Bir kişinin psikolojik danışma merkezi açmak için ihtiyacı olan bir diğer şey ise klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olmasıdır. Yapılan son düzenlemeler ile getirilen bu şart, aslında psikoloji alanında çalışanları ve bu danışmanlık hizmetlerini alanları korumak için getirilmiştir.
Kanunun gereği neyse onu yerine getirmek gerekiyor. O kanuna göre, psikologların müstakilen kendi başlarına bir muayenehane açmaları veya hasta kabul etmeleri mümkün görünmüyor. Bunu değerli psikologlarımız kendileri de biliyorlar.
Soru 3. Psikoloji bölümünden mezun olunca klinik psikolog olacak mıyım? Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar.
Klinik psikolog olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji bölümünden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak gerekir.
Psikoterapistler, psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır. Psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar psikoterapist olabilirler. Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Klinik Psikolog 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Klinik Psikolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.880 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
0.00.00.01- 3584 sayılı yazısında psikologların tek başlarına muayenehane açıp psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde yer alamayacakları açıkça belirtilmektedir(Ek-1).
Psikologlar 4 yıllık psikoloji lisansı alarak lisans derecesi ile mezun olurken klinik psikologlar ise 4 yıllık lisans programına ek olarak 2 yıl yüksek lisans yaparak klinik alanda uzmanlaşmaktadırlar.
Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gereken ilk şart yani klinik psikoloji alanında yüksek lisans tamamlandıktan sonra kişiler klinik psikolog unvanını alırlar ve danışmanlık merkezi açmak için harekete geçebilirler.
Psikoloji mezunları başta kamu/özel kurum ve kuruluşlarında olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir ve iş alanları günden güne artmaktadır. Psikologlar yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulmaktadır.
Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir. Ancak tüm bu şartların yanında ofis açmak, süreci sorunsuz yönetmek, zaman ve büyük uğraşlar isteyen bir durum haline gelebilir.
Danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar şunlardır; İlk olarak psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans diplomasını evraklar arasına eklemelisiniz. Yüksek lisans yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sadece PDR lisans diploması psikolojik danışmanlık merkezi açmak için yeterli değildir.
Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Hastaneler en çok psikolog alımı yapılan kadrolardan biri. Yani evet, psikologlar hastanede çalışabilirler.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Doktora seviyesine erişmiş psikologlar (Ph.D.), isimlerinin başında “doktor” unvanını kullanabilirler, bu tıp doktoru oldukları anlamına gelmez, ama bilimsel olarak tıp doktorluğu ile bilimsel doktora akademik bir çerçevede yukarıda açıklanan tarihsel nedenlerden dolayı denk unvanlar sayılır.
Psikolojik Danışmanlık Merkezi açmanın maliyeti ortalama 35.000 TL civarındadır. Maliyet olarak da düşündüğünüzde eğer aylık yaptığınız görüşmeler 80 seanstan az ise oda kiralamak sizin için daha uygun olacaktır.
Ülkemizde çalışanına değer veren vizyoner işletmeler “işyeri psikoloğu”yla çalışmaktadır. Fakat bunun artık yasal bir yükümlülük haline gelmesi gerekmektedir. Ruh sağlığı hizmetleri bir ayrıcalık değil zorunluluktur.
İlgili üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden 4 yıllık lisans sürecini bitiren kişiler, Türkiye'de herhangi bir ruh sağlığı yasası olmaması sebebiyle ilgili şartları yerine getirdikten sonra psikolojik danışmanlık merkezi açabilirler.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
PDR mezunları da okullarda, adliyede, emniyette ve çeşitli bakanlık birimlerinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermektedirler. Ülkemizde PDR ve psikoloji mezunları (klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmadıkça) hastanelerde klinik psikolog olarak atanamamaktadır.
Psikolog ve danışan gizliliği açısından psikoloğunuz, bilgilerinizi korumakla yükümlüdür. Hiçbir şekilde paylaşmaz. Psikoloğa gitmek aynı zamanda sicile de işlemez çünkü bir suç ya da kayıt altına alınması gereken kötü bir durum değildir.
Bunu nereden ve nasıl alacağınız da bellidir. Psikologların faaliyetlerini düzenleyen bir mevzuat, yasa veya yönetmelik olmadığından, ruhsatı da yoktur.
Yılda 12500 civarında PDR ve Psikoloji Mezunu var. Alan dışı bölümlerden de yılda 7-8 bin kişinin bu alana yöneldiği düşünüldüğünde ortalama mezun sayısı 20 bin civarına çıkmış oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri