1-Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak veya birinci derece yakınları deprem bölgesindeki illerde ikamet edip deprem bölgesi dışındaki illerde bulunan üniversitelerde kayıtlı olan öğrenci olmak.
Depremzede kontenjanı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sırasında depremin etkilediği ve afet bölgesi kapsamına alındığı il ve ilçelerde ikamet eden ya da ikamet adresi bunların dışında olup da bu illerdeki liselerde eğitim gören adayları kapsıyor.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yazısı uyarınca ; Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde bulunan Yükseköğretim Kurumlarına kayıtlı öğrenciler için 2023-2024 Eğitim/Öğretim yılına mahsus olmak üzere Özel Öğrencilik hakkı tanınmıştır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
İlgili 37 soru bulundu
Özel Öğrenci Statüsü
Birinci derece depremzede yakınının (Anne, Baba, Eş, Çocuk) ikametgahı deprem bölgesinde olup, bu sebeple ikametgahını veya geçici ikametgahını İstanbul iline nakleden Türkiye'deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrenciler.
Özel öğrencilik için ayrıca bir ücret ödenmeyecek
Özel öğrencilik statüsünden faydalanmak isteyen öğrenciler hazırlayacakları başvuru dilekçesi ile özel öğrenci olmak istediği üniversitenin öğrenci işleri daire başkanlığına başvurabilecek.
Özel öğrencilik, üniversite senatosunun kabulü ile gerçekleşir.
Yukarıda değinildiği gibi herhangi bir üniversitede kayıtlıyken sağlık, adli, ailevi vd. sebeplerden dolayı bir diğer üniversitede eğitime devam etme hakkı sunan ve karşılıklı Senato onaylarıyla gerçekleşen özel öğrencilik söz konusudur. Yönergede geçen “özel öğrenci” hususu bu tanımlamaya dayanmaktadır.
Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etme imkânı tanınan öğrenciyi ifade etmektedir.
f) (Değişik - Senato-27/05/2014-07/07) Öğrencilerin Özel öğrenci statüsündeki öğrenim süreleri, olağanüstü durumlarda ilgili üniversitelerin yetkili kurul kararları ile mezuniyete kadar uzatılabilir.
Deprem bölgesinde üniversiteler hibrit eğitim modeliyle açılacak. 5 ilde bazı bölüm ve sınıflar uzaktan eğitim alacak. Kararı üniversite yönetimleri illerdeki duruma göre verecek. Türkiye genelinde birçok üniversitenin açılışıysa Ekim ayına kaldı.
İŞKUR, her sene Temmuz ayı itibariyle üniversite öğrencilerine Sosyal Çalışma Programları ile destek olmaktadır. Üniversitede okuyan öğrenciler ek gelir olarak, İŞKUR Sosyal Çalışma Programları (SÇP) kapsamında yaz tatilinde 3 ay boyunca hem para kazanabiliyor hem de iş deneyimi elde edebiliyor.
Bu haktan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olmayan kadınların yararlanabilecek. Daha önce bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler” şeklinde konuştu.
Peki, depremzedelere ek kontenjan nasıl olacak? Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara kendi illerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan ayrılmasını kararlaştırdı.
KİMLER YARARLANAMAYACAK? Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacak.
Misafir Öğrenci Sistemi Nedir? Misafir Öğrenci Sistemi, 10 ilimizde yaşanan iki ayrı depremden etkilenen öğrencilerin, 2022-2023 eğitim yılının ikinci döneminde tam burslu (eğitim, yemek, kitap) olarak öğrenim görebilmelerini sağlamak için oluşturulmuştur.
Özel öğrenci ; Yükseköğretim kurumlarına bağlı enstitülerde herhangi bir anabilim dalına kaydı olmayan öğrencidir.
Misafir öğrenciler, BİLGİ'ye bir akademik yarıyıl süresince gelen ve bir derece programına kayıt olmadan öğrenim gören öğrencilerdir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi özel öğrenci başvuruları 21-29 Eylül 2023 tarihleri arasında (güncel) alınacaktır.
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
YÖK'ün düzenlemesinde, özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrencilerin öğrenim ücreti veya katkı paylarına ilişkin maddeye de yeni hüküm eklendi. Buna göre, özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrenciler öğrenim ücreti veya katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna ödeyecek.
Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi özel öğrenci başvuruları 21-29 Eylül 2023 tarihleri arasında (güncel) alınacaktır.
Tüm deprem bölgesi üniversitelerinde okuyan öğrenciler için başka üniversitelere bir kerelik notlara bakilmaksizin yatay geçiş hakki taninsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri