Atom çekirdeği 1911 yılında Ernest Rutherford tarafından keşfedildi. Bu keşif, 1909 yılında gerçekleştirilen Geiger-Marsden deneyine dayanmaktadır.
Doğrulanmış Cevap. Çekirdeği Brown Adlı İngiliz 1831 yılında bulmuştur.
Çekirdek çitlemek
'Şans Kapıyı Kırınca' filmini izleyen herkes çekirdek çitleyen Türkler karşısında Latin Amerikalıların şaşkına döndüğü sahneyi hatırlıyordur. Evet araştırdık ve bulduk. Çekirdek çitleyen tek millet Türkler değil. Çinliler de çekirdek çitliyor.
Beyaz ay çekirdeği tamamen Anadolu topraklarına özel tohumlardan üretilen bizim yerli çekirdeğimiz. Siyah çekirdek ise Çin'den ithal ediliyordu. Ancak son yıllarda ülkemizde de siyah çekirdek ekiminin arttığını söyleyebiliriz.
Kuruyemişi en çok tüketen ülke kişi başına 12.2 kg ile Çin. Çin'i 10.8 kg ile Türkiye izliyor. 8.61 kg ile İran üçüncü, 8.5 kg ile Amerika dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de en çok ay çekirdeği tüketiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Bu dış çekirdekten bağımsız katı bir iç çekirdeğin var olduğu, ilk defa 1936 senesinde sismolog Inge Lehmann tarafından keşfedilmiştir. Lehmann, bu keşfi Yeni Zelanda'daki sismograf verilerini inceleyerek yapmıştır.
Yerbilimciler Dünya'nın iç çekirdeğinin gezegenimizden 4 milyar yıl genç olduğunu ortaya çıkardı. Öyle ki Dünya yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında iken demir-nikelden oluşan katı iç çekirdeği sadece 565 milyon yıl yaşında.
Yer çekirdeği, Dünya'nın en iç kısmını oluşturur. En kalın yer katmanıdır (geosfer). Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır.
Dünya'nın merkezindeki ısının en önemli kaynağı ise radyoaktif maddelerdir. Yerkürenin iç katmanlarında bulunan potasyum-40, uranyum-238, uranyum-235 ve toryum-232 gibi radyoaktif atomlar, daha kararlı bir çekirdek yapısına ulaşmak için ışıma yapar.
Manyetik alan nedir? Dış çekirdekte bulunan erimiş metal sıvıları sayesinde dünyanın manyetik alanı oluşur ve bu manyetik alan atmosferin oluşumunda en önemli faktörlerden biridir. Eğer dış çekirdek dünyanın manyetik alanını oluşturmasaydı atmosferimiz olmazdı.
1. Coco de mer Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşeller adalarında yetişen Coco de mer meyvesinin çekirdeği tam 30 cm genişliğinde ve 18 kg ağırlığında!
Bu sonuç birçok insan tarafından çekirdeğin dönmesi durdu ve sonra ters yönde dönmeye başladı şeklinde yorumlandı. Peki gerçekten Dünya'nın çekirdeği dönmeyi durdurdu mu? Ters yönde dönmeye başladı mı? Kısa yanıt hayır.
Dünya'nın üst 100 km'sinde ortalama yoğunluk yaklaşık 3.4 kg/l'dir. Bu yoğunluk, tüm Dünya'nın kütlesinin 1 / 60'ı (%1.7) olan iç çekirdek için yaklaşık 10 üzeri 23 kg'lık bir kütleyi gösterir.
Gezegenin merkezinde iç çekirdek olarak adlandırılan devasa bir top olunduğu biliniyor. Bu devasa top Dünya'nın ekseniyle aynı yönde dönüyordu. Yapılan yeni bir çalışmaya göre iç çekirdekteki hareketlilik durdu. Bilim dünyasını ikiye bölen çalışmaya göre iç çekirdek tam tersi bir yönde dönmeye başlayabilir.
Böyle bir durumda gezegenimizin çekirdeğinin tamamen soğuması 91 milyar yıl alacak ve gezegenimiz başıboş bir şekilde gezen bir kaya parçasından başka bir şey olmayacak.
Doğrulanmış Cevap. Dünyanın katmanlarından biri ÇEKİRDEKTİR. Çekirdeğin diğer ismi AĞIR KÜRE'dir. Çekridek, dünyanın en sıcak katmanı olma özelliğine sahiptir.
İç çekirdekteki bu yavaşlama, günleri kısaltıyor olabilir
Depremlerden gelen sismik dalgaları inceleyen Çinli bilim insanları, Dünya'nın çekirdeğinin yavaşlayarak durma noktasına geldiğini ve ardından yüzeyin tersi yönde dönmeye başladığını keşfetti.
Dünyanın dönen erimiş çekirdeği , neredeyse Ay'ın boyutu kadar saf kristalize demir yığınıdır. Dünyanın çekirdeğindeki basınç, yüzey basıncından 3.5 milyon kat daha yüksektir ve sıcaklığı 6000 °C'den(10.800 ° F) daha yüksektir.
Kırınım sayesinde, demirin erimesi bilim insanlarının ilk deneylerde göremediği ayrıntıları ortaya çıkardı. Araştırmacılar, çekirdeğin ısısının Güneş'in ısısından yaklaşık 500 derece düşük ve ortalama 6000 santigrat olduğunu söylüyor. Dr. Dewaele, bu konuda artık 'herkesin aynı fikirde' olduğunu belirtiyor.
Dünyanın dinamiği için son derece gerekli gördüğümüz, manyetik alanı oluşturup güneş radyasyonunun tehlikelerinden koruduğunu bildiğimiz çekirdek, iki katmandan oluşur: İç Çekirdek ve Dış Çekirdek. Bu iki katmanı ayıran, Bullen Süreksizliği olarak bilinen bir sınır bölgesi bulunuyor.
Çekirdek, Güneş kütlesinin en içteki %10'luk kısmını oluşturmaktadır. Nükleer füzyon enerjisinin oluştuğu yerdir. Üstündeki katmanlar ve oluşan yerçekimi basıncının büyüklüğü nedeniyle çekirdek çok sıcak ve yoğundur.
Dünya' nın iç çekirdeği, katı demirden oluşuyor ve doğu yönüne doğru dönerek gezegenin geri kalanından daha hızlı dönüyor. Çekirdeğin dışı ise temelde erimiş demirden oluşuyor ve batıya doğru yavaş daha yavaş bir şekilde dönüyor.
Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır.
Güneş'in yüzey sıcaklığı 5.778 Kelvin'de (5.505 santigrat derece) bulunur. Aslında bu kahverengi cüce, şimdiye kadar keşfedilen türünün en sıcak nesnesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri