1. BALI SAKLARKEN DİKKAT ETMENiZ GEREKEN NOKTALAR. Balınızı cam kavanozda veya dayanıklı yapıya sahip güvenilir ambalajlarda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız.
Balın saklanması için cam veya plastik kaplar uygundur. Balın tadı metal kaplar tarafından değiştirilebilir. Kapları sıkıca kapatın. Balın kalitesi nemden zarar görebilir.
Balda doğal olarak ve çok az miktarda bulunan bakteriler, mantarlar ve küflerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmaz. Ancak bal eğer hava alan bir kavanozda tutuluyorsa ve dışarıdan farklı bakteriler bala nüfuz ederse bal bozulabilir.
Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir. Hakiki olmayan bal ise uygun olmayan koşullarda uzun süre saklanırsa bozulabilir.
Çam balı, oda sıcaklığında saklanabilir ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca, çam balı, nemden ve sıcaktan uzak tutulmalıdır. Eğer çam balını uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabında saklayabilirsiniz. Böylece, balın tazeliği korunur ve bozulması engellenir.
İlgili 21 soru bulundu
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Bal vücuttaki milkrop üremesini önler. Bal göğsü ve ciğerleri temizler. Balın hazmı kolay, atığı yoktur. Bal miğde yaraları (Ülser) için faydalıdır.
3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR? Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor.
14-15 derece de bal kristalleşmeye başlamaktadır. Sıcaklık arttıkça çözünen bal sıcaklığın düşmesi ile birlikte kristal hale gelmektedir. Bu da balın doğal yapısına göre son derece normal bir olaydır.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Petek bal neden kurtlanır sorusu herkes tarafından merak edilen bir diğer noktadır. Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir. Uygun olmayan koşullarda saklanan petek ballar zamanla bozulmaktadır.
Bal, tercihen cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Bal, güneş ışığından ve sıcaktan korunmalıdır. Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır. Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır.
Süzme bal da hava almayacak, nem geçirmeyecek kaplarda muhafaza edilmelidir. Çelik, cam, kaliteli plastik gibi materyallerden kabınız ne olursa olsun öncelikli dikkat etmeniz gereken husus budur.
Normal kutusunda veya cam kavanozunda ya da satın alırken gelen metal kabın içerisinde saklayabilirsiniz. Kavanozu veya ambalajı nem ve hava almayacak şekilde sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız. Uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Yorgunluğa iyi gelen çam balını günde 2 kaşık olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çam balı, kahvaltılarda, bitki çaylarına aroma ve tat vermek için, kaymakla birlikte tüketilebilir.
İyi bal kaç derecede donar? Balın donma sıcaklığı ortalama 14°C derecedir. Bu dereceden itibaren bal kristalize olmaya başlar. Daha uzun ömürlü olması için işlenmiş balın 18C-24°C de işlenmemiş balın ise 10°C ve altında bir sıcaklıkta saklanması uygundur.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri