Evin yıkıldıysa oradaysa arsa bedelini devlet kamulaştırma suretiyle kendine alır ve bir bedel belirler. Bu bedele binaen de yapmış olduğu evi sana verir. Eksik ya da fazla ücretler neyse bunlar birbirlerinden mahsul edilir.
Depremzede ya TOKİ ya da kendi arsasına yapılacak evle ilgili tercihte bulunacak. Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak. Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak.
Yıkılan binaların arsalarına devletimiz tarafından el konulması söz konusu olmayıp arsalar bina sahiplerinin mülkiyetinde kalacaktır. Bina sahipleri söz konusu binaların arsaları üzerinde istedikleri tasarrufta bulunabilirler.( Mülkiyetinde bulunan arsaları satabilir veya istedikleri şekilde değerlendirebilirler.)
MÜTEAHHİDİN CEZAİ SORUMLULUĞU
Deprem sonrasında yapılmış olan binanın kalitesiz malzeme kullanılması sonucu bina yıkılmış ise binanın yapında rol oynayan bina sahibi, mesul mühendis, inşaat ustası, ve müteahhit bilinçli taksirle ölüme neden olma suçundan sorumludur. kadar hapis cezası ile cezalandırılır. ”
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor. Depremde evi yıkılan ev sahipleri hak sahibi olabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
Depremler, doğal afetler olarak sınıflandırıldıklarından, depremde yıkılan binalardaki zararlar için devlet ve yerel yönetimler sorumlu tutulabilir. Binaların inşaatı ile ilgili her aşamada paydaşlar kendisinden sorumlu tutulabilir.
Yapılarda gizli ayıbın tespit edilmesi durumunda derhal müteahhite bildirimde bulunulması gerekir. İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir.
Kural olarak müteahhitler “gerekli özenin gösterilmemesinden” ve “ruhsata aykırı şekilde bina inşa etmesinden” doğan zararlardan sorumludurlar.
Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak. Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak. Buranın zemininde sıvılaşma var mı, ne şiddette bir depreme dayanabilir, tespit edilecek.
Bu nedenle, depremzede hakları, acil yardıma erişim, barınma, sağlık, gıda ve su, iletişim, eğitim ve insan hakları gibi bir dizi temel hakkı içermelidir. Depremzedelerin hayatta kalmaları ve güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri önceliklidir. Eğer evleri hasar görür veya yıkılırsa, geçici barınma ihtiyacı doğar.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremzedelere yeni destek paketini açıkladı. Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için 250 bin TL hibe verileceğini belirtti.
Afetzedeliğin ve buna ilişkin hak sahipliğinin üçüncü kişiye devri de mümkün değildir. Bu nedenle, depremden zarar gören bir taşınmaz malı, afetten sonra satış veya başka şekillerle devralan üçüncü şahıslar da hak sahibi niteliğini kazanamazlar.”
DASK sigortası ile ilgili araştırma yapan kişiler “DASK nerelere yapılmaz?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. DASK kapsamına girmeyen binalar şu şekilde belirtilebilir: İnşaatı yarım kalan binalar. Mesken olarak kullanılması uygun olmayan ve yıkılmasına karar verilen metruk ve bakımsız binalar.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Hangi bina riskli? ODTÜ modeline göre, 5 katlı bir binanın deprem riski, aynı bölgede ve aynı özelliklere sahip 3 katlı bir binaya göre yüzde 40 daha fazla. Genel olarak “yumuşak” zemin katların, üst katlara göre daha düşük dayanıma sahipler.
Müteahhit Binadan Kaç Yıl Sorumlu? İnşaat sözleşmesinin konusunun taşınır bir yapı olması halinde iki yıl; taşınmaz bir yapı olması halinde ise; beş yılın sonunda iş sahibinin ayıp nedeniyle yükleniciye yöneltebileceği talepler açısından zamanaşımı söz konusu olacaktır.
“Depremde hasar görmüş, yıkılmış yapıların yerine yeni bina yapılamaz… Çünkü oradaki yapı yıkıldı ama zemindeki özellikler aynı duruyor… Deprem gören yerin taşıma özelliği düşer…
Zorunlu deprem sigortası (DASK) bulunan yapılar için Doğal Afet Sigortaları Kurumu, depremden dolayı meydana gelen maddi hasarlar için 25.11.2022'den itibaren 640.000 TL üst sınırına kadar olmak üzere ev sahibi olan sigortalıya sigorta tazminatı öder.
12.05.2023 tarihli ve 32188 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile deprem bölgesindeki kamu görevlilerine 6/2/2023 tarihinden itibaren 6 ay süreyle aylık 2.059,99 TL tazminat ve 972 TL fazla çalışma ücreti olmak üzere toplamda 3.031,99 TL ödeme yapılacak.
Yine afetzede vatandaşlarımızın konutlarının büyüklüğüne göre 500 bin lira ila 800 bin lira arasında kredi verilecek.
Aynı yönetmelik uyarınca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir (Md. 4/1-a). Hak sahipliği başvurusu, e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri