Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir.
Herhangi bir işleme tabii tutulmayan çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilirken pişirilerek saklanacak sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir.
Sebzeler. Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.
Derin dondurucumuzda saklayacağımız gıdamızı seçtikten sonra ona uygun bir saklama kabını seçerek şoklama işlemini yapabiliriz. Bunun için dondurucuya uygun saklama kutuları ve poşetleri tercihimiz olacaktır. Cam şişe ve kutuları kullanmamanızı öneririz.
İlgili 29 soru bulundu
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Derin dondurucuda en uzun saklanabilen besinlerin başında sebzeler geliyor. Enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates, yeşil salata ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabiliyor.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Dondurucuda ıspanak nasıl saklanır? Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin. Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz.
Yeşillikler derin dondurucuda nasıl saklanır? Nane dereotu gibi yeşillikleri yıkayıp, kurulayıp, küçük küçük kesip kullanmak istediğimiz Şekilde Koroplast Kilitli Poşet İçerisine Yerleştirin. Kilitli Poşeti derin dondurucuya koyun ve yeşilliklerinizi 2-3 ay içerisinde tüketmeyi unutmayın.
2- Kızartma: Karnıyarık, imambayıldı, patlıcan oturtma, patlıcan musakka, islim kebabı ve kızartmalık olarak patlıcanları dondurucuda saklamakta bir başka yöntem. Patlıcanlar hangi yemekte kullanılacaksa o şekilde kızartılır. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Maydanoz derin dondurucuda nasıl saklanır? Maydanozları yıkayıp kurulayın. İnce ince doğrayın. Doğradığınız maydanozları Koroplast Kilitli Poşete koyarak buzlukta saklayın.
Havuç buzlukta saklamaya uygun bir sebzedir.
Kabaklar ise buzlukta 9 ay boyunca taze olacak şekilde saklanabilmektedir. Bu açıdan tarihleri karıştırmamak ve sağlığınızı tehlikeye atmamak adına kabakları hazırladıktan sonra buzdolabı poşetine koyarken poşetin üzerine tarih yazmalısınız. Bu sayede fark etmediğiniz ancak küflü olan bir kabağı tüketmemiş olursunuz.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Havuçlar soyulup halka halka doğranır. Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri