- Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı. - Kesici eşya, bardak, tabak gibi ürünlerin ve devrilme riski yüksek olan beyaz eşyaların bulunduğu mutfağa saklanılmamalı.
Kolonlarda Oluşan Hasar Tehlikeli
Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar. Kolonlarda oluşabilecek bir hasar, yapının göçmesine varabilecek kadar ağır hasarlara neden olabilir.
Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
İlgili 40 soru bulundu
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Evden ayrılmak gerektiğinde kiti kolayca alabilin. -Evin bir planını çıkartın. Evin her odasında ya da yakınlarında 'pencerelerden, dış duvardan uzak; üzerinize devrilebilecek ağır bir şeyin olmadığı, iç duvarlar ve çök-kapan-tutun için kullanılabilecek bir parça sağlam mobilyanın olduğu güvenli yerler seçin.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor.
Yapıların bütün ağırlığı kolonlar tarafından taşındığı için binanın büyüklüğüne ve ağırlığına göre bina taşıyıcı sistemde yeter sayıda kolon bulunmalıdır. Binalarda yapılan deprem testi çalışmalarında özellikle kolon sayıları ve kolon dayanımları yetersiz binalar deprem riski olduğu görülmektedir.
Kolonlardaki, perdelerdeki, kirişlerdeki çatlaklar 4-5 milimetrenin altındaysa takibi gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlaklar açılıyor, 8-9 milimetreye 1 santimetreye çıkıyorsa mutlaka önlem alınması gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlak biraz daha açılmaya devam ediyorsa o zaman yapı yoruluyor demektir.
Dayanıklı Kolonlar
Kolonlar binanın yükünü taşıyan ve deprem kuvvetlerini temele aktaran dikey elemanlardır. Bina kolonları, kaliteli beton ve demir kullanılarak yapılmalı ve proje hesaplarına uygun olmalıdır. Bina kolonlarında çatlak, eğrilik veya kesilme gibi hasarlar olmamalıdır.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Kolonlarda çok belirgin olarak rutubet olduğu görülmekte bu da kolon donatılarına zarar vermektedir. Bu bina yapılırken zemin etüdüne dikkat edilmediği ve zemini sulu zemin olmasına rağmen hiçbir tedbir alınmadığı açıkça görülmektedir.
Yaşanan depremlerden elde edilen veriler, mutfak ve banyoların en uygun yerler olduğunu göstermektedir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
Farklı dinamik karakterlere sahip yapılar deprem esnasında farklı salınım periyotlarına sahip olmaktadır. Deprem esnasında bitişik nizam olarak inşa edilen bu yapılar aralarında yeterli derz bırakılmamışsa birbirlerine çarparak ağır hasarlar oluşmasına sebep olmaktadırlar.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
7 büyüklüğünde meydana gelen bir doğal afet, binalarda büyük hasara yol açar. Bunun yanı sıra yollarda ve toprakta çatlakların oluşmasına ve toprak kaymalarına neden olabilir. 8 büyüklüğündeki depremler çok fazla sayıda binanın yıkılmasına yol açabilir ve hatta tsunami olma ihtimalini de yükseltebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri