Özbekistan ekonomisi, serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bir geçiş ekonomisidir. Tarım ve imalat sanayi GSYİH'nin yaklaşık dörtte birini oluşturarak ekonomiye eşit katkı sağlamaktadır. Özbekistan büyük bir pamuk üreticisi ve ihracatçısı olup aynı zamanda önemli bir altın üreticisidir.
Özbekistan sağlanan hızlı ekonomik büyümeye rağmen düşük gelire sahip ülkeler gurubunda yer almaktadır. Özbekistan ile dış ticaretimizde 2004 yılından 2018 yılına kadar sürekli olarak açık verilmiş, ticaret açığımız 100 milyon Doları aştığı tahmin edilen bavul ticareti yoluyla bir ölçüde telafi edilebilmiştir.
Özbekistan ekonomisi büyük ölçüde doğal gaz ve emtia ihracatına dayanmaktadır. fazla ihraç edilen ürünler arasındadır. Bunlara ek olarak, madencilik, taş ocakçılığı, petrol ve gaz Özbekistan ekonomisinin önde gelen sektörleridir.
Ekonomik güç olarak 71. sırada yer alan ülkede, kişi başına düşen milli gelir 2 bin 220 dolar, enflasyon yüzde 9 civarında. Altın rezervleri bakımından dünyada 4., üretiminde de 7. sırada yer alan Özbekistan'da yıllık 92 ton altın üretiliyor.
Özbekistan'da enflasyon yüzde 5,13 seviyesinde bulunuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Özbekistan resmi kaynaklarına göre, ülkedeki işsizlik oranı % 1,1'dir. şgücünün % 56,7'sini erkekler, % 43,3'ünü kadınlar oluşturmaktadır. Ortalama asgari ücret 24 Dolar seviyesindedir.
Özbekistan'ın ekonomik büyümesinin temelinde doğal kaynaklar, özellikle doğalgaz yatıyor. BP'nin doğal kaynaklar üzerine istatistikleri, ülkenin doğalgaz rezervinin 1.58 trilyon metreküp civarında olduğuna işaret ediyor.
Diğer yandan, Özbekistan'da 100'den fazla yer altı maden çeşidi bulunuyor. Bunların başında altın, bakır, gümüş, kurşun, çinko, uranyum ve benzeri yeraltı kaynakları gelirken, Özbekistan altın madenleri bakımından dünyada dördüncü, altın üretiminde ise dünyada dokuzuncu sırada yer alıyor.
Türkiye'nin Özbekistan'dan ithalatında başlıca ürünleri ise; Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), bakır teller, pamuk ipliği, işlenmemiş çinko, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, geçici olarak konserve edilmiş sebzeler oluşturmaktadır.
Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi'nin verilerine göre, Ocak-Mart 2022 döneminde Özbekistan'ın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) cari fiyatlarla 162,8 trilyon som olarak gerçekleşti.
Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş, 4 Mart 1992 tarihinde ise iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmiştir.
İklim. Özbekistan'ın aşırı karasal iklimi var. Genellikle güneyde en sıcak ve kuzeyde en soğuktur. Aralık ayında sıcaklıklar kuzeyde ortalama -8˚C (18˚F) ve güneyde 0˚C (32˚F).
Özbekistan Türk vatandaşlarına seyahatlerinde 30 günü aşmamak koşuluyla vize muafiyeti uyguladığını bildirdi. Özbekistan Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanıdığını açıkladı. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 gün boyunca Özbekistana seyahat edebilecekler.
Nüfusun %96'sı Müslüman'dır. Ülkede %2 oranında Ortodoks nüfus yaşamaktadır. %2 oranında diğer dinlere mensup insan bulunmaktadır.
Özbekistan antik kentleri, mimari zenginliği ve İpek Yolu kültüründen bugüne taşıdığı mirasıyla Orta Asya'nın en etkileyici ülkelerinden biri. Semerkand, Buhara ve Hive; medreseleri, mozoleleri, camileri ve türlü türlü eksantrik cazibe noktalarıyla gelen ziyaretçileri asla hayalkırıklığına uğratmıyor.
Özbekistan oturum izni çalışma izni ile doğrudan bağlantılıdır. Çalışma izni olmadan ülkede oturum izni başvurusu yapılamamaktadır. Özbekistan'da ofis açmak, şirket kurmak için gelenlerin mutlak süratte ticari vize ile ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir.
Doğal gaz üreticisi ülkeler arasında yer alan Özbekistan, üretim kapasitesindeki gerileme nedeniyle ilk defa Rusya'dan doğal gaz ithal etme kararı almıştı. Özbekistan, Rus enerji şirketi Gazprom'la imzaladığı anlaşma doğrultusunda, Rusya'dan iki yıl boyunca günde 7 milyon metreküp doğal gaz ithal edecek.
Özbekistan 4 bin 600 Türk vatandaşı yaşıyor, ne kadarı çalışıyor bilinmiyor. Kuveyt 3 bin 780 Türk vatandaşı yaşıyor, ne kadarı çalışıyor bilinmiyor.
Orta Asya'nın kalbi olan Özbekistan, bölgenin en bakir ve gelişime açık ülkesi. Gerek inşaat, altyapı gerekse ürün ve hizmet alanlarında çeşitli ihtiyaçları bulunan ülkede Türk iş insanları için çok büyük potansiyel var.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır.
Sulanan toprakların en önemli ürünü pamuk olup, toplam pamuk üretimi BDT üretiminin 2/3'ünün oluşturmaktadır. Diğer önemli tarım ürünleri ise pirinç, buğday, badem, meyve, üzüm ve ipektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri