Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez. Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir.
Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL'ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.
Kiracı Evden Çıkarken Depozitoyu Nasıl Alır? Kiraya veren, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren üç ay içinde kira sözleşmesiyle alakalı kiracıya bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluna başvurduğunu yazılı beyanıyla bildirmezse banka depozitoyu kiracıya teslim eder.
Kira sözleşmesinde kararlaştırılan depozito, üç aylık kira bedelini aşıyorsa bu durumda kısmi butlan söz konusu olacak ve üç aylık kira bedelini aşan kısmı geçersiz kabul edilecektir. Böylelikle kiracı da depozitonun üç aylık bedeli aşan kısmının iadesini talep edebilecektir.
Depozito, kira sözleşmesi süresince kiracının kiralanana verdiği zararları, kiralananın aidatı, abonelikleri (elektrik, su, doğalgaz faturası borcu) vs. hususlar kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi ihtimaline karşılık kiraya verene gösterdiği bir teminat türüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Görüldüğü üzere Yargıtay kararlarında depozitonun güncel kira bedeline uyarlanarak iadesinin gerektiği ifade edilmektedir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Mal sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş sınırlara sahiptir. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Yargıtay'ın istikrar kazanmış kararlarına bakıldığında, son kira bedelinin ödenmeyerek depozito bedelinden mahsup edilmesini hukuka aykırı olarak kabul etmektedir.
Çoğu kiracı ev sahibi depozitoyu vermezse endişesi taşıyabiliyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yasal yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Kira sözleşmesindeki şartları yerine getirdiğinizi kanıtlayarak depozito iadesi için ev sahibi hakkında icra takibi başlatabilirsiniz.
Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez
Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması
Ev sahibi depozitoyu vermezse neler yapılmalı? Tüm şartları yerine getirmiş olmanıza rağmen ev sahibiniz depozitonuzu ödemiyorsa ilk iş notere gidip ona ihtar çekmelisiniz. Notere giderken yanınıza kirayı düzenli ödediğinize dair dekontları da kanıt olarak götürebilirsiniz.
Borçlar Kanununda, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozitonun, üç aylık kira bedelini aşamayacağını ifade edilmiştir. Kural bu olmakla birlikte uygulamada tarafların, üst sınırdan daha yüksek bir depozito kararlaştırmaları söz konusu olabilmektedir.
Bir başka deyişle kira sözleşmesinin devam ettiği sırada depozitonun iade istenmesi mümkün değildir. Kira sözleşmesinin bir şekilde sona ermesi üzerine gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir problem olmaması halinde depozito bedeli banka yoluyla ödenmiş ise bankaya yazılı başvuru ile üç ay içinde geri alınabilir.
Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. yollarla iade ediliyorsa bu halde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tayini talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.
5-Hangi giderler depozitodan karşılanır? Kiracının ödenmemiş aidat borcu varsa, evin içinde demirbaşlarda hor kullanıma bağlı bir hasar varsa bunlar depozitodan düşülür. Ancak ev sahibi eski kiracıdan boya-badana masrafını isteyemez.
Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
Depozito miktarı nasıl belirlenir? Depozito miktarının belirlenebilmesi için genellikle bir aylık kira bedeli olarak ücret talep ediliyor. Bunun yanı sıra, bazı konut sahiplerinin toplamda üç kira bedeli olacak şekilde depozito talep ettiği de görülüyor.
Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.
Erken tahliye eden kiracı makul sürenin geçmesinden önce, kiraya verenden kabul edilmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması halinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçlarının sona erecektir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kiracının evi göstermemesi, tahliye sebebi değildir. Kiracının evi gösterme zorunluluğuna aykırı şekilde davranması, ev sahibi için kiracı tahliyesinde haklı bir neden teşkil etmeyecektir.
Yasalara göre mülk sahibi depozitoyu kira sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren en fazla üç ay içinde ödemeli. Aksi takdirde kiracı yine hukuki yollara başvurarak depozito bedelini geri talep edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri