Kaskosu olmayan araçlar için zorunlu trafik sigortalarında kaza başına 120 bin lira hasarı karşı tarafa ödenebilmektedir. Bir kanun çıkararak enkaz altında kalan hasar gören araçlara bu kadarlık ödeme bir sefere mahsus ödenmelidir.
Depremde yıkılan binalar nedeniyle hasar alan ve deprem teminatlı kasko sigortası bulunmayan araç sahipleri zararlarını dava açıp tazmin edebilir. On binlerce insanın hayatını kaybettiği depremde binlerce araç da kullanılamaz hale geldi ya da hasar aldı. Henüz kaç aracın hasar aldığına ilişkin bir bilgi bulunmuyor.
Trafikte oluşabilecek kazalara bir önlem niteliği taşıyan zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın hasarından dolayı oluşabilecek maddi, sağlık ve hukuksal giderleri karşılar. Kısacası deprem hasarları, trafik sigortasının teminatları içerisinde yer almaz.
Deprem nedeniyle enkaz altında kalmış ve pert olmuş araçlarımızın kaskosu var ise aracın bedelini piyasa rayiç bedeli üzerinden alacaklardır. “ “Pert olmamış ama tavan, bagaj, kaput gibi bölgelerinden hasar almış araçlar ise kısmi ödemelerini sigorta şirketlerinden alabileceklerdir.
Tespiti yapılan araçların hak sahiplerinin mağdur olmaması, araçların daha fazla ekonomik değerlerini kaybetmemesi amacıyla hak sahipleri tarafından 30 gün içerisinde İl Emniyet Müdürlüğümüz Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne başvurarak teslim almaları gerekmektedir." denildi.
İlgili 25 soru bulundu
Battaniye ya da örtüler vücut sıcaklığını birden artırarak beyne şok gitmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları enkaz altında kalanlara sarı alüminyum örtüsü örterek öncelikle vücudun ısı dengesini kendi kendine dengelemesini sağlar. Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir.
Elektrolit düzeylerine bakma imkanı yoksa asla potasyum içeren sıvılar verilmemelidir. Depremzedenin enkazdan tamamen çıkarılması uzarsa, kazazedenin durumuna göre sıvı vermeye devam edilmelidir.
Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.
Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Dar kasko poliçelerinde deprem teminatı yer almamaktadır. Deprem teminatlı kasko poliçelerine sahip araç sahiplerinin zararlarının tümü sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Ancak kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde hasar ödemesinde kesinti olmaktadır. Muafiyetsiz kaskolarda ise kesinti yapılmamaktadır.
Kasko bir kaza ya da hasar durumunda kendi aracındaki masrafları karşılar. Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır.
Kasko yaptırmadığınız zaman aracınızı da tüm tehliklere karşı açık hale getirmiş olursunuz. Trafik sigortası karşı tarafı, Kasko seni korur! Trafik sigortası yaptırılması zorunlu, herhangi bir kaza halinde karşı tarafın malına ya da canına verilen zararı belirli sınırlar dahilinde karşılayan sigortadır.
DASK'a hasar ihbarlarınızı ALO 125'i arayarak, e-devlet ve www.dask.gov.tr internet sitelerinden yapabilirsiniz. Hasar ihbarında bulunduktan sonra cep telefonlarınıza SMS ile başvurunuzun yapıldığına dair bildirim gelecektir.
Trafik Sigortası Doğal Afet Zararlarını Karşılar mı? Trafik sigortası, herhangi bir kazada yalnızca karşı tarafta oluşan zararları karşılayan bir sigorta türüdür. Doğal afetlerinden neden olduğu zararlar, trafik sigortası kapsamında yer almaz.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
SEDDK, depremden etkilenen bölgelerde trafik sigortası gecikmelerinde ilave prim uygulamasını 1 Mart 2023 tarihine kadar kaldırdı.
Kaslar yaralandığında vücut, kas hücreleri içinde oksijen taşınmasından sorumlu bir protein olan miyoglobin salgılar. Göçük altında kalanlar kurtarıldığında, kan aniden tekrar serbestçe akabilir ve vücudu miyoglobinle doldurabilir. Bu böbrekleri tahrip eder."
İdrar içmenin zarardan çok fayda sağlayacağı durumlar yok denecek kadar azdır ve dolayısıyla "çok susamış olmak", idrar içmek için yeterli bir gerekçe değildir. Hatta bazı uzmanlar, ölüm-kalım çizgisinde olma hâlinde bile bu yönteme başvurulmaması gerektiğini vurgulamaktadır.
ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR? Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri