Özellikle memeli hayvanlar, güçlü sezgilere sahiptir. Muhabbet kuşlarının deprem gelmeden önce 3 dakika gibi bir farkla çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor. Bilimsel bir dayanağı olup olmadığı konusunda ise ABD'de yapılan araştırmalar ışık tutuyor.
Hayvanların deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip oldukları bilgisine dayanan vatandaşlar ötücü kuşlara yöneldi. Başta muhabbet kuşları olmak üzere birçok ötücü kuşun deprem gelmeden dakikalar önce çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor.
Depremin 5 dakika öncesinde muhabbet kuşlarında kafesten kaçma veya çıkmaya çalışma davranışı gözlemlenir. Kanatlarını çırpıp kafes tellerine doğru durmaksızın hareketler sergilerler.
Çevredeki, onlara yırtıcı olarak görünebilecek ya da onları meraklarıyla rahatsız edebilecek diğer evcil hayvanlardan da korkmaları mümkündür. Yüksek sesler ve ani hareketlerse onları kolayca korkutabilir.
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor. Depremin merkezindeki sarsıntılar etrafa şok dalgaları olarak yayılırken insanlar genelde ilk dalgaları hissetmezken hayvanların bunları hissetmesi daha mümkün görünüyor.
İlgili 23 soru bulundu
Aynı zamanda kuşlar çok düşük frekanstaki sesleri ve sarsıntıları duyabildikleri için de depremi önceden hissedebilirler.
ATLAR Atlar ve inekler, depremi önceden hisseden büyükbaş hayvanlardan. Atlar ve inekler, deprem öncesi huysuzlaşıyor, tepinmek gibi saldırganlık gösterilerinde bulunuyorlar. YILANLAR Bilim adamları, deprem öncesinde yılanların yuvalarını terk ettiklerini belirlediler.
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
Muhabbet kuşları hassas canlılardır. Yaşadığı ortam onun için uygun değilse, bulunduğu ortamda kendini güvende hissetmek yerine sürekli mutsuz hissediyorsa bu durumlar muhabbet kuşunuzun ölümüne kadar ulaşabilir.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
Bilim insanları, tıpkı sismolojik makinelerin insan vücudunun algılayamadığı sarsıntıları algılayabilmesi gibi, hayvanların da daha güçlü deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce yeryüzünden geçen küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip olduklarını söylüyor.
Duyu organları insanlara göre daha farklı işleyen hayvanlar, bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabilmekte ve buna yönelik tepkiler verebilmektedir. Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır.
Sağlıklı beslenen, düzenli egzersiz yapan, herhangi bir sağlık sorununa anında müdahale edilen kısacası iyi standartlarda yaşayan muhabbet kuşları yaşam süresi 5 - 8 yıl olarak kabul edilir. Çok iyi bakılan ve ilgilenilen muhabbet kuşlarının 10 - 12 yıl aralığında yaşaması beklenir.
Örneğin aşırı sıcak havalarda serinlemek için muhabbet kuşlarımız sürekli ağızlarını açıp kapatarak hava sirkülasyonu yaparlar. Ayakları yorulduğu zaman tek ayak üzerinde durarak ayaklarını dinlendirirler . Yada keyifli oldukları anlarda gagalarını gıcırdatırlar.
Ses Değişikliği
Birçok kuş can sıkıntısından ya da mutsuzluktan yüksek ses çıkarır. Bu bağırma tarzı seslerin nedeni kuşun ilgisiz kalmasıdır. Bir süre sonra sürekli olarak yüksek ses çıkarıyor olmaları onların depresyonda olduğunun göstergelerinden bir tanesidir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Muhabbet kuşu zaman zaman o kadar çırpınır ve öter ki en sonunda halsiz düşüp kendinden geçebilir. Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışamamışsa veya bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa bu şekilde can havliyle huzursuz olduğunu gösteren hareketlerde bulunabilir.
Genellikle güneş ve ses duyduğunda (ses olarak diğer kuşlar) bağırmaya başlıyor. Eğer aniden kanat çırpma varsa parazit vb. şeylerin belirtisidir. Eğer yoksa az önce anlattıklarımdan da olabilir. Heyecanlanıyor veya mutlu da olabilir.
Yine uygun olmayan kalitesi düşük gıdaların verilmesi ve kanserojen boyar madde içeren gıdaların kullanılması, yaşlılık ve vücut sisteminin düşkünleşmesi, aşırı ev gıdası tüketimi ve hareketsizlik muhabbet kuşlarının popo kısmında şişkinliğin oluşmasının ana nedenleridir.
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
Muhabbet kuşlarında sürekli bir uyuma hali görülüyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Bunlar;• Vitamin eksikliği,• Protein eksikliği,• Gece uykusunu tam alamaması,• İlgi eksikliği ve strese girmeleri,• Ciddi hastalıklar olabilir.
Araştırmalara göre hayvanlar hassas duyu organları sayesinde deprem gibi yüksek gerilimli frekansları insanlara göre daha önceden hissedebiliyorlar. Hayvanlar insanlardan daha farklı duyu 'eşiklerine' sahipler. Bizlerin duyamadığı aralıktaki sesleri duyabilir, titreşimleri hissedebilirler.
Boğaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Raporda hayvanlarda gözlemlenen anormal davranışlara da yer verildi. Buna göre bağırma yüzde 27.6, yerinde duramama yüzde 15 ve nedensiz saldırganlık, telaşlanma, ortadan kaybolma, sessizleşme, içine kapanma, hastalanma ve yuvayı terk etme gibi belirtiler de yüzde 21.5 olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri