Yakup Kadri, Dergâh'ta şiir, tenkit gibi türlerin yanı sıra Batı edebiyatını tanıtan yazılar da kaleme alarak derginin fikri yönünü temsil etmiştir.
Dergâh, Yahya Kemal tarafından Mondros Mütarekesi yıllarında kurulan edebiyat dergisi.
yahya kemal'in dergah dergisi'nde 1921 yilinda yayinlanan makalesinin ismi.
1976'da on yıllık yayıncılık tecrübesi ile Dergâh Yayınları kuruldu, Mart 1977'de şirketleşti. İdealist bir ekip yıllarca Ezel Erverdi'nin öncülüğünde yayıncılığa emek verdi.
Tarikat pîrlerinin veya tarikatın büyük şeyhlerinin ikamet edip irşad faaliyetlerini sürdürdükleri veya kabirlerinin bulunduğu merkezî tekke anlamında bir tasavvuf terimi. Bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan büyük tekkelere verilen isimlerden biri.
İlgili 42 soru bulundu
Dergâh kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Dârü'l-hikme" kelimesinden türetilmiştir ve "bilgelik yuvası, manevi okul, tekke" anlamına gelir. Dergâh, İslam kültüründe tasavvufi öğreti ve manevi eğitim veren yerler için kullanılan bir terimdir.
Farsça bâr ve gâh kelimelerinden oluşan bu tabir sözlükte “izinle girilen yer” demektir. Terim olarak “sultanın oturduğu saray” anlamında olup aynı mânada dergâh kelimesi de kullanılmıştır. Kaynaklarda bu iki kelime bazan ayrı ayrı, bazan da birlikte geçmektedir.
Maalesef okuyucularımıza üzücü bir haberimiz var. Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh dergisi yayınına ara veriyor” ifadelerini kullandı.
Bazı İslâm devletlerinde hükümdar kapısı veya padişah sarayı karşılığında kullanılmış olan tabir.
Bazı Darülfünun hocaları ve dönemin tanınmış yazarlarının öncülüğündeki Darülfünun öğrencilerinin temsil ettiği bu yaklaşımın yayın organı, 15 Nisan 1921-5 Ocak 1923 tarihleri arasında onbeş günde bir olmak üzere kırkiki sayı yayınlanan Dergâh dergisidir.
Türkiye'de Dergâh isminde ilk dergi 1921 yılında çıkmaya başladı. Dergiyi çıkaran ekip, İstanbul Üniversitesi (Darülfünun) Edebiyat Fakültesi'nde okuyan genç edebiyatçılardı.
Haber Merkezi - Göbeklitepe ile ilgili açıklama yapan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy "Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Artık 12 tepe diyeceğiz" dedi.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan dergah kelimesi der ve gah sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Farsçada der, kapı anlamına gelirken, gah, içinde bulunulan yer ve mekan demektir. Mürşit ve müritlerin bir araya gelip ibadet ettiği yerlere dergah denir.
Düşünce, kültür ve edebiyatın göz ardı edildiği bir dönemde çıkan Dergâh: Edebiyat Sanat Kültür Dergisi Mart 1990'dan beri her ay kesintisiz olarak yayımlanmaktadır. İlk sayıda koyduğu yayın ilkeleri çerçevesinde, belli bir seviyeyi hep korumaya çabalayarak yayınını sürdürmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu'nda tekke anlamında günümüz Türkiye'deki Müslüman Türkmen Alevî-Bektâşîlerin Cem Evi, yani Mescid'in yanı sıra dergâh, âsitane sözcükleri olarak kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda hankâh ve âsitane yalnızca merkez tekkeye denir.
Dergâh kelimesinin kökeni Farsça dilidir.
BERK-İ SEBZ: Mevlevîlikte, dergâha veya ihvânına ziyarete giden kişi, eli boş gitmez, bazı hediyeler götürürdü.
Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır.
(ﻛﻤّﻴّﺎﺕ) i. (Ar. kemmiyyet “miktar”ın çoğul eki -āt almış şekli kemmiyyāt) Kemiyetler, nicelikler.
Pervane ya da uskur, döner bir milin üzerine yerleştirilmiş, uygun bir aerodinamik ya da hidrodinamik biçim verilmiş palalardan oluşan; itme veya çekme gücü sağlayan alet. Pervaneler hava ve su taşıtlarında kullanılır.
(Bod/Boy) kökünden türemiştir. Bodun/Budun sözcüğü kavim, kabile anlamına gelir. Boy sözcüğünden türemiştir. Eski Türkçede Bodu, Tunguzcada Boda sözcükleri bağlamak, birleştirmek, bir arada tutmak anlamlarını içerir.
DERGÂH: Kapı, kapı yeri, eşik; büyük makamların kapısı tekke, hangâh anlamlarına gelir. Tarikatların bulunduğu tekkelere de "dergâh" isminin verildiği görülmektedir.
Sözlükte Dergah ne anlama gelir? Kapı, eşik, kapı yeri, sığınılacak yer, makam, tekke gibi anlamları olan Dergah, farsça kökenlidir.
Farsça'dan gelen bir kelime olup "hangâh" şeklinde de ifade edilmektedir. Bu terim, bir yüceltme ve onurlandırma ifadesi olarak kullanılagelmiştir. İlâhî kelimesi ile beraber kullanıldığında "Allah'ın katı" şeklinde bir mana kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri