Bu bağlamda, depremde vefat eden Müslümanların hükmi şehit olarak değerlendirilebileceği söylenebilir. Zaruret durumları haricinde bunlar da diğer ölüler gibi yıkanır, kefenlenir ve namazı kılındıktan sonra defnedilir. Kefenleme normal şartlar altında erkekler için üç parça; kadınlar için de beş parça bez ile yapılır.
Prof. Dr. Ali Erbaş "Depremde vefat edenlerin hükmen şehit olduklarını" ifade etti. "Depremde vefat edenlerin hükmen şehit olduklarını" belirten Prof.
> Yangında ölen şehittir, > Yıkıntı, göçük altında kalarak ölen şehittir, > Hamilelikte ölen kadın şehittir.
Konuyla ilgili ortak yayında Nihat Hatipoğlu, ''Bu gece sevgi gecesi, kardeşlik gecesi. Yaralara yara olma gecesi. Vefat eden bütün kardeşlerimizin şehit olduğuna iman ediyoruz. Sevgili Peygamberimiz, ''Yangında ölen şehittir, boğularak ölen şehittir, depremde ölen şehittir.'' diye ifade etti.'' açıklamasını yaptı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş katıldığı bir programda şehitlikle ilgili sorulan soruya; ''Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehit denilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Şehâdet, olayı görenin veya orada bulunanın olay hakkında bildiğini söylemesidir. Gerçeği bilen ve söyleyene şahit, şehit, çoğulu şühedâ denilir. Allah yolunda öldürülen insan da bu mertebeye yükseldiği için şehit sıfatını kazanır. Şehit, dinî bir terim olarak Allah yolunda öldürülen müslümanı ifade eder.
Doğal afetlerde ölenler şehittir - Günlük Yazarlar Haberleri.
Nahl Suresi 14-16.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
Cenazeyi yıkayacak su bulunamaması veya su ile yıkandığı takdirde cenazenin zarar göreceğinden korkulması gibi durumlarda da teyemmüm yeterlidir.
Elektrolit düzeylerine bakma imkanı yoksa asla potasyum içeren sıvılar verilmemelidir. Depremzedenin enkazdan tamamen çıkarılması uzarsa, kazazedenin durumuna göre sıvı vermeye devam edilmelidir.
Şehidin, kul haklarından başka bütün günahları affolur. Kul haklarını da, Allahü teâlâ Kıyamette helalleştirecektir. Suda boğularak ölen şehitlerin kul borçları da affedilir.
Trafik kazası sonucu çoğu ölümler de bu şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla trafik kurallarına riayet ettiği halde kazada ölen müslümanların da hükmi şehid kabul edilebilecekleri söylenebilir.
Diyanetten defin fetvası: Deprem bölgesinde cenazeler kefensiz ve yıkanmadan gömülebilir.
Şehit (Arapça: شهيد şehîd, çoğulu: Arapça: شُهَداء şühedâ') kutsal bir ülkü, din veya inanç uğrunda ölen kimse. Şehit olma eylemine "şehâdet" adı verilir.
Cünüp olan şehit yıkanır; çünkü şehitlik yalnızca ölümle gerekli olan yıkamayı ortadan kaldırma konusunda etkilidir. Bu yıkama ise ölüm öncesinde gerekli olmuştur. İlk görüş sahipleri buna şu şekilde cevap vermişlerdir: Ölünün yıkanması ortadan kalktığı gibi bu gusül de ortadan kalkmıştır.
“Şehidin, akrabasından 70 kişiye şefaat etmesine izin verilecektir”. “Dünyadaki nimetlerin hepsi kendisine verilecek olsa da, cennete giren hiçbir kimse, dünyaya tekrar dönmek istemez. Şehit müstesna; çünkü o, gördüğü faziletten dolayı tekrar tekrar dünyaya dönüp 10 kere daha şehit olmak ister”.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, depremle ilgili sorulara yanıt verdi. Diyanet'in yanıtlarında depremin kader olmadığını belirtilirken “insanın irade ve sorumluluğunu yok saymanın doğru olmadığı” ifade edildi.
Ömer (R.A) halife olduğu dönemde deprem olmuş, halk çok korkmuştu. Hz. Ömer halkı topladı ve minbere.
onlar diridirler; Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar.”29 Yüce Allah, bu ayet-i kerimede de, şehitlerin cennette diri ve rızıklanmakta olduklarını haber vermektedir.
Cesetler soğuk hava depoları ve mezbahanelerde bekletiliyor.
İslam'da şehitlik pek yüksek bir mertebe olarak kabul edilmiştir. Kuran'da Allah'u Teala şehitler için siz onları ölü sanmayın, onlar diridir buyurmaktadır. ( Al-i İmran Suresi 3, 169 ) Allah katında şehadet mertebesinde olan insanların nasıl da özel ve kıymetli bir mertebede olduğunun vurgulanmasıdır.
Mu'tezile'nin Bağdat ekolü, En'âm sûresinin ikinci âyetini de dikkate alarak insanın “ecel-i kazâ” ve “ecel-i müsemmâ” denilen iki eceli bulunduğunu ileri sürmüştür. Buna göre insan herhangi bir dış müdahale olmadan ölürse ecel-i müsemmâya, kaza veya katil sebebiyle ölürse ecel-i kazâya göre ölmüş olur.
Ameliyat edilirken ölen müslüman şehit sevabı alır. Ölmezse, ameliyat yüzünden günahları affolur. Ayağa bir diken batması bile günahlara kefaret olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri