Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.
Kira sözleşmesinde kararlaştırılan depozito, üç aylık kira bedelini aşıyorsa bu durumda kısmi butlan söz konusu olacak ve üç aylık kira bedelini aşan kısmı geçersiz kabul edilecektir. Böylelikle kiracı da depozitonun üç aylık bedeli aşan kısmının iadesini talep edebilecektir.
Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL'ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.
Kiracı Evden Çıkarken Depozitoyu Nasıl Alır? Kiraya veren, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren üç ay içinde kira sözleşmesiyle alakalı kiracıya bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluna başvurduğunu yazılı beyanıyla bildirmezse banka depozitoyu kiracıya teslim eder.
Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez
Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması
İlgili 38 soru bulundu
Kiralanan mülkte herhangi bir zarar, ödenmemiş aidat veya abonelik borcu bulunmuyorsa depozito kiracıya iade edilmelidir. Depozito bankaya yatırıldıysa; her iki tarafın rızasının olması veya kesinleşmiş bir icra takibi ya da mahkeme kararı varsa parayı kiracıya iade edecektir.
Çoğu kiracı ev sahibi depozitoyu vermezse endişesi taşıyabiliyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yasal yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Kira sözleşmesindeki şartları yerine getirdiğinizi kanıtlayarak depozito iadesi için ev sahibi hakkında icra takibi başlatabilirsiniz.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Ev sahibinin evden çıkan kiracıya depozitoyu ödememesi durumunda kiracı mahkemeye başvarak sebepsiz zenginleşme davası açabilir. Kiracı depozito verdiğine dair bir belgeye sahipse icra takibi yapılarak ödenen depozito bedeli talep edilebilir.
Normal şartlarda elden veya banka ilan yoluyla TL olarak kiraya verene gönderilen depozitonun iadesinde faiz işlemesi söz konusu olmaz. Daha doğru bir ifade ile, depozitonun mülk sahibine verildiği günden itibaren faiz işlemez.
Eğer depozito, aylık kira olarak alındıysa iade durumunda da kira artış oranı dikkate alınarak son güncel kira bedeli üzerinden iade yapılmalıdır.
Yargıtayın emsal nitelikli kararlarına bakıldığında kiracı her ne kadar kiralananı kiraladığı şekliyle iade etme yükümlülüğü altındaysa da uygulamalar evin boyasının olağan eskime kapsamında olduğu ve hor kullanma halinin vuku bulmadığı hallerde kiracının badana yapma yükümlülüğünün olmadığı yönündedir.
Depozito Son Kira Yerine Sayılır Mı? Hayır, sayılmaz. Kiracı kira sözleşmesi devam ettiği süre boyunca tüm aylara ait kira bedellerini ödemekle yükümlüdür.
2. Depozito En Fazla Ne Kadar Kararlaştırılabilir? TBK'nın 342. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşamaz. Kiracının korunması adına getirilen bu sınır, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir.
Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. yollarla iade ediliyorsa bu halde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tayini talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.
1) kiracı; eve girerken depozito verdiyse, evde maddi hasar oluşturmadıysa, temiz eve girdiyse boya işi depozitodan düşülür ve varsa kalanı kiracıya verilir. 2) kiracı; eve girerken depozito verdiyse, evde maddi hasar varsa, temiz eve girdiyse bunlar depozitodan karşılanır ama boya için para kalmazsa kiracıdan istenir.
Ev Kiralanırken Ne Kadar Depozito Verilmelidir? Mal sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş sınırlara sahiptir. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez.
Görüldüğü üzere Yargıtay, kiracının döviz olarak verdiği depozitoyu ister Türk lirası olarak isterse döviz olarak geri isteyebileceğine karar vermiştir.
Eğer ev sahibinin, yeni kiracıyı kabul etmeme noktasında haklı gerekçeleri varsa kira sözleşmesi bitmeden evden çıkan kiracının ödeme yükümlülüğü makul sürenin sonuna kadar devam eder. Eğer ev sahibi haklı nedeni olmamasına rağmen yeni kiracıyı kabul etmiyorsa kiracının ödeme yükümlülüğünün sona erdiği kabul edilir.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiralayan sırf kıra sözleşmesinin bittiğinden bahisle kiracıyı çıkaramaz. Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir.
Böylece kiralayan lehine, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla kira artışı yapılması mümkün kılınmaktadır. Taraflar arasında bir anlaşma bulunan hallerde bu anlaşma, bulunmayan hallerde ise TÜFE oranı %25'i geçmemek kaydıyla geçerli kalmaya devam etmektedir.
Kiracının yasal kira artışını yapmaması durumunda, ev sahibi kiracıya yazılı bir ihtarname göndermelidir. İhtarname ile kiracıya kira artışının yapılması ve belirli bir süre içinde ödenmesi gerektiği bildirilir. Kiracı bu talebe uymazsa, ev sahibi tahliye davası açabilir ve mahkeme kararıyla kiracı tahliye edilebilir.
Eğer kiracı: Kiralarını düzenli ödememişse ve ev sahibine kira borcu varsa, Evin taşınmaz demirbaşlarına zarar vermişse, Kiracının aldığı apartman hizmetleri için ödenmemiş borcu varsa ev sahibi depozitoyu geri vermeyebilir ya da tarafında oluşacak zararı keserek kalan parayı kiracıya yatırabilir.
1 yıldır kiracı olan kişiye karşı tahliye davası açılarak kira kontratı sonlandırılabilir ve kiracı tahliye edilebilir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi içinse şartların sağlanması zorunludur.
Depozito kiralama işlemlerine başlamadan önce verilir. Ödenecek miktar kiradan bağımsızdır. Kiracı evde kalmaya devam ettiği sürece geri verilmez. Ancak kiracı sözleşme şartlarına göre evden çıkarken geri ödeme alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri