➽ Birkaç parça eti veya köfteyi birlikte saklayacaksanız, yapışmalarını önlemek için aralarına yağlı kağıt koyabilirsiniz.
Birkaç parça eti bir arada saklarken ise yapışmaması için aralarına kağıt havlu konulması önerilir. Böylece buzluktan çıkarırken etlerin birbirine yapışmasını önleyerek sadece ihtiyaç duyulan etin tüketilmesini kolaylaştırmış olmaktadır. Parçalara ayrılan etlerin ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi gerekir.
İşi hızlandırmak için etin üzerine biraz sirke dökebilirsiniz. İçerisindeki asitlerle bakterilerin oluşmasını engelleyebileceği gibi sudan çok daha rahat çözülme sağlayacaktır!
Pişmiş kuşbaşı kavurma yapılarak buzlukta uzun süre durabilir. Bunun için etleri kendi yağında ve bir miktar kuyruk yağında kavurarak pişirin. Pişen kavurmanın sıcaklığının gitmesi için beklenir. Sıcaklığını veren kavurma buzluk kaplarında ya da buzluk poşetinde saklanır.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir. Eti orijinal paketinde veya yeniden paketleyerek dondurabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
➽ Saklayacağınız etin kuru olması gerekir. Bu yüzden kağıt havlu ile fazla suyunu alın. ➽ Eti bir-iki kullanımlık olacak şekilde parçalara ayırıp derin dondurucuda kullanmaya uygun malzemelerin içine yerleştirin ve dondurucuya koyun. ➽ Dondurucuya koyduğunuz etin üzerine mutlaka tarih yazın.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Et ve Et Ürünleri
Etleri muhafaza etmek için kullanılan başlıca teknikler ile geliştirilen ürünler aşağıdaki gibi sıralanabilir; Kurutma: Et güneşte kurutulmak suretiyle saklanıyordu. Kurutulmuş ete “kak et” deniyordu. Etin kemikli kısmı tuzlanarak ağaçlara asılıp saklanırdı (Baysal, 1990: 28, Genç, 1982).
Buzdolabında et çözdürme için izleyebileceğin adımlar şu şekilde: Donmuş eti dondurucu bölümünden çıkararak bir önce bir tabağa ya da tepsiye koy. Böylece hem eti korumuş olur hem de çözülen etten buzdolabına herhangi bir nem veya suyun akmasına engel oluyor. Ardından eti buzdolabının alt raflarından birine koy.
Dondurucuların çalışma konumunda kar ve buz oluşması normaldir. Kapı açıldığında, nemli hava cihazın içine girmesinden bu buz oluşumuna neden olur. Dondurucunuzun doğru bir şekilde kurulması ve kullanılması, enerji tasarrufuna ve çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi. Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr.
Alüminyum gıda kapları üretiminde Contıtal, hem verniksiz hem de vernikli tepsiler tedarik edebilir. Hepsi dondurucuya koyulabilir ve gıdaları dondurmak için kullanılabilir.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir.
Taşınırken derin dondurucudaki yiyecekler hazneden çıkarıldıktan hemen sonra uygun bir taşıma kutusuna konur. Asla bir karton koliye yiyecekleri koymayın.
Görüş aldığımız “taze saklama” uzmanlarına göre et için tavsiye edilen sağlıklı tüketim süresi bir yıl, ancak bu sürede saklama koşulları da doğrudan etkili.
Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur. Tuz ve Sirke Kullanın: Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
KAVURMA NASIL SAKLANIR? Pişmiş etler ve kıymalar da buzlukta saklanabilir. Et saklama koşulları yanı sıra kıyma saklamak isteyen kişiler öncelikli olarak kıymayı kavurmalı ve sonrasında porsiyonluk poşet içerisine koyarak buzluğa kaldırmalıdır.
Oda sıcaklığında hafif ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra saklama kabınızın içerisine alın ve sıkıca bastırarak üzerini kapatın. Buzdolabında muhafaza edin. Dilediğiniz zaman çıkarıp, dilimleyerek kullanabilirsiniz.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir.
Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Sodyum Tripolifosfat (STPP), belirli fosfat bazlı gübrelerde bir bileşen olarak görev yapar. Gıda endüstrisinde, özellikle et işlemede, et ürünlerinde su tutulmasını artırmak için bazen Sodyum Tripolifosfat (STPP) kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri