YÖK Depremzede ve OHAL bölgesindeki üniversite öğrencilerinden ikinci öğretim öğrenim ücreti alınmayacak.
2023-2024 öğretim yılından itibaren ücretsiz öğrenci okutma yükümlülüğü taşıyan özel okulların afet bölgesindeki illerden gelen öğrencilere ücretsiz eğitim hizmeti vermesi sağlanacaktır.
"DEPREMZEDE VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN DE ÖĞRENİM ÜCRETİ ALINMAMALI"
DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE EK KONTENJAN
Ayrıca özel üniversitelerin tamamındaki her programda bu öğrenciler için birer kişilik yer tahsis edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ailesi veya kendisi Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerde ikamet eden öğrencilerden öğrenim ücreti alınmayacak.
İlgili 32 soru bulundu
[email protected] adresine e-posta yoluyla iletebileceklerdir. Ayrıca isteyen öğrenciler KMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvurabilecektir.
' dedi. Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yükseköretim alanında tedbirler getiren Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile depremden etkilenen öğrencilerden katkı payı ve öğrenim ücreti ödemeleri alınmayacak.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Peki, depremzedelere ek kontenjan nasıl olacak? Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara kendi illerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan ayrılmasını kararlaştırdı.
Depremzede kontenjanı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sırasında depremin etkilediği ve afet bölgesi kapsamına alındığı il ve ilçelerde ikamet eden ya da ikamet adresi bunların dışında olup da bu illerdeki liselerde eğitim gören adayları kapsıyor.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
GSB resmi sitesinde 09.03.2023 tarihinde yer alan açıklama şöyleydi: Gençlik ve Spor Bakanlığı'na (GSB) bağlı yurtlarda, 20 Şubat tarihine kadar olan dönem için ücret ödeyen öğrencilerin, ücretleri iade edilecek. Depremzede öğrenciler ise hiçbir ücret ödemeyecek.
Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve birçok ili etkileyen depremin ardından depremzede vatandaşlara devlet tarafından destekler verilmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer son dakika açıklamasında depremden etkilenen illerde annesi, babası veya vasisini kaybeden öğrencilere burs verileceğini açıkladı.
BURSLAR KESİLMİYOR
Bu eğitim desteği 2684 sayılı Kanun uyarınca burs alanlara verilmeyecek.
Ahbap Derneği Depremzede Burs Başvuruları
Deprem Bölgesindeki Depremzede Üniversite Öğrencilerinden Ebeveyn Kaybı Yaşayan Öğrencilere 1 Yıl Süre İle Aylık 5 Bin Türk Lirası Burs Verilecek. Başvurular Ahbap Platformunun Sitesinden Alınacak. Son Başvuru Tarihi 1 Haziran 2023.
YÖK Başkanı Özvar, "Deprem bölgesindeki üniversitelerde uzaktan eğitim yoluyla uygulamalı birimler yani tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi programlar yüz yüze yürütülecek olup, diğer programlar yani teorik programlar ise üniversitelerimizin alacağı kararlarla uzaktan yürütülecektir." dedi.
Özer, şunları söyledi: "Deprem bölgesinde eğitim alan öğrencilerimizin 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde devam mecburiyeti bulunmuyor. Aldığımız bu karara deprem felaketi nedeniyle on ilden diğer illere nakil yaptıran öğrencilerimizi de dâhil ettik.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
"Depremzedelerimize tanımlı bu ek kontenjan, deprem bölgesinde yer alan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, ...
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Türkiye. ÖSYM başkanının yaptığı açıklamaya göre 3,5 milyon YKS katılımcısından 1 milyon kadarı deprem bölgesinden olduğu için sınav ücretinden muaf tutuldu.
Deprem bölgesindeki üniversitelerin açılması uzun zaman alabilir. Doğrudan yatay geçiş olanakları kolaylaştırılabilir, hatta döneme, puana bakılmaksızın bu imkân verilebilir. Ayrıca depremden etkilenmeyen üniversiteler, tüm Türkiye'de derslerini online açabilir.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Sistemi'nde öğrenim gören depremzede öğrencilerden bahar döneminde kayıt yenileme ücreti almayacak.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, deprem bölgesindeki adaylardan KPSS başvuru ücreti alınmayacağını bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri