Derin dondurucu su akıtması halinde öncelikle su tahliye tıpasını kontrol etmeniz gerekir. Bu tıpa ürünün iç kısımda bulunur. Fişi çekip yiyecekleri çıkarıp ürünün içindeki buzları erittiyseniz ve bu tıpa gevşemişse dışarı su akıtır.
Sandık tipi derin dondurucunuzun dibinde su tahliye deliği bulunur. Tahliye deliğinin üzerinde tıpa vardır. Tahliye deliğini tıpası tam takılı değilse veya ürünün dış yüzeyinde bulunan tahliye kapağı kapalı değilse derin dondurucunuz su akıtabilir.
Sebzeliğe yerleştirdiğiniz besinler, sebzelik arkasında bulunan su tahliye giderini tıkamış olduğunda temizliğini yaparak sorunu giderebilirsiniz.
Buzdolaplarında su akıtma problemi genel olarak yemeklerin sıcak konmasından kaynaklanır. Yani diğer bir ifade ile yiyecekler buzdolabına çok sıcak ya da çok soğuk yerleştirilmemelidir. Aksi takdirde buzdolabının iç kısmı üzerinden terleme ile beraber su akıtma durumu ortaya çıkar.
Karbonat ve sirke de iyi birer temizleyicidir. Dezenfekte etme özelliği olan sirke ve karbonat, bakteri ve mikropları yok eder. Dondurucunun içini sirkeli ya da karbonatlı su ile sildikten sonra mutlaka kuru bir bezle kurulayarak nemden arındırmalısınız.
İlgili 36 soru bulundu
Dondurucuların yılda iki kere temizlenmesi yeterli olur. Ancak temizliğe başlamadan önce dondurucuyu hazırlamak gerekir. Bunun için cihazın içindeki ürünleri boşaltabilirsiniz. Derin dondurucu silinmeye hazır hâle geldiği andan itibaren 10-15 dakika gibi kısa bir sürede hızlıca temizlenebilir.
Karlanma ve buzlanmayı eritmek ve genel temizlik için:
Ürünün fişini çekip, kapısını açık bırakarak buzun erimesini bekleyin. Bir bez yardımıyla kuruladıktan sonra ürünü fişe takıp istediğiniz dereceye kadar soğutup tekrar yiyeceklerinizi koyabilirsiniz.
Belli başlı bazı sebeplerden dolayı buzdolabı su kaçırma, yani akıtma durumu yaratabilmektedir. Özellikle buzdolabının drenaj kanalları gereksiz buzlanma ile beraber tıkanma yaratabilir. Böyle durumlarda ise su, su kanalları yerine bulmuş olduğu ilk açıklıktan akmaya başlar.
No frost dolaplarda soğutucu petek adı verilen bir evopatör bulunur. Hava kanalı olarak da nitelendirilen bu kısımda eriyen suyun tahliyesi gerçekleştirilir. Bu kanallar fazla buzlanmadan dolayı tıkanabilir. Tahliye kanalı tıkanırsa su ilk bulduğu yerden akacaktır.
Buz erir ve cihazın arka duvarındaki tahliye hortumu yoluyla cihazın arka tarafının alt kısmında yer alan kanala doğru akar.
Kullanım Alanları : Çamaşır ve bulaşık makinelerinin şebeke suyu bağlantılarında kullanılır. Çamaşır ve bulaşık makinalarında suyun tahliye edilmesi için kullanılan su tahliye hortumları yüksek ısıya ve deterjanlara karşı dayanıklı olup su sızıntısı yapmayan enjeksiyon baskı başlıklar kullanılarak üretilmektedir.
Eğer akıntı bu noktadan geliyorsa makinenizin soğuk hava akışını sağlayan hava kanallarında karlanma veya buzlanma vardır. Yiyeceklerinizi buzdolabından çıkartıp karlanma ve buzlanma ortadan kalkana kadar kapaklarını açık tutarak kurumaya bırakın.
Sebzeliğe yerleştirdiğiniz besinler, sebzelik arkasında bulunan su tahliye giderini tıkamış olabilir. Temizliğini yaparak sorunu giderebilirsiniz. Düğme üzerinde Min ve Max yazıyorsa düğme ibresini ortaya, 1'den 4 ve Max'a kadarsa 2 veya 3 konumuna, 2'den 8'e kadarsa 4 konumuna alabilirsiniz.
Öncelikle, derin dondurucunuzun yer aldığı ortam aşırı sıcak havaya maruz kalıyorsa dış yüzeyinde terleme oluşacaktır. Bu durumda derin dondurucunuzun yerini daha düşük sıcaklıkta bir yer ile değiştirmelisiniz.
Buzluk yani derin dondurucu kısmının uzun süre açık kalması ise içerisinde yer alan gıdaların hızla çözülmesine, erimesine ve dolayısıyla tüketilemeyecek duruma gelmesine neden olmaktadır.
Bardak dış sıcaklığı çiy noktası sıcaklığından daha yüksek olacağı için herhangi bir terleme gerçekleşmeyecektir. Yağmurlu ve soğuk günlerde, soğutma sisteminin düzgün bir şekilde çalıştığı günlerde bile, özellikle dondurucunun yüksekliğinde olmak üzere buzdolabının dış yüzeyinde terleme oluşumu olasıdır.
Buzdolabının altından su kaçırmasının en yaygın nedenlerinden biri nemin dışarı atılmasını sağlayan kısmın düzgün bir şekilde çalışmamasıdır. Bu kısım genellikle meyve ve sebze yerleştirilen bölümde bulunmaktadır. Bu kısımda çeşitli nedenlerden ötürü tıkanma meydana geldiğinde altından su sızdırabilmektedir.
Buzdolabının motorunun hemen üst kısmında bulunan bu su haznesi motorun sıcaklığını düşürmeye yarar. Yani bu su kabının buharlaştırma haznesi olarak adlandırılması da mümkündür. Ürünün su haznesinden motorun üstüne damlayan su buharlaşarak ısıyı emme görevi görür.
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
Gaz boruları bu kısımlardan geçtiği için el değmeyecek kadar ısınacak. Bu da normal bir durumdur, endişelenmeniz gerekmez. Buzdolabının içinde dolaşan soğutucu gazın akış sesini duyuyorsunuz. Özellikle gece sessizliğinde daha rahat duyulabilen bu ses, çalışması gereğidir ve normaldir.
Buzdolabı neden ısınır öğrenmek isteyenler, bunun normal bir durum olduğunu anlamalıdır. Soğutucu ve dondurucu bölmelerinde ısı artışı meydana gelmesi korkulacak bir durum değildir. Buzdolabının görevini yerine getirebilmesi için motorun çalışması şarttır. Bu ise arka ve yan taraflarda sıcaklık artışına sebep olur.
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Derin donduruculardaki buzlanmanın en temel nedeni, havadaki nemin, derin dondurucunun içinde yoğunlaşarak donmasıdır. Havadaki su buharı, derin dondurucunun kapağı açıldığında içine dolar ve önce sıvı hale döner. Ardından donarak buzlanmaya neden olur.
Dondurucunun buzunun çözülmesi:
Buzdolabını kapatın. Dondurucunun içindeki gıda ürünlerini çıkartın, birkaç kat kağıd ile sarın ve soğuk bir yerde saklayın. Kapıyı açık bırakın, tahliye tapasını çıkartın ve suyu bir tepside toplayın. Buzu hızlıca gidermek için uygun bir kazıyıcı kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri