KALINLAŞMIŞ DERİ NEDEN OLUŞUR ? Ayak cildinin dış katmanlarının kalınlaşması doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan çevresel nedenler sonucunda cildin dış katmanının normale göre daha fazla kalınlaşması. Keratin adı verilen protein bazı nedenlerden dolayı olması gereken daha fazlasını üretir.
Deri kalınlığını etkileyen faktörler arasında genetik, yaş ve UV ışığına maruz kalmak sayılabilir. Genel olarak, ellerin iç yüzü ve ayakların alt yüzü diğer vücut bölgelerinden daha kalın, yüz ise daha ince olan bir cilt tipidir.
Günlük kullanım ile epidermal kalınlık artarken, dermis kollagen ve glikozaminoglikanların depolanmasıyla sekonder olarak kalınlaşır. Glikolik asit, laktik asit, sitrik asit, piruvik asit kullanılabilen glikolik asitlerdir.
Vücutta yağ depolanması subkutan dokunun kalınlaşmasına sebep olur. Bir diğer yağ katmanı ise viseral yağlardır. Viseral yağlar, iç organları çevreleyen yağ dokusunu ifade eder. Genellikle göbek çevresindeki yağlanma viseral yağ dokusundaki artışla meydana gelir.
Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır. Ciltte kalınlaşma ve sertleşmeyle; skar dokusu oluşumuyla giden kronik bir hastalıktır. Akciğer, kalp ve kan damarları, yemek borusu, mide ve böbrek, bağırsaklar gibi iç organlarda hasara neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ayak tabanında gözlemlenen ayak derisindeki kalınlaşmaya Hiperkeratoz(Deri Kalınlaşması) ismi verilir. Ayağın başparmak eklem birleşiminde, yine ayağın beşinci parmağının eklem seviyesinde ve ayaktaki topuk bölgesinde kalınlaşması, derideki sert ve kabarıkça oluşumlar deri kalınlaşmasıdır.
Dokunarak anlayabileceğimiz gibi, deri ince bir yapı olup, deri altı dokusu hariç derimizin ortalama kalınlığı yaklaşık 2mm civarındadır ve insandan insana, vücut bölgesine göre değişerek, derimizin en ince olduğu göz kapaklarımızda ancak 0.6 mm' iken, en kalın olduğu başımızın üst kısmında ise 2.4mm'e kadar ulaşır.
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Ayrıca yaşlandıkça ciltteki ölü hücrelerin dökülerek ciltten uzaklaşma süreci yavaşlar. Ölü hücrelerin ciltte birikmesi ve zamanla kalınlaşması kırışıklığa neden olan etkenlerdendir.
Öncelikle çoğu şehir efsanesinde olduğu gibi süt ürünleri tüketiminin deriyi kalınlaştırdığını ispatlayan herhangi bir bilimsel araştırma yoktur.
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Keratin, deriye koruyucu ve su tutma özelliği veren maddedir. Deriden her gün milyonlarca ölü hücre atılır. Derinin yenilenmesi ise 30-40 günde tamamlanır. Bazal tabaka denen yerde kök hücreleri vardır ve deri bozulunca bu hücrelerin aktivasyonu artar ve deri yenilenmesi hızlanır.
Zamana bağlı yaşlanma tipik olarak deri incelmesi, elastik doku kaybı ve metabolik hızın azalması nedeni ile oluşmaktadır. Ciltte, dermal ve epidermal değişiklikler gözlenmekte ve yaşla birlikte epidermis kalınlığı azalmaktadır. Epidermis, cildin en dış tabakasıdır.
Deri ve derinin bu 3 tabakasının kalınlığı vücudumuzda anatomik bölgelere göre değişmektedir. Örneğin epidermisin en ince olduğu alan 0.1 mm ile göz kapaklarımızdır. En kalın olduğu yerler 1.5 mm ile el içi ve ayak tabanıdır. Dermisin en kalın olduğu yer sırt derisidir.
Ciltte incelme, kırışıklıklar, donuk, cansız ve mat görünüm: BBL teknolojisi, kimyasal peeling, mezolift, PRP, roller tedavisi, botoks ve dolgu yöntemleri ile tedavi edilir.
Kuru cilt, dolgun cilt hücrelerini büzüşmesine neden olur ve bu da erken ince çizgilere ve kırışıklıklara yol açabilir. Cildi nemlendirmek, ciltte suyu doğal olarak hapsederek küçük çizgileri ve kırışıklıkları maskelemeye yardımcı olur.
Şekerden elde edilen glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en yaygın asitlerden biridir. Tüm asitlerin en küçük molekülüne sahiptir ve bu özelliği onu mevcut en etkili asitlerden biri yapar. Kolajeni yeniler, cildi kalınlaştırır ve cilt tonunu eşitler.
Birleşmiş Milletler Nüfus Araştırmaları Fonu'na göre 60 yaş ve üstü bireyler yaşlıdır. Gelişmiş ülkelerde 65 yaş ve üstü yaşlılık olarak kabul edilir. • Genel uygulamada 65 yaşın yaşlılık başlangıcı olduğu kabul edilmektedir.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Yanlış basmanın yanı sıra sürekli ve mekanik tahrişler, dar ayakkabılar, fazla ısı, kimyevi etkiler de oluşmasına neden olabilir. Oluşan bu travmalara bağlı olarak savunma mekanizması aktive olan deri de sertleşme ve kalınlaşmalar gözlenir.
Daha çok ayaklarda görünen deri sertleşmesi, ayakların çok sık kullanılması, aşırı baskıya maruz kalması, nemsiz kalması ve kişinin yaptığı basınç ile ortaya çıkan nedenlerden biridir. Ayak tabanın her yerinde ya da komple görünmesi oldukça doğaldır.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Skinfold deri kıvrım kalınlığı ölçümleri vücut yağının saptanmasında kullanılır. Vücut yağının yaklaşık olarak P'si supkutandır Ölçüm göğüs, triseps, subskapular, midaksillar, suprailiak, karın, uyluk, orta baldır bölgelerinden alınabilir. Minimum üç bölgeden ölçüm yapılması önerilmektedir.
Epidermisin Temel Görevleri
Bu tabakada başlayan yolculuk yaklaşık 28 gün sürer ve epidermis 28 günde 1 kendini yeniler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri