Su, saydam maddelere örnektir.
Işığı geçirmeyen maddeler: – Mukavva, tahta, metal levha, derin su gibi maddeler ışığı geçirmez. Işığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir.
Çünkü suyun rengini su moleküllerinin ışıkla etkileşiminin yanı sıra suyun içinde çözünmüş ya da asılı halde bulunan başka maddeler de etkiler. Peki, saf suyun rengi var mı? Bir yağmur damlası tamamen şeffaf görünür.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Sığ su ve derin suyun da ışık geçirgenlikleri farklıdır. Sığ sular saydamdır ancak suyun derinliği arttıkça saydamlığı azalır.
İlgili 33 soru bulundu
Su saydamdır.Çünkü ışığı tamamen geçiren maddeler saydamdır.O yüzden su ışığı geçirir.
Yarı saydam maddeler ışığın yayılarak geçmesine izin verir. Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir. Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir .
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Merhaba :) cevap; Tül perde "yarı saydamdır" çünkü yarı saydam ışığın bir kısmını geçirdiği için tül perde yarı saydam'a örnek verilebilir.
Sorumuza dönecek olursak ; Pet şişe için saydam diyemeyiz çünkü ışığın bir kısmını geçirmektedir.Net bir görüntü yerine bulanık görüntü görmekteyiz.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Suyun içerisindeki atomlar da ışığı durduramadığı için su saydam bir yapıya sahiptir.
yarı saydam ne demek? Işığı geçiren, fakat arkasındaki nesnelerin sınırlarını ve biçimini belirgin olarak göstermeyen. Işığı dağıtarak geçirdiği için ardındaki nesneleri bulanık gösteren (özdek).
Hava, ince cam, sığ su gibi ışığı geçiren maddelere saydam maddeler denir. Buzlu cam, yağlı kağıt gibi ışığı az geçiren maddelere yarı saydam maddeler denir. Tahta, karton, taş gibi ışığı hiç geçirmeyen maddelere ise; opak (saydam olmayan) maddeler denir.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir. Maddelerin çoğu, beyaz ışık frekanslarını soğurma konusunda oldukça seçicidirler.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Tül perde, yağlı kağıt ve buzlu camlar yarı saydam maddeler için verilebilecek güzel örneklerdir. Yarı saydam maddeler ışığın tamamını geçiremedikleri için bu maddelerin arkasında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülmemektedir.
Tuzlu su ışığı geçirir ve saydam bir maddedir.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Saydam, hafif ve ekonomiktir, her türlü hava koşullarına dayanıklıdır. Her türlü ürünün paketlenmesinde kullanılabilir. Esnekliği sayesinde; sivri ve keskin köşelerden etkilenmez, ip veya çembere gereksinim duymaz, şişeli mamullerin ambalajında emniyetli ve ekonomiktir.
Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir. Mükemmel bir iletken olan elmas, aynı zamanda ısı yansıtıcısı ve en saydam maddedir.
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir. Maddelerin ışık geçirme özellikleri birbirinden farklıdır. Üzerine düşen ışığın bir bölümünü geçiren (bir bölümünü yansıtan) maddelere yarı saydam madde denir.
Film, fotoğrafçılık, sinema, röntgen ve radyografide görüntüyü tespit etmeye yarayan yarı saydam plastik şerit. Esasını bir plastik şerit üzerine emülsiyon halinde sürülüp kurutulmuş ince, ışığa duyarlı bir tabaka teşkil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri