Bu konuda yapılan araştırmalar kakaonun içeriğinde yer alan biyoaktif besin bileşenleri (feniletilamin) ve magnezyumun vücutta serotonin, dopamin ve endojen opioidler gibi doğal maddelerin salgılanmasını sağladığı yönündedir.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Endorfin Hormonu Salgılar ve Stresi Azaltır
Stres gibi durumlara maruz kalınması halinde, bitter çikolata vücuttaki endorfin hormonunu yani mutluluk hormonunun salgılanmasını destekleyerek fayda sağlar. Özellikle depresyon gibi psikolojik sorunlara sahip olan kişilere önerilir.
Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Muz, inositol içeren bir besindir ve inositol depresyon tedavisinde önemlidir. İnositol eksikliği olan kişilerin ruh halinde olumsuz gelişmeler görülmektedir. Bu nedenle uzmanlar depresyon döneminde muz tüketimini önemserler. Muz kişiye enerji veren ve serotonin hormonunu destekleyen bir meyvedir.
İlgili 31 soru bulundu
Haftada 3 gün 30 -40 dakikalık kardiyo çalışması depresyon semptomlarını yüzde 50 ila 70 oranında azaltıyor. Yürümek ve koşmak, kafanızı boşaltmak için en ideal sporlar arasında. Çok az uyku kadar çok fazla uyumak da depresyonu tetikleyebiliyor. Gece uykunuzu 7-8 saat arasında sabitlemeye çalışın.
Magnezyum eksikliği.
Hipoglisemi: Hipoglisemi, kan şekerinin hızlı düşmesidir. Ara öğün yapmayan, uzun süreli açlık durumlarında tatlı krizi kaçınılmazdır. Hipoglisemi varsa 3 saatte bir minik öğünler yapılmalıdır. Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
İsviçre'de yapılan bir çalışmada 2 hafta boyunca kişilere her gün 28.3 gram çikolata veriliyor ve sonucunda zengin antioksidan içeren bitter çikolatanın vücutta ki stres hormonlarını düşürerek stresi azaltmaya yardımcı olduğu gösteriliyor.
Beyne gönderdiği olumlu etkiler sayesinde çikolata, kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Beyin vücuda giren çikolatayı bir ödül olarak algılıyor ve endorfin salgılanmasını sağlıyor. Çünkü çikolata beyne doğrudan etki eden tiramin, feniletilamin, teobromin ve kafein gibi bileşikleri içeriyor.
STRESE BİREBİR ÇÖZÜM Tüm çikolata çeşitleri mutluluk hormonu salgısında etkilidir. Bitter çikolata da stresinizi yatıştırarak beyninizin dingin olmasını sağlar. Bu nedenle her gün bir parça bitter çikolata yemeniz sinir sisteminiz açısından faydalı olacaktır.
Zerdeçal: Zerdeçalın içinde bulunan curcumin adlı madde serotonin üretimini artırır. B Vitamini İçeren ve Depresyona İyi Gelen Diğer Besinler: Tahıllar, ıspanak, fıstık ezmesi, biftek, ayçiçeği, patates, muz, nohut, yumurta, peynir, süt, ceviz.
Çikolata, phenethylamine (PEA) içermesi sebebiyle sinir sistemini uyarıcı etkiye sahip. Çikolata tüketimi bazı salgıların salınmasını tetikleyip insanların iyi hissetmesine sebep olabiliyor. Beyindeki serotonin seviyesini artırıyor ve mutluluk hissi veriyor.
Çikolata, magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri yönünden zengindir. Magnezyum sakinleştirir, stresi azaltır, insülin hormonunun çalışmasını destekleyerek kanda şeker dengesini korur. Potasyum; vücudun su ve mineral dengesini sağlar, tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır.
Magnezyumun yanı sıra krom, B3 vitamini, Omega-3 takviyeleri de kan şekeri kontrolünü artırmada yardımcı olur. Baharat ekleyin: Kişniş, tarçın, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi doğal gıdalar yiyeceklerinizi tatlandırırken, tatlı yeme isteğinizi de azaltacaktır.
Yetersizliğinde pankreastan yeterli insülin salgılanamaz ve şekerin hücre içine geçişi yavaşladığı için kişi sürekli tatlı yeme isteği ile karılaşır. Bu nedenle kandaki magnezyum seviyelerinin takibi ve eksikliğinde tamamlanması oldukça önemli bir etkendir.
Tatlı Krizini Önlemede Alınacak Tedbirler…..
Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Öğün atlamamaya ve üç saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilerek kan şekerinizi dengede tutabilir ve tatlı isteğiniz oluşmadan önleyebilirsiniz. Günlük beslenme planınızda posadan zengin besinlere yer açın.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır. Bunun yerine Bulgur, kepekli ekmek, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller proteinle tüketilirse tokluk hissi artar, tatlı isteği azalır.
En tehlikeli depresyon olarak ifade edilebilen ve dışarıdan fark edilemeyen depresyon türlerinden birisi de atipik depresyon olarak ifade edilebilir.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer.
Kronikleşen depresyonda pek çok hastalık çıkar. Çünkü beyin bozulur, beynin bozukluğu tüm vücudu etkiler. Tansiyon kontrolü zorlaşır, astım atakları sıklaşabilir, kalp-damar sorunları başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri