DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARINA NAKDİ YARDIM YAPILACAK MI? Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aile yakınlarına 100 bin lira nakdi yardım yapılacaktır. Vatandaşlarımızın başvuruları il valiliklerince alınacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz'' dedi.
Aile fertleri içerisinde hayatını kaybeden her bir birey için 100'er bin lira ödeme yapılacak. Örneğin anne, baba, kardeşini kaybeden ve tek kalan çocuk için 300 bin lira yardım ödemesi yapılacak. Yasal mirasçıların belirlenmesinde soy bağı, evlat edinme, hasımlık ve evlilik birliği dikkate alınacak.
Depremde ölenlerin hak sahiplerine ölüm aylığı veya malul duruma düşen depremzedelere malullük aylığı bağlanması için talep şartı bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) deprem bölgesindeki çadırlarda yaşayan vatandaşa hizmet götürmeli ve talep belgelerini vatandaşa bizzat giderek ve yardımcı olarak almalı.
Buna göre; 100 bin TL nakdi destek ödemeleri, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilecek.
İlgili 24 soru bulundu
Deprem Yardım Parası Kimlere Verilir? Türkiye'de meydana gelen son depremde, depremden etkilenen bölgede ikamet eden ve evi zarar gören vatandaşlar, deprem yardımından yararlanabileceklerdir.
Başvurular 'e-Devlet' üzerinden yapılacak. Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den Yerinde Dönüşüm projesiyle ilgili bilgi alabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yerinde Dönüşüm projesiyle deprem bölgesinde yaralar daha hızlı sarılıyor.
İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıkılacak ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5 bin lira, kiracılara ise aylık 2 bin lira barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
TEK TEK SIRALANDI Depremde yakınını kaybedenlerin yararlanabileceği SGK yardımları şu şekilde: 1- Cenaze ödeneği (yardımı) yapılması. 2- Ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanması. 3- Ölüm toptan ödemesi yapılması.
Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır? İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası'na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
Depremde hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine ölüm aylığı bağlanıyor. Vefat eden, aktif çalışan ise bin 800 gün prim koşulu aranıyor. 4A'lı işçilerde ise 5 yıllık sigortalılık ve 900 gün prim koşulunun gerçekleşmesi gerekiyor. Bu koşulları sağlamayanlar için bir defaya mahsus toplu ödeme yapılıyor.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardım yapılacak mı? Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aile yakınlarına 100 bin lira nakdi yardım yapılacaktır. Vatandaşlarımızın başvuruları il valiliklerince alınacaktır.
Hasar gören illerde hane başına 10 bin TL olarak yapılan yardım ödemeleri 17 Şubat Cuma günü itibarıyla hesaplara yatırılmaya başlandı. Yardımdan faydalanmak isteyen depremzedeler e-Devlet 10 bin TL deprem yardımı başvuru ekranı üzerinden başvuru işlemlerini tamamlayabilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir. Tek yapmanız gereken e devleti açıp Afetzade Barınma Desteği'ni açıp başvurunuzu yapmaktır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çarşamba günü, 10 ili etkileyen depremlerin ardından ayni bağışlar için illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile tüm AFAD il müdürlüklerine başvurulabileceğini bildirdi.
DEPREM TAZMİNATI ÖDEMESİ NE ZAMAN? Tazminat, fiilen görev yapılan süreyle orantılı olarak ay sonunda yatırılacak ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak.
Bu bağlamda, depremde vefat eden Müslümanların hükmi şehit olarak değerlendirilebileceği söylenebilir. Zaruret durumları haricinde bunlar da diğer ölüler gibi yıkanır, kefenlenir ve namazı kılındıktan sonra defnedilir. Kefenleme normal şartlar altında erkekler için üç parça; kadınlar için de beş parça bez ile yapılır.
Maddesi uyarınca ve yürürlüğü devam eden 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi uyarınca kıdem tazminatı almak için gerekli şartları sağlamış ve deprem sonucu hayatını kaybeden işçilerin yasal mirasçıların işverenden kıdem tazminatını isteme hakkı bulunmaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar barınma desteği başvurularını, e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
10 bin TL deprem yardımı alabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşların evlerinin yıkılmış acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerekiyor. Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor. Ödeme yapılan vatandaşlarımıza bilgilendirme mesajı (SMS) gönderimine başlanmıştır" denildi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV)
Depremzede olan herkes ilçe SYDV bireysel başvuru yaparak barınma desteği alabilir.
Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylık bir taahhüt ile kampanyaya katılabilecek. İsteyen ev sahipleri bu süreyi 12 aya kadar uzatabilecek. Evini indirimli kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yıl süreyle evlerini açmaları gerekecek.
Yaşlı Aylığı, Engelli Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı, Eşit Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardımı, Muhtaç Asker Ailelerine Düzenli Nakit Yardımı, Öksüz Yetim Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Şartlı Eğitim Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Çoklu Doğum Yardımı, Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp ...
10 bin TL yardım sorgulama TC kimlik no veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca Ödemeler yapıldığında vatandaşlar SMS ile bilgilendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri