Depremden sonra açık denizlerde ve okyanuslarda tsunami meydana gelebilir. Ülkemizin denizleri ise iç deniz olduğu için tsunami oluşma ihtimali yoktur. Ülkemizdeki depremlerden sonra deniz yükselmesi yaşanabilir.
Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır. Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Binalardan düşebilecek olan cam kırıkları, baca ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır. Toprak altındaki kanalizasyon, gaz ve elektrik hatlarından gelebilecek olan tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Bunun depremle bir ilgisi yoktur. Vatandaşlarımızın bu konuda tedirgin olmasına gerek yok. Deprem öncesinde de denizde çekilmeler olur ama insanlar bunu birbirine karıştırıyor. 1999 Marmara Depremi'nde de Yalova'da, Çınarcık'ta deniz çekilmesi olmuştu. Bu öyle bir şey değil.
Depremin sebep olduğu kırılmalar deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olduğu zaman sıkıştırılabilirliği çok az olan deniz suyu da yükselir.
Bir geminin konumuna bağlı olarak, gemideki insanlar hem depremleri hem de tsunamileri hissedebilir. Deniz tabanının hızlı dikey hareketleri büyük miktardaki suyu yer değiştirerek tsunamiye sebep olur. Bu yer değiştirme fay hareketlerinden ya da bir yamacın hızla aşağı doğru kaymasından kaynaklanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yeryüzünde olduğu gibi denizlerde de depremler olabilmektedir. Yeryüzü kaya parçalarının sıkıştırması ile basınca uğrayan kara parçalarının kırılması ile oluşan depremler karada olduğu gibi denizlerde de olmaktadır.
Deniz yükselmesinin sebebi ise depremin sebep olduğu kırılmalardır. Deprem, deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olur. Deniz suyunun sıkıştırıla bilirliği ise oldukça azdır. Bu yüzden deniz seviyesi yükselir, yani deniz 'taşar.
Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlayın.
Marmara Denizi'nde tsunami üretebilecek koşullardaki her deprem (büyüklükleri M>6.0 olan sığ odaklı ve genellikle eğim atımlı faylanmalar) tsunami yaratabilir(ALTINOK, Y,,TMMOB Jeofizik Müh.Od. Marmara'da Deprem ve Jeofizik ). Tarihsel verilere göre Marmara'da tsunami oluşma olasılığı 100 yılda birdir.
Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem sayısının bu denli düşük olması iki türlü açıklanabilir: Ya gelen sismik enerjinin tamamı birikiyor ve çok az bir kısmı açığa çıkabiliyor ya da gelen sismik enerji depremlerle birikmiyor, akıp gidiyor. Bu durum, olası depremi erteler ya da büyüklüğünü azaltır.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, kıyıdaki hareketliliğin daha büyük bir depremin habercisi olmadığını belirtti.
Ülkemizdeki depremlerden sonra deniz yükselmesi yaşanabilir. Deniz yükselmesinin sebebi ise depremin sebep olduğu kırılmalardır. Deprem, deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olur.
'Depremden önce sular çekilir veya yükselir' gibi bilimsel bir bilgi de yok.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 10 ilde olağanüstü hâl (OHAL) ilan edilirken, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Elâzığ'ın depremden etkilenmesi bakımından 11'inci il olarak afet bölgesi ...
Bektaş, "Bölgenin 3 tarafı faylarla çevrili. Kıyı kesimi dolgu olduğu için depreme dayanıksız" dedi. TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof.
7 MART 2023 NEREDE DEPREM OLDU? Kandilli ve AFAD'ın aktardığı bilgilere göre bugün İzmir, Bingöl, Osmaniye, Kayseri, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Elazığ ve Adana'da hafif çaplı depremler oluştu.
Tarihsel çalışmalar, 8300 km'den fazla kıyı şeridine sahip ülkemizde son 3000 yıl içinde 90'dan fazla tsunami meydana geldiğini göstermektedir. Bunlar başta Marmara Denizi olmak üzere ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde gözlemlenmiştir.
Fay hareketi ve toprak sıvılaşması deprem hasarının iki ana nedenidir. Depremden sonra su temini çok zorlaşır. Özellikler yangın gibi acil durumlara susuzluk nedeniyle müdahale edilemez.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Genellikle, bir deprem sadece birkaç saniye sürer, ancak daha büyük depremler 1 dakika ile 90 saniye arasında değişmektedir. Ayrıca, bir depremin artçı sarsıntıları da birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.
Depremi takiben birkaç gün içinde yapılan araştırmalar sonucunda, denizin depremden hemen önce çekildiği ve deprem meydana geldikten sonra ise tsunami dalgalarının oluşarak (maksimum yükseklik =2.9m) kıyı kesimlerde su baskınlarına ve göçmelere neden olduğu ortaya çıkmıştır.
Ahmet Cevdet Yalçıner ise, tsunaminin en çok tekneleri etkileyeceğini belirterek, şöyle konuştu: *Tarihe baktığımızda depremler her zaman etkili olmuş, coğrafyamızda bazen tsunamilerin etkili olduğu durumlar var. Bizim yapılarımız betonarme yapılar olduğu için tsunaminin etki etmesi mümkün değildir.
Marmara Denizi için gerçekleştirilen çeşitli modelleme çalışmaları ilk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonra 10 dakika içinde, en yüksek tsunami dalgasının da yaklaşık 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri