Yağmurlu ve karlı havalarda kamp yapmak güzel bir tercih ancak çadırınızın veya ekipmanlarınızın mevsim şartlarına uygun olması gerçekten hayat kurtarıcı olacaktır. Çetin hava şartları altında çadırınızın size sunduğu ihtiyaç ve olanaklar sizi mağdur etmemelidir.
mükemmel bir koruma sağlayacaktır. Yağmurlu bir havada kampın bir diğer önemli unsuru yağmurluklardır. Bu nedenle yanınızda mutlaka en az 1 yağmurluk bulundurmanız gerekiyor. Bunun yanında su geçirmez kalın tabanlı ayakkabılar, pantolonlar gibi diğer kıyafetler de sizi yağmurlu bir kampta rahat ettirecektir.
Yağmurlu havalarda çadırınızın kapısını ve pencerelerini fermuarlarını çekerek içeriye yağmur girişini engellemeye dikkat etmelisiniz. Yağmurlu bastırdığında eşyalarınızın dışarda kalmaması için çadırınızı biraz büyük seçmeniz ya da bagajlı çadır seçmeniz daha uygun olabilir.
Elbette kamp çadırlarının belirli bir potansiyele sahip, su geçirmez özelliği bulunmaktadır. Ek olarak; kamp çadırı tentesi ve zemin kumaşı gibi ekstra ekipmanlar da satılmaktadır. Kamp çadırı modelleri, zamanla dikiş alanlarından açılacak ve en ufak bir yağmur ve su gibi etkenlerde zarar görecektir.
Kamp çadırlarında su geçirmezlik mevsim sınıflandırılmasında da anlaşılır. Örneğin 3 mevsim çadır olarak adlandırılan modeller, ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları için uygun olup düşük de olsa su geçirmez niteliktedir.
İlgili 17 soru bulundu
Çadırın ıslanmasını önlemek için çadırın altına çadırın zemini muşamba serilir. Küçük boyutlu, hafif, bir çantada paketlenebilir, taşıması kolaydır. Çok fonksiyonlu, piknik matı veya plaj matı olarak da kullanılabilir. Çadırın ıslanmasını önlemek için çadır zemininde su geçirmez bir bez olarak kullanılır.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Çadır kurulum şemasındaki talimatları takip ederek, kurulumu daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. 5 mevsim çadır; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış ve son olarak, dağcılıkta aşırı kış ve soğuk şartları ifade eden beşinci bir mevsim vardır. 5 mevsim çadırlar bu tip havalardan en sağlam korumayı sağlar.
Kışın yapacağınız kamp tatilinde çadırı sıcak tutabilmek için taş ile ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey ocak ile ısıtılan taşları çadırınızın içerisine taşıyıp burada çadırınızı sıcak tutabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, ısıtılan taşların doğrudan çadıra getirilmemesidir.
Hava durumuna dikkat edin
Doğru bir kıyafet seçimi ile -18 derecelerde dahi spor yapabilmeniz mümkündür. Ancak buradaki en önemli konu derece değil, sizin hissettiğiniz sıcaklıktır. Bundan dolayı yağmurda, tipide, fırtınalı havalarda vs. kapalı alanda spor yapmak daha doğru bir tercih olacaktır.
"Normal bir şiddette olan yağışlarda problem yok" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gök gürültülü bir yağış varsa asla denize girmeyin. Denizde ve sahilde yıldırım çarpması ihtimali çok yüksektir.
Kampçılık her mevsim yapılabilen bir spordur. Özellikle ekstrem sporlarla birlikte yapılacaksa bu sporlara uygun mevsimler kamp için daha uygundur. Yazın sahil kenarında, kışın ise dağ eteklerinde kamp yapılabilir.
Kışın çadır kampı için kayak merkezlerine yakın yerleri tercih etmenizi öneririz. Böylece kayak başta olmak üzere tüm kış sporlarını da yapma şansınız olur. Dağda çadır kurabileceğiniz diğer Uludağ kamp alanları ise Sarıalan, Kirazlı, Kadı ve Sobra Yaylaları.
Etrafındaki direkler doğru şekilde açılarak düzgün monte edilen bir çadır 50 km/sa hızla esen (6 şiddetinde) rüzgara karşı yerinde kalır.
3 Mevsim Çadırlar
Ortalama 3000 mm'ye kadar su geçirmezlik özelliği bulunan 3 mevsim kamp çadırı modelleri genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında tercih edilir. 3 mevsim çadırlar kısa süreli hafif yağmurlarda sizi ıslanmaktan ve rüzgardan korur.
İlk önce barınma alanımız olan çadırın, ağır kış şartlarına uyması gerekiyor. Kış kamplarının olmazsa olmazı yağışa ve rüzgara dayanıklı çadırlar. 4 mevsim ya da 5 mevsim çadırlar kış kampları için bize avantaj sağlıyor. Ancak yüksek irtifada yapılacak kış kamplarında 5 mevsim çadır olması zorunlu.
Çadırın içerisinde mum yakarak ısınabilirsiniz ancak son derece dikkatli davranmanız gerekiyor çünkü mumun devrilmesi durumunda çadırınızın yanacaktır. Bu yöntemi kullanırken yakacağınız mumları örneğin bir tencerenin içerisine koymak iyi bir fikir olabilir.
Uyku tulumu kamp yapanlar için yaz mevsiminde de gereklidir. Özellikle çadırda uyurken, çadırların yapısı sebebiyle yaz mevsimi olsa dahi, geceleri soğukluk hissedilebilir. Bundan dolayı da yaz için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan uyku tulumu modelleri temin edilmelidir.
Çadır Nasıl Yıkanır? Öncelikle çadırın kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmaması, kurutma makinesinde kurutulmaması gerektiğini belirtmek gerekir. Çadır bakımı ılık su ve sünger yardımıyla rahatça yapılabilir. Daha detaylı bir bakım ve temizlik istersen de küvet içerisinde soğuk suyla yıkayabilirsin.
Çadır brandaları su geçirmemesi için PVC kaplı polyester ya da naylon kumaştan yapılır. Bu malzemeler su geçirmez özelliklere sahiptir. Çadır brandası üreticilerinin çoğu, su direncini artırmak için çadır battaniyelerine özel bir kaplama da uygular.
2. Çadırınızın kumaşı yırtılmaya karşı dayanıklı olsun. Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler. Bunların her biri çadır için iyi tercihlerdir, fakat yine de yırtılmalara karşı yüksek derecede koruma sağlayan rip-stop kumaşlı bir çadır almak ilk tercihiniz olsun.
Kıl çadırların ilk kez Moğollar tarafından kullanıldığı söylenilmektedir. Ancak daha eski dönemlerde de kullanılmıştır. Özellikle Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılmasından dolayı Osmanlı ile özdeşleşmiştir. Keçi kılından yapıldığı için adına kıl çadırı denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri