Kosova İklimi ve Hava Durumu Yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken, kış mevsimi bol kar yağışlı ve soğuktur. Kış mevsiminde ortalama sıcaklık oranı 9,5 derece civarında iken, yaz aylarında ise 19 derece ortalama ısı mevcuttur. Ocak ayı ülkenin en soğuk ayıdır ve sıcaklık genellikle sıfırın altında seyreder.
Ilıman karasal iklimin hâkim olduğu Kosova'da kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yaz ayları ise Akdeniz etkisiyle sıcak geçer; bu sebeple Kosova'yı ziyaret etmek için en ideal zaman aralığı mayıs ve eylül ayları arasında kalan periyod olacaktır.
Kosova'nın iklimi karasal iklimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır; yazları ise sıcak ve kurak geçer. Kosova topraklarının büyük bir kısmı dağlık arazidir. Kuzey Makedonya sınırı boyunca Şar Dağları uzanmaktadır.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Enflasyon oranı ise tüm dünyada olduğu gibi Kosova'da da artış eğilimi göstermektedir. Resmi para birimi Avro olan ülkede 2021 yılında %3,4 olan resmi enflasyon oranı, 2022 yılı sonu itibariyle %11,6 olarak açıklanmıştır. 2023 yılı Ocak – Haziran dönemi enflasyon oranı da %7,05 olarak açıklanmıştır.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Bu nedenle Kosova Cumhuriyetine giderken yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır. Kosova'ya gitmek için pasaport gereklidir.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
Bu yılın başından itibaren Marlboro sigara fiyatı 3 Euro oldu. Geçen yıl Marlboro sigara fiyatı 2,50 ile 2,89 Euro arasında değişiyordu. Kosovalılar sigaraya yılda yaklaşık 250 milyon Euro harcıyor. 2022 yılını zamlarla kapatan Kosovalılar,bu yıla zamlar açısından kötü başladı.
Kosova ekonomisi, büyük ölçüde ticaretin ve hizmetler sektörünün ağırlıkta olduğu bir ekonomidir. Ülke, her ne kadar zengin yeraltı kaynaklarına sahip olsa da sektörel bazda milli gelirde sırasıyla % 60 ve % 20 paya sahip olan hizmet ve tarım sektörleri, ülke halkı için gelir kaynağı durumundadır.
Vatandaşlığa kabul yoluyla Kosova vatandaşlığının kazanılması talebi, yetişkin yaştaki yabancı kişi tarafından başvuru sahibinin Kosova Cumhuriyeti'nde ikamet ettiği yere göre Medeni Durum Ofisinde bizzat sunulur.
-Oturum izni nasıl alınır? Kosova'ya en az 2 yıl geçerliliği olan bir pasaportla direk geçiş yapılabilir. Vize alınmasına gerek yoktur. Ülkede sürekli kalarak eğitim alacak öğrenciler eğitim aldıklarını gösteren öğrenci belgeleriyle oturum iznine başvururlar.
1 Ocak 2024'ten itibaren Kosova pasaportu sahiplerinin Schengen Bölgesi'ne (İspanya hariç), ayrıca Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya'ya vizesiz, kısa süreli veya 180 günlük süre içinde 90 gün süreyle girmelerine izin verilecektir.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır. Kosova Avrupa'daki en genç nüfusa sahiptir.
Balkanlarda gezilecek yerler arasında olan Kosova vize gerekmeden gidilebilecek en güzel ülkelerden biri. Kosova başkenti Piştine, seyahat severlerin en çok ilgi duyduğu şehirlerden biri. Önemli kültür durakları ve doğal güzellikler görmek istiyorsanız Priştine biletinizi hemen almanızı öneririz.
Yaygın yemekler arasında börek, flija, biber dolması, baklagiller, sarma, kebap/qebapa gibi yemekler bulunur. Bununla birlikte, yemekler ülkenin farklı bölgeleri arasında az da olsa farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri