Niğde İl'i Bor İlçe'si Kaynarca Köyü'nde ortalama 50.000-70.000 adet/hane rekor düzeyde üretilmekte olup kalite bakımından 1. sıradadır. Yıllık üretimin Kaynarca Köyü'nde 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Lahana Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin nemli, tınlı, kumlu-tınlı, topraklarda başarılı sonuç alı- nır. Özellikle tuzlu topraklarda yetiştiricilik yapmaktan kaçınılmalıdır. Lahanalar tuza dayanıklıdır, fakat tuzlu topraklarda yetiştirilen lahanaların yaprak kaliteleri bozuk olur.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Budama: Budamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece sararan ve kuruyan dış yapraklar, bitkiden uzaklaştırılması gerekmektedir. Üretimi: Tohumla üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Mantari yaprak lekesi hastalığı ve yaprak biti zararlısına çok sık rastlanmaktadır.
Niğde İl'i Bor İlçe'si Kaynarca Köyü'nde ortalama 50.000-70.000 adet/hane rekor düzeyde üretilmekte olup kalite bakımından 1. sıradadır. Yıllık üretimin Kaynarca Köyü'nde 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, coğrafi işaret belgesi başvurusu yapılan dev lahanaların hasadı başladı. Ağırlığı 50 kiloya kadar çıkabilen lahanalar, lezzeti ve aroması ile ön plana çıkıyor.
Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor.
Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz. İlkbaharda hava çok ısınmadan hasat edilmelidir. Soğuk havalarda hasat edilirse lahana tatlı olur.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Serin iklim sebzesi olan baş lahanalar, sonbahar (başlangıcı) ile ilk- bahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Serin mevsimi sevdik- lerinden, nemli yaylalar, deniz, göl ve nehir kıyısı bölgeler ideal yetiştir- me alanlarıdır.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az olur. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tok tutar.
Lahanalar çiçeklenebilmeleri için düşük sıcaklığa (10 °C altında) gereksinim duyarlar. Düşük sıcaklık istekleri karşılanmadığında bitkiler sürekli vegatatif devrede kalırlar. Bu bitkiler sürgün verir baş bağlar ve bu durum böylece devam eder.
Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
1000 adet bitki için 8-10 gr., 1 dekar için 20-50 gr. tohum gerekir. Bu amaçla 20-30 m²'lik bir yastık yeterlidir. Atılan tohum üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konur, hafifçe bastırılır ve sulanır. Fide yetiştirirken sıcaklık 12 °C derecenin altına düşmemelidir.
Lahana Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? Lahana tohumu henüz bir yılını tamamlayan ve tam olgunlaşmamış sebzelerden elde edilir. Bunun haricinde internetten ve ziraatçilerden alınabilmektedir. Ekonomik anlamda fazla bir maliyeti olmayan lahana tohumunun toplanması da son derece kolaydır.
Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Kara- deniz Bölgesinde yetiştiricilik için Temmuz başı tohum ekimi için uygundur. Fide yetiştiriciliği viyollerde veya yastıklarda yapılır. Yastıklara tohum ekiminde bir m2'den 600-700 fide elde edilecek şekilde m2'ye 4-5 g tohum ekilmektedir.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri