Çoğu banka konut kredisi kullandırırken hayat sigortası yapılmasını da zorunlu kılıyor. Depremde vefat eden vatandaşlarımız konut kredisi kullanırken hayat sigortası yaptırmışlarsa, kalan kredi borcunu hayat sigortası öder, mirasçılara bir kredi borcu yükü bırakılmış olmaz.
Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında da kredi kullanabilecek.
Karar kapsamında; 6 Şubat depremlerinde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek. Söz konusu karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN BORÇLARI SİLİNECEK Mİ? Depremde hayatını kaybeden vatandaşların kredi borcuna ilişkin aldıkları kararı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor." dedi.
Depremden sonra afet bölgesi ilan edilen yerlerde esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan kredilerin ödemeleri faizsiz 6 ay daha ertelendi.
İlgili 21 soru bulundu
Depremden sonra afet bölgesi ilan edilen yerlerde esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan kredilerin ödemeleri faizsiz 6 ay daha ertelendi.
Afet bölgesindeki diğer 6 ilimizdeki, gerçek kişiler ile KOBİ sınırına kadar olan ticari işletmelere kullandırmış olduğumuz tüm kredi kartı, bireysel ve ticari kredi borçlarını/taksitlerini talebe bağlı olmaksızın 31.03.2023 tarihine kadar 1 ay süre ile faizsiz olarak erteliyoruz.
Mevcut borçların ötelenmesi böyle bir durumda çok yetersiz bir tedbirdir. Üstelik sadece vergi borçları değil, kamuya ait tüm borçların yanı sıra, elektrik, su ve doğalgaz v.b. bütün borçların silinmesi gerekir.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile depremzedelerin 6 Şubat'a kadar olan fatura borçlarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan karşılanmasına karar verildi. Depremzedelerin yine 6 Şubat'a kadar olan elektrik ve doğalgaz borçlarından kaynaklı dava ve icra takipleri de kaldırıldı.
Depremden etkilenen 10 ilde, depremzedelerin, bankalara olan kredi borçlarını sigorta şirketleri ödeyecek. İster konut, ister araç, ister ihtiyaç olsun; kredi kullanırken bankalar hayat sigortası yapıyorlar. Buna da kredi bağlantılı hayat sigortası denir.
Ziraat Bankası tarafından deprem bölgesinde zarar görmüş banka bireysel müşterilerine 100.000,00 TL bedelli 6 ay ödemesiz, 30 ay 0,99 faiz oranıyla kredi desteğinde bulunulacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelerden ev sahibi olanlara 5.000-TL, kiracı olanlara 2.000-TL, 12 ay boyunca kira yardımı yapılacaktır.
Yine afetzede vatandaşlarımızın konutlarının büyüklüğüne göre 500 bin lira ila 800 bin lira arasında kredi verilecek. Dükkanlar için de 250 bin lira ila 500 bin lira arasında kredi vermeye devam edeceğiz. Yani brüt 100 metrekarelik bir ev için 500 bin lira hibe, 500 bin lira kredi vereceğiz.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki KOBİ'lerin KOSGEB'e olan 2023 yılı borçlarının silindiğini açıkladı.
🔴 Deprem bölgesinde yıkık, yıkılacak, ağır ve orta hasarlı tüm binaların 6 Şubat 2023 tarihi öncesi tüm borçları siliniyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile evi ağır ve orta hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğalgaz borçları silindi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hale gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri silinecek. Deprem bölgesindeki 11 ilde elektrik ve doğalgaz borçlarının silineceği açıklandı.
Türkiye Bankalar Birliği, depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin, talepleri halinde, bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenmesine karar verdi.
Hangi borçlar yapılandırılacak? Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Depremzedeler e-Devlet üzerinden projeye başvuru yapılabilecek. Proje ile konut için 500 bin lira, iş yeri için 250 bin lira hibe verilecek. Afetzedelere iki yıl ödemesiz on yıl vade ile faizsiz kredi imkanı da sunulacak.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgesinde mücbir sebep hali devam eden yerlerde borçların 29 Şubat 2024'e kadar yapılandırılmasına dair tebliğ yayımladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri