fatura içeriğinin sözleşmeye uygun olmadığını ispat külfeti faturayı alan tarafa ait olur.
Sorgulama sonucu iptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
e-Arşiv ve e-Fatura Sonradan Düzeltilir Mi? e-Arşiv ve e-fatura gönderildikten sonra sistemden herhangi bir şekilde düzeltilemez ya da değiştirilemez. Ancak teknik olarak e-arşiv faturanın iptal edilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri