Yeni pişmiş börekler dondurucuya kaldırılmadan önce oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
-- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Böreğin üzerine örtün. İlk harı gecene kadar yani bez kuruyana kadar bekleyin.
- Böreğinizi pişmeye hazır hale getirdikten sonra 10 ya da 15 dakika boyunca dinlenmeye almanız. Bu işlem böreğinizin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. - Börek için çıtır çıtır bir lezzet istiyorsanız, fırına vermeden önce böreğin üzerine çırpılmış yumurta sarısı ya da yoğurt sürebilirsiniz.
Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır.
Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Sabah pişirecek olanlar sabaha kadar oda ısısında tepside mayalanmaya birakabilirler. Ama aynı gün içerisinde pişirecek olanlar 1 saat sıcak ortamda tepside mayalandırıp 180 derecede 35-40 dk kadar üzeri altı kızarana dek pişiriyoruz.
3 - Yumuşacık Börekler İçin : Süt
Sadece süt ile yufkaları ıslatmak bile, böreklerinizin lezzetine lezzet katacaktır. Süt aynı zamanda böreklerinizi de yumuşacık yapacaktır.
Su buharı yöntemiyle böreğinizi yerken yeni pişmiş gibi hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır.
Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz. Börek iç malzemesi, tepsiye, en az iki yufka döşendikten sonra konulmalıdır.
El açması nefis böreklerin lezzet sırları yufkasından ve hamurundan başlıyor. Nefis bir börek yapmak için hamurunda kullanacağınız malzemeler çokça az aslında. Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok.
Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
İç harcında kullanacağınız malzemeye göre değişse de pişmiş börekleri ortalama 2 ay, pişmemiş olanları ise yaklaşık 1 yıl boyunca doğru koşullarda buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluğa atacağınız böreğin yapımında çiğ yumurta, et ve et ürünleri kullanmadığınız sürece bekleme süresi uzayacaktır, unutmamalısınız.
Bu aşamada hamurun üzerinde hava kabarcıklarının oluşması hamurun kıvamını bulduğunun göstergesidir. Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
* Öncelikle şunu bildirelim ki börek sıcakken saklanmaz. Böreği saklamak için soğumasını beklemelisiniz. Börekleri dilimleyip yenilecek porsiyonlarda buzluk poşedine koyun. Poşedin havasını alıp ağzını bağlayın yahut derin dondurucu saklama kabına yerleştirin.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Hazır yufka ile sarılan peynirli börekleri daha sonra pişirmek üzere buzluğa atabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz günlerde buzluktan çıkarıp sadece yağlı sodalı karışıma bulayarak fırınlamanız yeterli!
Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz. Yani fırının raflarına birden fazla tepsi yerleştirebilirsiniz. Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz.
Tüm malzemeleri de mutlaka oda sıcaklığında kullanın. Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz.
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. - Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
4. yufkayı böreğin üzerine serin ve taşan kısımlarını böreğin en altına katlayın. Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve dilimleyin.1 şişe sodayı böreğin üzerine her yerini ıslatacak şekilde dökün. 5 dakika kadar sodayı çekmesi için bekleyin.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
Fırından aldıktan sonra böreğimizin üzerine yumuşak olması için su serpelim ve üzerini temiz bir bezle örterek dinlendirelim. Böreğimiz servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri