Resmi açıklamalara göre süreç tamamen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) koordinasyonunda bağlı iştirakleri Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Emlak Konut Genel Müdürlüğü de inşaat faaliyetlerini üstlenecek.
“Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi”nde yer alan bilgilere göre, deprem bölgelerinde yapılacak dairelerin yapımını Kalyon, ANT Yapı, NKY, Kuzu Grup, Ege Yapı ve Dome gibi şirketlere verildi.
Bölge 2. Etap'ta yapılacak 840 adet konut için 31 Ocak'ta ihaleye çıkıldı. Pazarlık usulü yöntemiyle yapılan ihaleyi 2 milyar 161 milyon TL'ye Ottokent İnşaat ve Enam Yapı İş ortaklığı aldı. MERSİS'te yer alan bilgiye göre söz konusu iki şirketin sahibi iş insanı Osman Gazi Kandaş.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, deprem bölgesinde 218 bin 917'si TOKİ, 44 bin 275'i Emlak Konut Genel Müdürlüğü, 43 bin 874'ü Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce olmak yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı toplam 307 bin 66'ya ulaştı.
Belgeye göre, projede Kalyon, Kuzu Grup, Ege Yapı, Nef, Tahincioğlu, Optimal, Dome, NKY ve ANT Yapı şirketleri yüklenici olarak belirlendi.
İlgili 31 soru bulundu
Yeniden ihya ve inşa çalışmalarında yeni bir dönem başlıyor.” ifadelerini kullandı. 17 Temmuz'da hayata geçirilecek proje ile depremzedelere, konut ve işyerlerini Bakanlığın denetiminde yerinde yapmaları için hibe ve kredi desteği imkanı sunulacak. Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek.
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre depremden etkilenen illerde, evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için toplam 680 bin konut ve köy evi ile 170 bin iş yeri, depo, ahır yapılarak, hak sahiplerine teslim edilecek.
Bakanlık ayrıca, yeni yapılacak konutlarda dükkanların bina altlarında yer almayacağını söylüyor. Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır.
2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin ardından inşa edilen 4 bin 602 konut, 2023 yılında teslim edilmişti. Yine Ocak 2020'deki Elazığ depreminin ardından başlanan 24 bin 537 konutun yüzde 90'ı 2022 yılında tamamlanmıştı.
Oran olarak bakıldığında ise Mart 2024 itibarıyla ihtiyaç duyulan konutların yüzde 11,1'i teslim edilmiş olacak. Geriye kalan ihtiyacın yüzde 88,9'un inşası ise devam edecek.
"İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Temel atmasının üzerinden 1 yıl geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirerek, yıl sonuna kadar 200 bin evi teslim etmiş olacağız."
Sayın Cumhurbaşkanımızın depremlerin 1. yıl dönümünde şehrimize teşrifleriyle 9 bin 289 konut ve köy evlerini kura yöntemiyle teslim ettik. 19 Mart 2024 tarihinde 8 bin 303 konut ve köy evininin kurasını çektik. Toplamda 17 bin 592 konut ve köy evi hak sahiplerine teslim edildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Diyarbakır'da TOKİ tarafından yapılan konut projesinde örnek daire tamamlandı. Proje kapsamında inşa edilecek konutlar, 3+1 planıyla brüt 105 metrekare, net 85 metrekare olarak tasarlandı.
Türkiye'nin 11 ilini etkileyen depremlerin ardından afet bölgesinde inşaat sürecinin Mart ayı itibarıyla başlayacağı duyuruldu.
İndere mevkiinde bin 825 kalıcı konut inşa ediliyor. 296 bin metrekare büyüklüğündeki projede 90 blok yer alıyor. 6 farklı konut tipi planlanan projede, daireler 3 artı 1 ve ortalama 120 metrekare olacak.
Konutlarımızın hak sahibi vatandaşlarımıza hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını diliyorum. İnşallah içinde huzurla, güvenle, emin bir şekilde oturacağınız evlere kavuşuyorsunuz. Halen inşası süren 32 bin konutumuzu yıl sonuna kadar peyderpey teslim edeceğiz."
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Bu deprem ise 45 saniye sürdü. Şurada Paylaş! 120 bin kilometre karelik alanda 14 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ile mahallede ağır yıkımlara yol açtı.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle, bugün Hatay'da afet konutlarımızın ve köy evlerimizin anahtar teslimini gerçekleştiriyoruz. 🏡🔑 🗓️ 3 Şubat 2024 Cumartesi ⏰ 16.00 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın Resmî Youtube Kanalı: / %c3%87evreve%c5%9eehir...
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecektir. Engelli vatandaşlarımıza konut sayısının %5'i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecektir.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak. Ayrıca TOKİ tarafından orta hasarlı binalar için de güçlendirme kredisi verilecek.
Depremzede ya TOKİ ya da kendi arsasına yapılacak evle ilgili tercihte bulunacak. Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak. Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak.
TRT'nin haberine göre hak sahiplerine maliyet üzerinden borçlandırma yapılacak. İki yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkanı sağlanacak. Afet yapılarına başvuruların nasıl olacağı da netleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri