Bebeğinize bezelye pişirirken konserve kullanmayın. Taze ya da dondurulmuş bezelyeden püre hazırlayabilirsiniz. Eğer donduracaksanız yaz aylarında satın aldığınız taze bezelyelerin kabuklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra direkt dondurucuya atın.
Her mevsimde ve her koşulda tazesine, organik veya doğalına ulaşılamadığında, besinlere ulaşımı kolaylaştırdığı için dondurulmuş sebze ve meyvelere çocuk beslenmesinde de yer verilebilir.
Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Taze bezelye oldukça lezzetli olsa da donmuş bezelyelerin de sağlık açısından birçok yararı vardır. Bezelyeleri toplama sürecinin başlarında dondurmak, oda sıcaklığında kaybolabilecek hayati besin maddelerinin bezelye içerisinde hapsolmasına yardımcı olur.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
İlgili 44 soru bulundu
işte 6. aydan itibaren bebeğinize sunabileceğiniz iki malzemeli pratik bir Bezelye Çorbası tarifi: 1 kahve fincanı ayıklanmış ve temizlenmiş bezelyeyi küçük bir sos tenceresine koyun. Üzerine 1,5 su bardağı su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Ocakta Dondurulmuş Bezelye Pişirmek
Yavaşça karıştırın ve bezelyeleri kaynatın. Bezelye büyük parçalar halinde birlikte dondurulursa, eşit şekilde pişmelerini sağlamak için tahta bir kaşık kullanarak onları ayırın. 2-3 dakika sonra bezelyeleri ocaktan alın.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Peki, gıdaları dondurmak ne kadar güvenli? Sürekli olarak - 18 °C'de saklanan gıdalar her zaman güvenli olacaktır. Dondurmak besinlerdeki moleküllerin hareketini yavaşlattığı için mikroorganizmalar hareketsiz kalır ve besini güvenli tutar.
(Patates, havuç, pirinç, kabak, brokoli, taze fasulye gibi sebzeleri haşlayıp, püre kıvamına getirerek çorbanızı hazırlayabilirsiniz. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz.
Ek gıdaya başlanan dönemde bebeklerin gelişimi yakından izlenmelidir. Ek gıdalar yeterince ve doğru şekilde verilmezse çocukların gelişimi sekteye uğrayabilir. Bu nedenle ek gıda döneminde de bebeklerin sağlık muayeneleri aksatılmamalı ve beslenme bozukluğu yaşama ihtimalleri ortadan kaldırılmalıdır.
Kalsiyum, A vitamini, C vitamini ve demirle yüklü. Enerji veren bir besin. Üstelik bebeğinizin kaslarını geliştirmesine de yardım ediyor. Hem lezzetli, hem de besleyici olduğundan, bezelye küçük gurmenizin ilk tatları arasında rahatlıkla yer alabilir.
Baklagiller Anne Sütüne Gaz Yapar.
Kuru fasulye, nohut, hatta mercimek ve bezelye gibi... İşte tüm bu besinler hem bebeğinize hem de anne sütüne gaz yapar. Ayrıca anne sütünün kokusunun değişmesine de neden olabilir ve meme reddine yol açar.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Olması gereken şekilde çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilmekte ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Ülkede gıda güvenliğinden sorumlu olan kuruma göre gıdalar, "Son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir." Gıda bekledikçe tazeliğinden kaybettiği için zamanla besin değeri düşebilir ama tehlikeli de değil.
Küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip az daha kavuruyoruz. En son bezelyeleri ve suyunu da ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Yarım saat kadar pişince yumuşamış olacaktır.
Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Düdüklüde 5-10 dakikada hemen hazır hale gelir. Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
Bezelyenin lifli yapısı ve protein bakımından zengin olması bezelyenin tüm dünyada kullanılmasının nedenlerinden biridir. Ancak bazı kişilerde bezelyeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bezelye alerjisi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen, bazı durumlarda şiddetli olabilen bir alerjidir.
Patates, havuç, kabak, taze fasulye, kereviz, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeleri haşlayıp püre kıvamına getirerek bebeğinizin ayına uygun bir çorba hazırlayabilirsiniz.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri