Ancak, 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkez üssü olan deprem ile birlikte 10 ilimizde yaşanan afet nedeniyle söz konusu bölgelerde yaşayan öğrenciler içerisinden kimlik kartı ihtiyacı bulunanlara düzenlenecek olan yeni kartlar için yenileme bedelinin alınmayacaktır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, depremin olduğu ilk günden itibaren tüm illerde afetzede vatandaşların başvurularından ücret alınmaması, sistemde mevcut olması halinde fotoğraf ve imzanın alınmamasına ilişkin tedbir alındığını bildirdi.
Kimlik yenileme işlemleri 2024 yılına kadar devam edecektir.
T.C. kimlik kartını kaybeden afetzede vatandaşlarımızdan, hangi ildeki nüfus müdürlüğüne başvurursa başvursun hiçbir belge, fotoğraf ya da ücret talep edilmemekte, sadece biyometrik (parmak izi) doğrulaması ile birkaç dakikada geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir.
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
İlgili 37 soru bulundu
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL'dir.
60,00 TL T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Kimlik kart bedeli ücretsizdir.
Başvuruda kimlik kaybı nedeniyle bir ücret ödenmesi istenecektir. Bu ücret; Vergi Dairesi Müdürlüklerinden. Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla.
Depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler, kendilerinin yanı sıra veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini de e-devlet'ten barkodlu olarak temin edebilecek. Barkodlu geçici kimlik belgesi, üç ay, yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olacak.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler. Bankalar tarafından havale ücreti alınmamaktadır.
2022 yılı içerisinde nüfus cüzdanınızı yeni T.C. kimlik kartı ile değiştirecekseniz Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bedel 37,50 TL'dir. Eğer kimlik kartınızı kayıp nedeniyle değiştiriyorsanız ödemeniz gereken bedel 75,00 TL'dir. Nüfus müdürlüklerinde biyometrik fotoğraf çekilmez.
Peki, geçici kimlik belgesi nasıl alınır? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, depremden etkilenen illerdeki afetzedelerin mağduriyetlerini azaltmak amacıyla, kimlik kartı başvurusuna gerek olmaksızın geçici kimlik belgelerini e-devlet üzerinden alabilmelerine olanak sağlandı.
NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ, DEPREMZEDELERDEN HARÇ ALMAYACAK Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana illerinde yaşanan deprem felaketi nedeniyle vatandaşlardan kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport müracaatlarında değerli kâğıt bedeli tahsil edilmeyecek.
Geçici ve Süreli Kimlik Kartı bedeli 2023 yılı için alınan Yönetim Kurulu kararınca 100,00-TL olarak belirlenmiştir. Bu bedel Seyahat Acentası tarafından Kimlik Kartı Başvurusu esnasında TÜRSAB Online üzerinden tahsil edilmektedir.
İlimiz Merkez ilçe Nüfus Müdürlüğüne randevusuz olarak başvurulabileceği gibi aynı zamanda Alo 199 hattından veya https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web sitesinden randevu alarak başvurmak mümkündür.Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğüne randevu alınmadan, doğrudan gidilerek başvuruda bulunulması, yoğunluklara ve uzun bekleme ...
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
Nüfus Cüzdanı, Uluslararası Aile Cüzdanı, Pasaport, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukatlık Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın Kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı kimlik belgesi ve 1 adet Biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır.
a) Halk Bankası şubelerinden, b) Halk Bankası ATM'lerinden, c)Halk Bankası mobil uygulamalarından yatırılması gerekmektedir. (Not: Hesap başka bankaların Havale/EFT işlemlerine kapalıdır.)
PTT şubelerinden ödeme yapılabileceği gibi anlaşması bulunan bankalara da ödeme gerçekleştirilebilmektedir. Ödeme yapılabilecek olan anlaşmalı bu bankaların listesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmî internet sayfasında güncel olarak yer almaktadır.
Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır. Başvuruda talep edilen belgeler azaltılarak bürokrasinin önüne geçilmiştir.
Eski kimliklerin kullanım süresi ne zaman bitiyor? Eski kimlik geçerlilik süresi olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından açıklanmış olan son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. 2024 yılının, yeni tip kimlik başvurusu için son tarih olduğu belirtilmiştir.
Kişiler yenileme ücretlerini PTT kurumlarına giderek de kolayca ödeme yapabilir. Oldukça basit olan işlemlerle, kimlik yenileme ücretleri ödenebilir ve ödendiğine dair makbuz alınabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulamaya konulan İnteraktif Vergi Dairesi ile artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kağıtlar bedeli ile Pasaport harç bedelleri internet üzerinden ödenebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri