Mesela geline/damada altın takmak. Eski dönemlere dayanan altın takma geleneğinin birincil amacı, evlenen çifte yardım etmektir. Ama bir de ikincil amacı var. Takılan altının kendi/çocuğunun düğününe geri gelmesi.
"Düğünde kadına takılan ziynetler bağış hükmündedir ve kadının kişisel malıdır. Ziynetlerin geri istenmemek üzere verildiği iddia ve ispat edilmedikçe, bunları alan iade etmekle yükümlüdür." ifadeleriyle bu takıların kadının kişisel malı sayılacağı hususu açıkça ifade edilmiştir.
Düğünlerde gelin ve damada yakınları ve diğer davetliler tarafından takı ya da para hediye edilmesindeki temel amaç, hayatlarını birleştiren ve daha yolun başında olan çifte bu masraflı süreçte destek çıkmaktır.
Takı takmak: Takı ya da para takmak, yeni bir ev kuran, yeni evlenen çiftlere yardım amacıyla başlamış olan bir gelenektir.
Düğünde takılan takılardan kasıt, bilezik, kolye seti, çeyrek, Cumhuriyet, ata, yarım altın gibi tüm takıları kapsamaktadır. Yargıtay yıllardır düğünde takılan altınlar erkeğe takılsa da tüm altınların gelinin, kadın eşin Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre kişisel malı olduğu yönünde karar vermiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu hediyeleri gerisin geriye bu akrabaların alma hakları yoktur. Böyle bir şey caiz değildir. Geline takılanlar geline, damada takılanlar da damada ait olur. Fakat mahrem akrabaların dışında takı takan insanlar tahrimen mekruh olsa da verdikleri hediye/hibeyi geri isteyebilirler.
Nişan bozulursa takılar kimde kalır? Nişanın bozulması halinde nişan yüzüğü hariç diğer değerli takıların iadesi, hediye eden nişanlı, onun ana babası ya da onlar gibi davranan tarafından talep edilebilir.
Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.
Kız Tarafı Düğünde Ne Alır? Düğünde gelinin ailesinin alması gerekenler arasında damada ve geline takılacak hediyeler yer alır. Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 09/11/2010 tarihli 2010/6059 Es. 2010/12297 K. sayılı ilamında; Kural olarak, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış sayılır.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır.
Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz ve İç Anadolu'nun bazı illerinde damat tarafının geline hala 22 ayar altın takmayı tercih ettiği, Batı'ya doğru gelindiğinde ise 14 ayar ya da pırlantanın tercih edildiği belirtildi.
Taraflar veya tarafların anne – babası veya onlar gibi hareket eden kişilerin takmış olduğu takılar; kime takıldıysa onun olur. Örneğin erkeğe takılan yüzük, saat gibi takılar erkeğin; kadına takılan yüzük, kolye, bilezik gibi takılar da kadının olur.
Düğünde takı maliyeti, takı miktarına, takının ayarına ve gramına göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle, ortalama bir düğünde takı maliyeti 50.000 TL ile 100.000 TL arasındadır.
Aile çok fakir ise en az 2 çift (4 adet) bilezik istenir. Bunun yanında olmazsa olmazlar saat, yüzük, küpedir. Daha varlıklı ise en az 4 çift (8 adet) bilezik, küpe, gerdanlık, saat istenir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Gelin Damadın Ayağına Neden Basar? Aslında sadece gelinler değil damatlarda gelinlerin ayağına basabilir asıl önemli olan kimin daha hızlı olduğu diyebiliriz. Gelinin damadın ayağına basması hem eğlenceli bir gelenek. Hem de evde ayağa basanın sözü geçer manasına geliyor, tabi kadınlar genelde daha hızlı davranıyor.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Hediyelerin mislen iadesi, hediyelerin aynı miktar ve aynı sayıda iadesi anlamına gelmektedir. Nişanın bozulmasından sonra hediyelerin aynen veya mislen iadesi talebi üzerine hediyelerin iadesi zamanında hediyeler aynen durmuyorsa bu durumda hediyelerin mislen iadesi söz konusu olacaktır.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir. İdeal süre için ise yaklaşık 3 ay diyebiliriz.
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri