Depozito Son Kira Yerine Sayılır Mı? Hayır, sayılmaz. Kiracı kira sözleşmesi devam ettiği süre boyunca tüm aylara ait kira bedellerini ödemekle yükümlüdür.
Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir. Bazı ev sahipleri iki kira bedeli de talep edebilmektedir. Ayrıca evin içinde bulunan demirbaşlara göre de teminat miktarı üç kira bedelini aşmayacak şekilde bir miktar olabilir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Depozito, kira sözleşmesi nedeniyle kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak için verilen bir bedel olduğundan kiraya mahsup edilmesi mümkün değildir.
Şayet kira sözleşmesinin bitiminden sonra konutta hiçbir zarar meydana gelmemiş ise depozito bedelinin iade edilmesi gerekmektedir. Fakat uygulamada bazı durumlarda emlakçılar veya ev sahipleri hiçbir zarar meydana gelmemesine rağmen depozitoyu geri vermekten kaçınmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer depozito, aylık kira olarak alındıysa iade durumunda da kira artış oranı dikkate alınarak son güncel kira bedeli üzerinden iade yapılmalıdır.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
İş yeri kira sözleşmelerinde belirtilen depozito bedeli damga vergisine tabiimdir? Depozito “kira bedeli” olmadığı için Damga Vergisine tabi değildir.
Ancak Türk Borçlar Kanunu'nun 342. maddesine göre, para olarak kararlaştırılan depozitonun bankada açılacak vadeli mevduat hesabına yatırılması zorunludur. Zira, elden yapılan ödemenin kiraya veren tarafından harcanması veya zaman içerisinde enflasyon sebebiyle değer kaybına uğraması söz konusu olabilir.
Yukarıda bahsedildiği üzere depozito yani güvence bedeli, kira bedeline, kiralananla alakalı yan giderlere ve kiralananda oluşabilecek hasarlara ilişkin olarak alınır. Makul süre tazminatının da depozito içerisinden tahsili söz konusu olabilecektir.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar. Eşyalı ev kiralandığı zaman ise eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir.
Depozitoların Türk Lirası cinsinden alınıp verilmesi halinde, dönem sonunda “mukayyet” değeri ile değerlenir. Bu konuda bir görüş ayrılığı yoktur.
Normal şartlarda elden veya banka ilan yoluyla TL olarak kiraya verene gönderilen depozitonun iadesinde faiz işlemesi söz konusu olmaz. Daha doğru bir ifade ile, depozitonun mülk sahibine verildiği günden itibaren faiz işlemez.
Depozitonun iadesi için ev sahibi öncelikle gayrimenkulde inceleme yapmalıdır. Zarar, hasar, aidat veya abonelik borcu olup olmadığı kontrol edildikten sonra tutanak tutulmalıdır. Depozitodan düşülecek bir alacak yoksa veya arta kalan miktar varsa iadesi gerekir” diye konuştu.
Depozito, ev sahibinin konut veya iş yeri gibi taşınmaz mülklerini kiralama durumunda oluşabilecek zararları teminat altına alabilmek amacıyla kiracıdan istediği para veya kıymetli evrak olarak ifade edilir.
Depozitoyu Vermeyen Ev Sahibi
Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini istemelidir. Önce icra takibi başlatmadaki amaç dava sonunda %20'den az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatına hak kazanmaktır.
Bu durumda kira ödemesinin ev sahibinin rızası dışında başka birinin, yani ev sahibinin eş, çocuk veya bir yakınının hesabına yatırılması bize göre kiracıyı borcundan kurtarmayacaktır. Zira, kiralayan kira bedelini tahsil etmediğini ileri sürerek kiracı aleyhine icra takibi başlatabilecektir. Nitekim, T.C. Yargıtay 8.
Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parasına verilen isimdir. En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir.
126 Hesap, Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabıdır. Şirketin üçüncü kişilere bir işin ifasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak koşuluyla verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerler, 126 Hesap'ta izlenir.
Notere giderken yanınıza kirayı düzenli ödediğinize dair dekontları da kanıt olarak götürebilirsiniz. Eğer ihtara rağmen depozitonuz ödenmiyorsa yapmanız gereken avukatınızla birlikte depozitonuz ve yasal faizi için icra takibi başlatabilirsiniz.
Kira gelirlerinin beyanında, kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri hasılattan indirilebilir. Bu giderlerin kiralayan tarafından karşılanması durumunda, kiraya veren bunları gider olarak dikkate alamaz.
Depozito Son Kira Yerine Sayılır Mı? Hayır, sayılmaz. Kiracı kira sözleşmesi devam ettiği süre boyunca tüm aylara ait kira bedellerini ödemekle yükümlüdür.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Buna göre; kiracının sözleşmede kararlaştırılan tarihten önce kiralanandan çıkması halinde, haklı veya kanuni bir neden bulunmuyorsa, kira ilişkisinden kaynaklanan tazminat yükümlülüğü doğacaktır. Kiracı somut duruma göre makul bir süre daha kira bedelini ödemekle yükümlü olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri