Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir. Keçilerin beslenmesi: Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar.
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Keçilerin gebelik süreleri 23 hafta kadardır. Genellikle 1-2 yavru doğururlar.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Tabi eskiden kıl keçi vardı, maltız keçileri vardı. Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Koyunlarda erkenci ırklar 7-8 ay; kültür ırkı keçilerde 8-9 aylık yaşta, geç gelişen koyun ırklarında 16-20; keçide 15-18 aylık yaşlarında damızlık olarak kullanılabilirler. Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Halep Keçisi 8 ayda bir doğum yapabilir.Yani 2 yılda 3 doğum yaptırılabilinir.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir.
Yavrulama oranı, keçi başına yılda 1,4 oğlak (ırka göre değişebilir) hesaplanmalıdır.
Doğumdan sonra 7 veya 8. haftanın başlangıcında, yeterli kesif yem kesif yem tüketen tüm oğlaklar sütten kesilmelidir.
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik.
Doğumu yaklaşmış olan keçiler daha çok göğüslerinin üzerine yatar ve memelerinden süt sızması bile mümkündür. Aynı zamanda oksitosin hormonunun da etkisi ile uterusta kasılmalar meydana gelebilir. Hayvanda huzursuzluk olur ve beraber yatmalar ile kalkmalar, dönmeler yaşanabilir.
İnek gebelik süresi hesaplama sonucu 280 veya 285 gün şeklinde öne çıkar. İneğin tohumlandığı zamandan itibaren 9 ile 11 ay arası bir sürede inek yavru doğurur. Genç ineklerde yani düvelerde doğum ineklere göre birkaç gün erken olabilir.
Dişiler 8-9 aylıkken tekeye gösterilebilir. Geç gelişen ırklarda 15-18 aylıkken tekeye verilmelidir.
Evcil koyunlar yaklaşık 10-12 yıl, keçiler ise 15- 18 yıl yaşayabilmektedir. Ancak koyunların ekonomik ömrü 7-8 yaşında, keçilerinki ise 8-10 yaşında sona ermektedir. Koyun: Bir tür adı olmakla birlikte, doğum yapmış dişi hayvan için kullanılmaktadır.
Farklı araştırmacılar tarafından Kıl keçisinde ortalama olarak 180-220 gün süren laktasyonda, %3-4 yağlı, 80-150 litre süt verimi bildirilmiştir.
Nitter (1975), Alman Asil Alaca ırkı keçilerin optimum çevre koşulları altındaki günlük canlı ağırlık artışlarının ortalama 220 g. olduğunu belirlemiştir. Keçi eti koyun ve sığır etine benzer protein oranına sahiptir ancak yağ içeriği %50- 65 daha düşüktür.
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri