Türk Hava Yolları (THY) deprem bölgesinden ücretsiz sefer yapacak. Konuyla ilgili açıklamayı THY Basın Müşaviri Yahya Üstün yaptı. Üstün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Deprem bölgesi dönüş seferleri ücretsiz olarak vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır." ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesinden yapılan bütün uçuşların belirledikleri tarihe kadar ücretsiz olarak yapılacağını ifade ettiler. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bir yetkilisi vatandaşların deprem bölgesinden tahliye edilmesi için yeterli sayıda konulduğunu aktardı.
Depremzedelerin bilet alabilmeleri ve gönüllülerin bağış yapabilmeleri için resmi bir internet sitesi hazırlandı. Depremzedelerin, askıda bilet uygulamasının web sitesi üzerinden ''bilet iste'' butonuna tıkladıklarında çıkan formu eksiksiz doldurmaları gerekiyor. Yapılan kontroller sonrasında ise bilet talep ediliyor.
Türk Hava Yolları, tüm imkanlarını depremzedeler için seferber etmeye devam ediyor. Bölgeden ücretsiz tahliye uçuşlarının 1 Mart'ta kadar uzatıldığı duyuruldu. Türk Hava Yolları, sosyal medya hesabından tahliye uçuşları ile ilgili açıklama yaptı.
Deprem bölgelerine yapılan seyahetlerde bilet fiyatı 550 TL olarak belirlendi.
İlgili 41 soru bulundu
THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa çıkışlı tahliye uçuşlarımız 1 Mart 2023 tarihine kadar ücretsiz olarak devam edecektir." denildi.
Uygulama kapsamında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) depremzede listesinde yer alan vatandaşlar, sınırsız ve ücretsiz şekilde seyahat edebilecek.
Yani bir uçakta deprem bölgesinin üzerinden uçarsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar zayıflar ki, onları uçağınızın kükreyen motorunun sesinin üzerinde duymazsınız. Yani depremler havada, denizlerdeki tsunami gibi oluşumlar yaratmıyor. Bu yüzden depremlerde en güvenli yer uçaklar oluyor.
Oy kullanacağı kentte toplu ulaşım araçlarıyla gidecek depremzede yurttaşlar ise yine bulundukları ile/ilçenin valilik ve kaymakamlığına giderek bilet temin edebilecek. Ayrıca, kendisi bilet alanlar da yine müracaat noktalarına başvurarak bilet ücretlerini geri alabilecek.
Deprem bölgesine yapılan kargo taşımacılığı hakkında da bilgi veren Bolat, Turkish Cargo'nun tüm imkanlarıyla bölgeye gerekli ekipman ve araçları taşıdığını aktardı. Bolat, ''Bölgeye 11 kargo uçağı yollamıştık ve 850 ton taşıdık. Kargo uçakları daha çok ekipman, araç-gereç, jeneratörler taşıdı.
Herhangi bir ücret farkı ve ceza alınmaksızın biletin geçerliliğinin 31 Mart 2024 (dahil) tarihine kadar uzatılabileceği bildirilen duyuruda, ilgili uygulamaların sadece THY ve AnadoluJet tarafından icra edilen seferlerde geçerli olacağı kaydedildi.
THY ve Pegasus deprem bölgesinden uçuşların ücretsiz yapılacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından afet bölgelerinden yurdun diğer illerine gitmek isteyenler tarafından ücretsiz uçak seferleri sorgulamaları yoğun şekilde gerçekleştiriliyor.
Atmosferik gazların kütlesi içinde de depremin etkisi dalgalarla uçağı etkiler. Depremler Sismik (P) ve kesme dalgaları (S) ile etki gösterirken, P dalgaları katı çizimleri terkederken ses dalgaları biçimlerini alır. (S Dalgaları sıvı veya gazdan geçemez).
Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa meydanlarından çıkışlı planlanan tüm yurt içi direkt uçuşlarımız 12 Şubat 2023 tarihi de dahil olacak şekilde ücretsiz olacaktır” denildi.
Araştırmalar uçak biletinizi seyahatinizden 3 hafta ile 4 ay öncesinde almanız durumunda uçak bileti fiyatının daha uygun olabildiğini ortaya koyar.
Afet bölgesinden dönüş yapmak isteyen afetzedeler, müracaat noktalarından tekrar yol masraf belgesi için başvurabilecekler, dönüş yaptıkları ildeki müracaat noktalarına geldiklerini bildirerek masraflarını alabileceklerdir. Yol masrafı ödemeleri Ziraat Bankasına kimlik numaraları üzerinden yatırılacaktır.
DEPREMZEDE YOL MASRAFI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Depremzede yol yardımı başvuruları AFAD'a yapılacak. Yol Masraf Belgesi ile başvuruda bulunan depremzedeler "tahliye.afad.gov.tr" adresinden sisteme girebilecek.
"15 Ocak 2024 itibarıyla bağış hesabımızda toplanan 127 milyar 571 milyon 401 bin 307 liradan, 77 milyar 683 milyon 784 bin 370 lirayı barınma ve nakdi yardım desteği olarak afetzede vatandaşlarımıza ulaştırdık.
Uçak tutmanız yükseklik korkusuna ya da uçuş fobisine bağlı değilse bu durum işe yarayabilir. Uçakta sarsıntı en az orta bölümlerde ve sağ kısımlarda hissedilir. Koltuk seçerken bu yerleri tercih edebilirsiniz.
Hâl böyle olunca, sismik dalgalar 30.000 fit (9.144 metre) gibi tipik seyir yüksekliğine ulaştığında, dalgalar o kadar azalacaklardı ki, uçağın kendisinin gürültüsü ve hareketi bile dalgaları bastıracaktır. Bu sebeple, uçaktan depremi duymazsınız ve hissetmezsiniz.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Bu haklar, acil yardım, barınma, gıda, su ve temel sağlık hizmetlerini içermektedir. Devletler, depremlere hazırlıklı olmalı ve afet sonrası hızlı bir şekilde müdahale etmelidir. Ayrıca, depremzedelere uygun barınma alanları sağlanmalı, temel ihtiyaçları karşılanmalı ve psikolojik destek hizmetleri sunulmalıdır.
Fakat özel hastaneler yasal boşluktan yararlanarak depremzedelerden ilave ücret alıyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Sağlık Bakanlığı'na çağrımızdır: depremzedelerimiz için gerekli yasal değişiklikler yapılarak özel sağlık kurum ve kuruluşları da ücretsiz sağlık hizmetlerine dâhil edilmelidir.
Depremzedelerin en büyük ihtiyaçlarından biri olarak ise karşımıza ulaşım çıkıyor. Bu konuda bir çalışma gerçekleştiren Obilet, depremzedeler için ücretsiz tahliye otobüsleri kaldıracağını duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri