Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Hangi mevsimde hangi sebze ve meyve tüketilmeli biliyor musunuz? Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellikle kışlık olarak yetiştirilirler.
Doğrulanmış Cevap. Lahana yazın da yetişir ama en çok kışın yetiştiği için kış olarak alırız ama yazın yetişmiyor değildir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İlgili 40 soru bulundu
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir. Lezzet açısından da kış aylarında yetişen lahanalar daha lezzetlidir ve pişirmesi daha kolaydır.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Daha önce de belirtildiği gibi, ıspanak genellikle serin havaya ihtiyaç duyar, bu nedenle çoğu üretici ilkbahar başlarında veya sonbahar sonlarında ıspanak yetiştirmeye başlar. Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder.
Beyaz lahana (Brassica oleracea var. capitata f. alba), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz olan bir lahana çeşididir.
İklim İstekleri
Serin iklim sebzesi olan baş lahanalar, sonbahar (başlangıcı) ile ilk- bahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Ocak. Şubat. Aralık ayında Brüksel lahanasını en verimli şekilde bulabilirsiniz.
Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz. İlkbaharda hava çok ısınmadan hasat edilmelidir.
Budama: Budamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece sararan ve kuruyan dış yapraklar, bitkiden uzaklaştırılması gerekmektedir. Üretimi: Tohumla üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Mantari yaprak lekesi hastalığı ve yaprak biti zararlısına çok sık rastlanmaktadır.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Lahanayı kurutun, Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 ay süresince tazeliğini kaybetmeyecektir.
Kuruyan Lahanayı Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
Vurma Lahana - Rize
Suyu bir başka kaba alınıp ezme işine girişilir. Lahanayı ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunluğunda düz yontulmuş ağzı dört parmak kalınlığında ve genişliğinde bir araç) veya kepçe kullanılır ve lahana muhallebi kıvamı alıncaya kadar ezilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri