MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI, TÜM İMKÂNLARIYLA DEPREMZEDELERE BARINMA VE YEMEK HİZMETİ SAĞLIYOR.
Kahramanmaraş merkezli deprem bölgelerinde iki bine yakın profesyonel ve gönüllüsü ile yaraları sarmayı sürdüren Türk Kızılay, Afet Beslenme Platformu üyelerini de koordine ederek hazırladığı sıcak yemeklerle afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kararname uyarınca, OHAL ilan edilen illerde depremden etkilenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı resmi okul ve kurumlar ile bunlara bağlı döner sermayeli işletmeler tarafından sunulan yemek, konaklama, temizlik ve diğer hizmetler ücretsiz verilecek.
Deprem bölgesinin kalkınması için gerekli olan tutar 150 milyar dolar olarak tahmin edildi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporuna göre, yaşanan depremler ekonomik büyümeyi de 1,2 puan aşağı çekecek.
Depremzedeler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerdeki konaklama ve yemek hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.
İlgili 16 soru bulundu
Öğretmenevi hizmetinde öncelik sıralaması emekliler ya da eğitim çalışanları ile yakınları, kültürel etkinlik katılımcıları, öğrenciler, kamu çalışanları ve son olarak sivil vatandaşlardır. Eğer boşluk mevcutsa sivil vatandaşların da hizmetten yararlanması mümkündür.
Depremzedeler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerdeki konaklama ve yemek hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.
Bu haklar, acil yardım, barınma, gıda, su ve temel sağlık hizmetlerini içermektedir. Devletler, depremlere hazırlıklı olmalı ve afet sonrası hızlı bir şekilde müdahale etmelidir. Ayrıca, depremzedelere uygun barınma alanları sağlanmalı, temel ihtiyaçları karşılanmalı ve psikolojik destek hizmetleri sunulmalıdır.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
Deprem sebebiyle olanüstü hal ilan edilen ve afet bölgesi kararı alınan bölgelerde, elektrik ve doğalgaz aboneliklerinde güvence bedeli alınmayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Depremzedelere sıcak yemek hazırlayan Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini de ziyaret eden Bakan Özer, şunları kaydetti: "10 ilimizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurtlar, pansiyonlar, öğretmenevleri ve uygulama otellerinde yaklaşık 251 bin vatandaşımıza barınma hizmeti veriyoruz.
Deprem bölgesinden Çerkezköy'e taşınan ve servis ile okula gitmesi gereken öğrencilerden ücret alınmayacak.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 129 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca depremzede üniversite öğrencilerinden bahar yarıyılı için katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacağını belirtti.
Pazartesi gününden itibaren tüm okullarda, okul öncesi eğitimdeki yaklaşık 5 milyon öğrenciye günlük bir öğün ücretsiz yemek verilecek. Ücretsiz yemek uygulaması kapsamında 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren anaokulu ve ana sınıflarındaki tüm öğrencilere de ücretsiz yemek hizmeti sağlanacak.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10.000-TL destek ödemesi yapılmaktadır.
Az hasarlı bina yardımı nasıl alınır? Yardım başvurusu öncesinde binanın sigortalı olması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından hasarın meydana geldiği il ve ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi hangi kurum hizmet veriyor ise o anda başvuru yapılması gerekmektedir.
Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı? İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır.
İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıkılacak ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5 bin lira, kiracılara ise aylık 2 bin lira barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Söz konusu yardımlar kapsamında; ev sahiplerine 5.000 TL ve kiracılara ise 2.500 TL olarak acil ödeme yapılmaktadır.
Birlikte İyilik Zamanı (BİZ) Projesi kapsamında belirlenen ihtiyaç sahibi depremzede ailelere aylık 3 bin TL destek sağlanıyor.
Bakanlık ayrıca, yeni yapılacak konutlarda dükkanların bina altlarında yer almayacağını söylüyor. Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından yapılan açıklamaya göre, barınma ihtiyacı olan depremzedelerin, gönüllü olan otellerde konaklayabilmek için bulunduğu ilin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) veya Valiliğine başvuruda bulunması gerekiyor.
Polisevi Kırklareli şehir merkezinde bulunmaktadır. Konaklama: Standart, Double, Aile ve Suit odalarımız bulunmaktadır. Restaurant: Sabah kahvaltısı (08:00-10:00), Öğle yemeği tabldot (12:00-13:30) ve Akşam yemeği alakart (18:00-20:00) olarak hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri