Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Derin dondurucudan çıktıktan sonra mikrodalga fırın yardımı ile çözülebilir veya tava tencere içinde buzunun erimesi beklenebilir. Ardından mantar sote olarak servis edilebilir. Dilerseniz pişmiş ve çözülmüş mantarlarınızı et ve tavuk yemeklerine de ekleyebilirsiniz.
Mantarları isterseniz bütün bir halde, isterseniz parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin ağzını kapattıktan sonra üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın. Buzdolabı poşetini derin dondurucuya aktarın. Bu şekilde mantarları 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Donmuş kanlıca mantarını kullanmadan önce sadece bir taşım kaynatıp, suyunu attıktan sonra kullanabilirsiniz. Böylece daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Pratikçe soteleyebilir veya fırında pişirebilirsiniz.
Kültür mantarları buzluk poşetlerine tanzim edilerek derin dondurucuda rahatlıkla saklanabilir. Buzluktan çıkarıldıktan sonra kolay çözünür ve kısa bir sürede kullanıma hazır hale gelir. Kültür mantarının derin dondurucuda saklanma süresi ortalama bir yıldır.
İlgili 18 soru bulundu
Derin dondurucudan çıkardığın mantarlar eğer çiğse tezgâhta kendi kendilerine çözülmelerini beklemelisin. Eğer pişmiş şekilde sakladıysan mikrodalgada da çözdürebilirsin.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Kanlıca Mantarı Yenir mi ve Zehirli mi? Kanlıca mantarları Türkiye genelinde yetişen en lezzetli mantar türleri arasında yer alır. Kanlıca mantarlarının çoğu yemeklerde rahatlıkla tüketilebilir. Bu mantarlar zehirli değildir.
Zeytinyağı koyulmuş geniş bir tavaya 1 adet ince ince doğradığınız soğan ekleyip, 1-2 dakika kavurun. Ardından mantarları ilave edip, tuzu ve karabiberini ayarlayarak, 5-6 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. Mantar kavurması (kanlıca mantarı) kavurduktan sonra ocaktan alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Bolu Seben dağlarından topladığımız kanlıca mantarlarını yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetine koyup dondurucuya koydum :) Kışın soğan, sarımsak ve salçayla kavurup yiyeceğiz inşallah :) Afiyet olsun.
Mantarlar dondurucuya koyulduysa kişilerin belirli bir süre sonra mantarları tüketmesi gerekir. Dondurucuya koyulan mantarlar 1 ay süreyle saklanabilir. 1 ay sonunda mantarların tüketilmesi sağlık açısından uygun görülmüyor. Mantarların taze olabilmesi için saklanmadan önce temizlenmesi gerekiyor.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika kadar haşlayabilirsin ve sonrasında hemen soğuk suya sokarak şoklayabilirsin. Mantarları kısık ateşte pişirirsen hızlıca kararır. O yüzden mantarları yüksek ateşte pişirmelisin.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Mantarın Kabuğu Soyulur Mu? Mantarın dış kabuğu soyulur mu sorusu genelde hijyen bakımından merak edilir, dilerseniz kirli dış yüzeyden kurtulmak için soymayı tercih edebilirsiniz; ancak mantarın kabuğunu soymadan da pişirmek mümkündür.
Mantarları bol su ile toprağı çıkana kadar yıkayın. Daha sonra mantarları hafif sıkın. Bu işlem sayesinde acılığı giderilir.
Kanlıca mantarı ilk toplandığında, topraklı olur. Bu yüzden iyice yıkanarak veya nemli bir bezle silinerek temizlenmesi gerekir. Kanlıca mantarını suyla temizlerken, parçalamamaya dikkat etmek gerekir. Kanlıca mantarı, temizlenmeden kesinlikle pişirilmemelidir.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Dünya'da ve Türkiye'de en çok ölümün köy göçüren mantarı olarak bilinen Amanita phalloides isimli mantar olduğunu ve doğada çok sıklıkla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Kaya, "Maalesef özellikle ülkemizde ve dünyada en çok ölüme neden olan mantar köy göçüren mantarıdır.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir. Uzmanlık ve bilgi gerektiren bu konuda, bilgi sahibi olmayan kişiler yanılabilir ve zehirlenebilir.
Mantarın rengi, bozulup bozulmadığını gösteren en önemli ipuçlarından biridir. Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Sümüksü, yapışkan bir kaplama mantarın besin değerini ve lezzetini kaybettiğini gösterdiğinden tüketilmesi önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri