Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
İlgili 26 soru bulundu
- Balığın kulaklarına dikkatle bakınız. Kulakları pembe olmalı gri renge dönme varsa bayattır. - Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Balıklar ertesi güne kadar yukarıdaki gibi dolapta saklanabilir ama daha uzun süre saklanmaz. Yani balıklar kış da olsa normal bölmede iki günden fazla tutulmamalıdır.
Derin dondurucudan donmuş halde çıkarılan balık, bir. kap içerisine alınır ve buzdolabına konularak çözülmesi. beklenir. Bu şekilde balığı çözdürmek zaman alır.
Izgara veya tavada kızartma için özel teknikler tavsiye edilse de, dondurulmuş balıkları çözülmeden bile pişirebilirsiniz. Deneyin ve eğer beğenmezseniz, güvenliği veya kaliteyi etkilemeden donmuş balıkları çözmenin birçok yolu vardır.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Et ve tavuk gibi ürünlere benzer şekilde, çiğ balığın pişirmeden önce yıkanması önerilmez. Çünkü bu yiyecekleri yıkadığınızda bakteriler lavabo başta olmak üzere mutfağınızın her yerine yayılacaktır. Yıkama suyu, lavabonuzun çevresine 3 metreye kadar bakteri sıçratabilir.
Çiğ balık. Çiğ balık tıpkı tavuk gibi buzlukta saklanırsa tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir. Konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
Balık dolapta en fazla 2 gün durabilir.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir. 2 gün geçtikten sonra hiçbir şekilde tüketilmesi önerilmez.
Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.
Bu surenin sonunda (balıklar iyice tuzda piştiğinde) ben balık dilimlerini 2 şer 2 şer strece sarıp, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya koyuyorum. Böylece balıklar hem fazla tuzlu olmuyor hem de sararıp yağlanmıyor. Eti parlak ve çok güzel oluyor. Deneyeceklere afiyet olsun.
Mikrodalga ile çözdürme işlemi balıktaki kalite kaybının en aza indiren yöntemlerden biridir. Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz.
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır. Zehirlenme ile birlikte hastaneye başvurulara mide yıkaması yapılabilir ya da serum verilebilir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri