Derece yükselmesinin yapılabilmesi için; Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunulmuş olması, Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklerin elde edilmiş olunması gerekir.
Devlet Memurları Kanunu'nun kariyer esası gereğine maaşınızın üzerinden ödendiği kadro/dereceniz (yani müktesep kadro/dereceniz) her yıl bir kademe her üç yılda bir de bir derece yükseliyor. Örneğin 9/1 olarak başlayan bir memur on altı yıl görev yaptıktan sonra (başka bir artış almadı ise) 3/1'ine düşüyor.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
DERECE YÜKSELMESİ: Memurun bulunduğu hiyerarşi içerisinde öğrenim durumu, hizmet yılları, kazanılmış hak aylığı ile emekli keseneğine esas aylığında değerlendirilen hizmet yılları esas alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde üst dereceye yükseltilmesidir.( 68,161.mad.)
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
İlgili 39 soru bulundu
Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
c) 3 ve 4 ncü dereceli görevler için en az 8 yıl, 8.6.1984 tarih ve 217 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır.
Derece yükselmesinin yapılabilmesi için; Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunulmuş olması, Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklerin elde edilmiş olunması gerekir.
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri belirtilerek önlisans ve lisans mezunu memurların 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmıştır.
Her yıl nisan ayı başında terfi listesinden mevcut personelin derece kademeleri incelenir. Kadro tıkanıklığı bulunan personel tespit edilerek kadro şubesine bildirilir. Kadro şubesinden bildirilen dolu kadro değişiklikleri ile personelin kadro derece değişikliği yapılır.
657 sayılı Kanun'un 43 üncü maddesinde; Maaş hesaplamasına ilişkin derece ve kademe cetveli yer almaktadır. Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz.
Söz konusu bent hükümlerine göre lise ve dengi okullar üstü yüksek öğrenim sayılmayan 2 yıllık mesleki veya teknik öğretimi bitirenler 10 ncu derecenin 1 inci kademelerinden göreve alınıp 2 nci derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
En yüksek Devlet memuru, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanıdır. En yüksek Devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanına, Başbakanlık Müsteşarına, mülga mevzuat hükümlerinde kadrolarına bağlı olarak öngörülmüş mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.
Derece yükselmesi, memurun göstergesini, ek göstergesini, ek ödemesini, özel hizmet tazminatını dolayısıyla da emekli maaşını ve ikramiyesini arttırmaktadır. Daha öncede bu köşeden belirtmiş olduğumuz üzere, yurtdışına çıkacak memurun pasaportunun rengini dahi etkilemektedir.
Kadro derecesi kişinin maaşını etkileyen faktörlerden biri. Devlet memurlarının maaşı girdikleri kadroya göre değişiklik gösterir. Maaş hesaplamaları kıdem ve kadro derecesine göre yapılır. Tazminat da kadro derecesi içerisinde ayrı bir kalem olarak yer alır.
– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine, Devlet memuru ve kamu personeli farklı şeyler mi derseniz, bu madde, devlette kadrolu olmayan, ancak sözleşmeli çalışan personeli ifade ediyor.
Maaş zammının % 30 olması üniversite mezunu memurun maaşı 3789 TL artacak ve 16 bin 422 liraya yükselecek. %40 zam olması durumunda 5052 lira artacak ve 17.685 TL olacak.
25 yıllık hizmeti olan, yine derecesi, kademesi de 5. Derece 6. Kademede olan bir memurun emekli olduğunda kendi durumu ile yapılan hesaplamada aylık tutarı 5400TL. olsun, ancak kişiye ödenecek olan emekli aylığı tutarı en az aylık ödeme sistemi uygulandığında yine 6077,67 Tl ye yükseltilmiş olarak ödenecektir.
Kademe ilerlemesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Onay mercileri kademe ilerlemeleri ile ilgili yetkilerini devredebilirler. Kademe ilerlemesine hak kazanamayan memurlar, kurumlarınca her ay alınacak toplu onaylarla belirlenir.
1- Bir derece 15 Ocak 2016'da görevde bulunan kamu personeline verilecek. Ayrıca bu tarihten önce emekli olanlarda 1 dereceden yararlanacak. 2- Düzenleme, 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek. 3- Bir derecenin yürürlüğe girmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olmayacak.
657 sayılı Kanunun 36 maddesi çerçevesinde lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinden memuriyete başlamakta ve 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Erkek memur emeklilik yaşı tablosu şöyledir: 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre iki yıl ya da iki yıldan azsa o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 44'tür.
“Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri