Hava filtresinin ömrü, filtre tipine, kullanım koşullarına ve yol şartlarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, hava filtresi yılda bir kez veya 10.000- 15.000 km'de bir değiştirilmelidir.
Ancak, genel olarak 12,000 ila 15,000 kilometre arasında veya bir yıl içinde bir kez değiştirilmesi önerilir. Kirli ya da tıkanmış bir hava filtresi, motorun daha az hava almasına ve bu da yakıt verimliliğinin azalmasına neden olabilir.
Hava filtresinin çok fazla kirlenmesi, motorun verimliliğinin düşmesine yol açabilir. Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir.
Olması gereken zamanda değiştirilmemiş, kirlenmiş hava filtresinden hava akışı azalır. Bunun yanı sıra araç gereğinden ve olması gerekenden fazla yakıt yakmaya başlar. Doğru bakım veya zamanında değişim yapılmadığı için özelliğini yitiren hava filtresi motor içerisine toz ve partiküllerin girmesine sebep olur.
Aracınızı ara sıra kullanıyor olsanız bile, hava filtrenizi iki yılda bir değiştirmelisiniz. Çünkü; hava filtresi yaşla birlikte kırılgan hale gelir ve filtreleme yapamaz.
İlgili 16 soru bulundu
Hava filtresinin ömrü, filtre tipine, kullanım koşullarına ve yol şartlarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, hava filtresi yılda bir kez veya 10.000- 15.000 km'de bir değiştirilmelidir.
3-5 beygir gücü kadar bir performans artışına neden olur. Aracın hızlanma süresini kısaltır. Çekiş gücünü de arttırır.
Hava filtresinde çok fazla kir ve pislik biriktiğinde motora giden hava akışı kısıtlanır. Bu sınırlama, hava-yakıt karışımını bozabilir ve motor kontrol ünitesinin (ECU) telafi etmekte zorlanacağı bir dengesizliğe yol açabilir. Buna karşılık, motorunuzun rölanti devrinin dalgalandığını fark edebilirsiniz.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Araba hava filtresi arızası nasıl anlaşılır? Hava filtresinde bir arıza olup olmadığını anlamak için normal bir sürüş yapmak yeterli. Sürüş sırasında gaz pedalına basıldığında araç normal tepkisini vermiyorsa bu motora alınan hava miktarında veya kalitesinde farklılık olduğu anlamına geliyor.
Hava Filtresi Sorunlarının Belirtileri
Hızlanmanın azalması, güç çıkışının azalması, yakıt tüketiminin artması ve olağandışı motor sesleri, hava filtresinin tıkalı veya kirli olduğunun potansiyel göstergeleridir.
Hava filtresinin tıkanması motorun ihtiyaç duyduğu soğutmayı yapmasını engeller. Filtre tıkandığı zaman motor dışarıdan yeterli miktarda hava alamaz. Bu da motorun performansının düşmesine yol açar. Motorun performansına yaşanan düşüş de aracın performansına yansıyacaktır.
Kirli hava filtresinin öncelikle motor performansını ve yakıt verimliliğini azalttığı bilinse de, motorun aşırı ısınmasına da katkıda bulunabilir. Tıkalı bir hava filtresi, motora hava akışını kısıtlayarak hava-yakıt karışımının hatalı olmasına neden olur.
Kirli bir hava filtresini düzenli olarak değiştirmek, kilometre performansınızı artırabilir ve uzun vadede yakıttan tasarruf etmenizi sağlar.
Yakıt filtrenizi her 30.000 ila 40.000 km veya iki yılda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca rutin bakım aralıkları boyunca filtrenizin kontrol edilmesine de özen göstermelisiniz.
Hava filtresinin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır? Hava filtresinin değişmesinin gerektiğini ise filtreye bakarak anlayabiliriz çünkü filtre kirlenmiş ve siyah bir renge bürünmüş olacaktır. Eğer hava filtreniz böyle ise kesinlikle değişmelidir.
Performans hava filtresi kullanmak çoğu araçlarda pek bir şey değiştirmediği gibi kötü konumlandırılmasında performans düşüşüne bile neden olur. Takılan bu hava filtrelerinin aracın performansına pek etki sağlamaz. Beygir gücünde değişiklik olmaz sadece araca biraz canlılık katar.
Motora temiz hava sağlayabilen ve bu havanın silindirde yanması için performans gösteren performans hava filtreleri aracın performansını pozitif yönde etkiler. Silindirlerin içerisinde bulunan pürüzsüz kenarlar, motorun performansını açık bir şekilde gösterebilmesine imkan verir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtresi değişimi düzenli yapıldığında yakıt tasarrufu sağlanır. Hava filtreniz sağlamsa, temiz havanın yakıtla karışması için motorunuzdan geçmesine izin verir. Kirli bir hava filtresi hava akışını engeller ve motorun daha çok zorlanmasına sebep olur.
Tıkanan hava filtresini değiştirmek hem motorun genel performansını arttıracak hem de aracın ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır. Aracın markasını ve modelini dikkate alarak seçilecek olan bir hava filtresi, motorun performansını korumaya yardımcı olur.
Motosiklette hava filtresi olmazsa ne olur sorusuna, bu durumun motor içine sürekli kirli hava girmesine ve zamanla motorun ömrünün kısalmasına neden olacağını söylemek doğru olur.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için. Kağıt filtrelerde filtre dolmaya yakın turbonun emişi zorlaştığından yağlama olaylarıda görülebiliyor ayrıca.
Motora kirli hava girdiği için oksijen miktarı yetersiz kalır ve silindirlerin içindeki yanma kalitesi de azalır. Yakıtın tamamını yakacak düzeyde oksijen olmadığından silindirlerin içindeki ateşleme sonucunda oluşan patlama ve yanma yetersiz kalır.
Ek olarak açık hava filtreleri kutu içi hava filtrelerine göre daha fazla hava aldığından dolayı daha fazla performans vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri