Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak fazla kilo sorunu olanların daha hızlı kilo vermesine yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
İçeriğindeki öjenol sebebi ile ağrıyı azaltmaya ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu için diş ağrısı ve hazımsızlıkta da kullanılan karanfilin faydaları şunlardır: Ağız sağlığını korumaya yardımcıdır. Diyabete iyi gelir. Kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Karanfilli su idrar söktürücü özelliği sayesinde, idrar yolları enfeksiyonu yaşadığınız stresli günlerde size şifa olabilir. Çok yorgun olduğunuz, sabah gözlerinizi açamadığınız zaman bir fincan çaya 10-15 tane karanfil atıp içerseniz kısa sürede ayılmanıza sebep olur.
- Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir. - Toz haline getirip diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir. - Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmanızı sağlar.
İlgili 19 soru bulundu
Karanfil Yutmanın Faydaları
Genellikle sindirim sistemi hastalıklarında mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda karanfil yutulması önerilebilir. Diğer yandan antioksidan özelliği ile vücuttan toksinlerin atılması için karanfil yutulabilir. Ancak karanfil direk yutulduğunda mide yanmasına sebep olabilir.
İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır. Bu çay anti-bakteriyel, mantar önleyici ve parazit önleyici özelliklere sahiptir.
Her bitki çayında olduğu gibi, karanfil çayı da aşırı tüketilmesi halinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Karanfil çayını fazla tüketmek, kas ağrılarına, sindirim sorunlarına, aşırı kilo vermeye, titreme ve zor nefes alma gibi yan etkilere neden olabilir.
Yaklaşık 6 diş karanfili 2 bardak su ile kaynatabilirsiniz. Kaynatma işlemini kapalı bir demlikte 20 dakika boyunca yapmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde hazırlayacağınız çayı, sindirim sisteminizi rahatlatmak için yemeklerden hemen sonra bir çorba kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Yemeklerde toz şeklinde baharat olarak kullanılabilir. Karanfil; çorbaya, ete, keklere, meyve salatasına, aşure içerisine, baharatlı ekmeklere de ilave edilip tüketilebilir. Bunun ile birlikte ev yapımı yoğurt, doğal meyve sularının içine de eklenebilir. Karanfil çay olarak da tüketilebilir.
Metabolizmayı harekete geçiren karanfilin etkisiyle, vücutta biriken toksinleri atabilirsiniz. Böylece kilo verme süreciniz hız kazanmış olacaktır. Karanfil sade haliyle diş etlerini güçlendiren bir bitkidir. Suyunuza ekleyeceğiniz karanfil ile ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Karanfil suyu kürü, saç dökülmesinin kısa sürede durdurulması için en etkili doğal tariflerdendir. Uygulanmaya başladığı haftadan itibaren etkisini göstermeye başlayan karanfil suyu kürü, saç derisini besler ve dökülmeleri azaltır.
Daha canlı, gür ve sağlıklı saçlara kavuşmak istiyorsanız, karanfil suyu kullanımını düzenli olarak haftada 1 kez uygulamalısınız. Hazırlayacağınız karanfil suyu kürü ile istediğiniz saça kolaylıkla kavuşabilirsiniz. En hızlı sonucu almak için karanfil kürünü bir hafta boyunca her gün uygulayabilirsiniz.
Ameliyattan ve diş tedavisinden en az 2 hafta önce karanfil kullanımı kaçınılmalıdır. Karanfil, keskin ve bağımlılık yaratan bir tada sahiptir. Karanfil, ağızda uyuşma gibi duyarlılığa neden olabilir. Karanfili yutmak, mide ağrısı, mide krampları gibi şikayetlere neden olabilir.
Zamanınız uyuklamakla geçmesin diye dinçlik verir, enerjik hissetmenizi sağlar. Karanfilde bulunan manganez ve magnezyum da en az eugenol kadar faydalıdır ve vücudunuza dinçlik verir.
Bu tüketimde de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. KARANFİL GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her bitki, meyve ve sebzede olduğu gibi karanfilde de aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde antiseptik özelliği olduğu için 2 ya da 3 adet karanfili ağzınızda çiğneyerek tüketmeniz uygundur.
Arzuya göre karanfil çayı farklı şekillerde demlenebilmektedir. Aktardan ve ya marketten alınan karanfil tomurcukları su ile kaynatılarak lezzetli bir çay elde edilebilir. Daha hafif bir lezzet oluşturmak isteyen kişiler kaynamış suyun içerisine karanfil atabilirler.
Eğer çok hızlı sonuç almak istiyorsanız, karanfil kürünü 1 hafta boyunda her gün saçınıza uygulayın. İlk haftanın sonunda uygulama sıklığını yavaş yavaş azaltın; örneğin 2 günde bir yapın, bir sonraki hafta ise 3 günde bir şeklinde devam edin.
Karanfil yapı olarak baharattır. Karanfil yutularak veya çiğnenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra karanfili toz hâline getirerek de çeşitli yemeklerin içerisinde de kullanabilirsiniz.
Gargarası olarak kullanıldığında ağız içindeki mikropların azalmasına yardımcı olabilir. Stres azaltma: Aromaterapi etkisi nedeniyle karanfil çayı sakinleştirici bir etki yaratabilir, stres ve anksiyeteyi hafifletebilir.
Sabahları ilk iş olarak aç karnına içebilirsiniz.
Karanfil, çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde, hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor. Karanfil çayı, kalp çarpıntısına da iyi geliyor. Karanfilin ayrıca, dişleri güçlendirici etkisi de vardır.
KARANFiL ÇAYI: Karanfil, bildiğimiz çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde, hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor.
Karanfil: Karanfil soğutucu ve ağrı kesici özellikleri sayesinde gerilim baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir.Birkaç diş karanfili temiz bir bez arasına yada poşet arasına koyun ve yavaşça ezin. Baş ağrınız geçene kadar bu ezilmiş karanfilleri koklayabilirsiniz.
Ancak, aşırı tüketildiğinde veya alerjik reaksiyon gösterildiğinde bazı yan etkiler görülebilir. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca, ameliyat öncesinde karanfil yağı tüketiminden kaçınılmalıdır çünkü kan sulandırıcı etkisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri