PAAMK sistemi; Türkiye, Avrupa Birliği (AB),
Ülkemiz Avrupa Birliği, EFTA ülkeleri, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas ve Faroe Adaları ile birlikte, “Pan-Avrupa-Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi” olarak adlandırılan ve ülkemiz açısından asıl olarak 1999 yılından beri uygulamada olan tercihli ticaret sistemine dâhildir.
PAAMK taraf olan ülkeler PAMK üyesi ülkeler olan, Türkiye Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Avrupa Serbest Ticaret Birliği Ülkeleri (EFTA) ile Akdeniz Ülkeleri olan Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Cezayir, Fas, Tunus,İsrail, Lübnan, Mısır, Suriye, Ürdün ve Faroe Adalarıdır.
Çapraz kümülasyon; ikiden fazla ülkenin tek bir anlaşmaya taraf olduğu ya da birçok ülkenin benzer anlaşmalarla birbirlerine bağlı oldukları durumlarda, bu ülkelerden herhangi biri menşeli girdinin nihai ürünün imalatında kullanımına izin verilmesi anlamına gelir.
BBMK Sistemi ise, Türkiye, AB ve Batı Balkan Ülkeleri (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) 'nin dahil olduğu çapraz menşe kümülasyonu esasına dayalı serbest ticaret alanı sistemidir.
İlgili 15 soru bulundu
Eşyanın üretildiği ülkeden doğrudan Türkiye'ye getirilmeyerek üçüncü bir ülke veya ülkeler yoluyla getirilmiş ve oralarda geçici depolama yerlerine ve antrepolara konmuş olsa dahi menşe ülkesi değişmez. Eşyanın geldiği ülkeden maksat Türkiye'ye en son gönderildiği veya getiren araca yüklendiği ülkedir.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
Malın ithalatçısı ve ihracatçısı olan iki ülke arasında bir tercihli ticaret anlaşması yoksa, eşyanın menşei, ülkelerin ulusal mevzuatında yer alan menşe kuralları esas alınarak belirlenir. Buna “eşyanın tercihli olmayan menşei” denir.
“Eşyanın Menşei” ne demektir? - Türkiye'de yetiştirilen canlı hayvanlardan elde edilen ürünler, - Türkiye'de tutulan ve avlanan balıkçılık ve avcılık ürünleri, - Türkiye topraklarından çıkartılan mineral ürünler Türk menşelidir.
Avrupa Serbest Ticaret Birliği (kısaca EFTA), 3 Mayıs 1960 yılında Avrupa Birliği'ne bir alternatif olarak kurulmuş, günümüzde 4 Avrupa ülkesinin üye olduğu bir uluslararası ticaret örgütüdür. Kurucular dahil üyelerinin çoğu EFTA'dan ayrılarak AB'ye girmiştir. Üye ülkeler: Norveç, İsviçre, İzlanda ve Liechtenstein'dir.
Pan-Avrupa Lojistik Ağı olan Amazon PAN-EU, Amazon'un en büyük Amazon Lojistik türüdür. Satıcıların Avrupa'daki envanterlerini yerel bir lojistik merkezine teslim etmelerine ve mallarını oradan tüm Amazon Avrupa'da satmalarına olanak tanır.
Avrupa'nın endüstriyel kalbi olan ve tüm ekonomik bileşenleri içinde barındıran Batı Avrupa, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'tan oluşmaktadır.
Ülke sınırlarının tamamı Avrupa'da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna'dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan'dır.
Doğu Avrupa ülkeleri; Belarus, Romanya, Polonya, Ukrayna, Çekya, Slovakya, Macaristan, Arnavutluk, Gürcistan, Ermenistan, Yunanistan, KKTC, Güney Kıbrıs, Rusya, Türkiye, Slovenya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Kosova, Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan olarak sıralanabilir.
Dünyadaki ülke sayısı, gözlemci ülke statüsünde bulunan Vatikan ve Filistin de dahil olmak üzere 208'dir. Avrupa kıtasında 64, Asya kıtasında ise 53 ülke yer alıyor. Dünyada sınırları içerisinde ülke bulunmayan tek kıta ise Antarktika'dır.
Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin)
Ülkemizde ihracatçı ve onun temsilcisi tarafından hazırlanmakta olup, bağlı bulunulan İhracatçı Birlikleri ve Oda tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.
Menşei Prc kavramı bir ürünün Çin'de üretildiğini, Tm kavramı ticari marka, R kavramı ise tescilli marka anlamına gelmektedir.
Bir eşyanın “menşe ülkesi” ile “geldiği ülke” terimleri farklı şeyleri ifade etmektedir. İkisi her zaman aynı ülke olmayabilir. Mesela; Tunus'ta imal edilen bir eşyayı İsviçre'nin Türkiye'ye ihraç etmesi halinde, eşyanın menşei Tunus, geldiği ülke ise İsviçre'dir.
Kümülasyon kelimesinin anlamı ise 'kümelenme' şeklinde tabir edilmektedir. Genel tabiri ile şirketler arası ticari konularda ele alınan menşe üzerinden değerlendirilen bir işlemdir. TDK'ya göre kümülatifin anlamı 'birikmiş, birikmeli ya da birikil' anlamlarına tekabül etmektedir.
Menşe Belgesi Nasıl Alınır? Türkiye sınırları içerisinde menşe belgesi almak için, bu belgenin gerekli yerlerden temin edilmesi ve onaylanması gerekiyor. Menşe belgesi formu, ilgili ticaret ve sanayi odalarından temin edilebiliyor.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası Nedir? EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.
A.TR Nedir? A.TR, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen, işlenmiş tarım ürünleri ile sanayi ürünlerinin ticaretinde kullanılan dolaşım belgelesine verilen isimdir. A.TR, Fransızca "Admission Temporaire Roulette" kelimelerinin ilk harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kısaltmadır.
EUROMED (Avrupa-Akdeniz) Ortaklığı
Barselona Süreci olarak da adlandırılan Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, Kasım 1995'de Barselona'da düzenlenen Avrupa-Akdeniz Dışişleri Bakanları Konferansında kabul edilen 'Barselona Deklarasyonu"yla başlamıştır.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, ticari faturalar ve diğer belgelerle birlikte sunulur ve ihracatçılar tarafından verilir. Belgenin verilmesi için ürünlerin AB veya tercihli ticaret anlaşması yürürlükte olan ülkelerde üretilmiş veya işlenmiş olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri