En altta, destek dokusu olan kollajen, kan damarları ve salgı bezleri bakımından zengin dermis tabakası yer alır.
Deri (cilt) genel olarak Epidermis, Dermis ve Hipodermis olmak üzere üç kısımdan oluşur. altında Dermis tabakası yer alır. Epidermise destek olmanın yanı sıra deri metabolizmasında da önemli bir rol oynar. koruyucu özellik gösteren tabakadır.
Alt deri (dermis): Duyu hücreleri, ter bezleri, sinir uçları, kılcal kan damarları, kıl kökleri, dokunma cisimcikleri bulunur. Pacini cisimciği, basıncı ve gerilme duygusunu algılar.
Dermis, derinin epidermis ile deri altı doku arasında bulunan, bağ dokudan oluşan ve vücudu darbelere karşı koruyan katmanıdır. İki bölümden oluşur; epidermis ile bağlantılı üst kısmında bulunan papiller bölge ile daha kalın olan alt kısmında bulunan retiküler dermis.
Deri, vücudun immunolojik olarak aktif en geniş organıdır. Birey ve dış çevre arasında koruyucu bariyerdir, mikroorganizmaların veya destrüktif kimyasal maddelerin penetrasyonunu engeler, ultraviyole radyasyonu absorbe ve bloke eder ve sıvı kaybını önler. Vücut ısısının düzenlenmesinde önemlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Dokunarak anlayabileceğimiz gibi, deri ince bir yapı olup, deri altı dokusu hariç derimizin ortalama kalınlığı yaklaşık 2mm civarındadır ve insandan insana, vücut bölgesine göre değişerek, derimizin en ince olduğu göz kapaklarımızda ancak 0.6 mm' iken, en kalın olduğu başımızın üst kısmında ise 2.4mm'e kadar ulaşır.
Bununla birlikte; normal şartlarda deri poröz yapısı sayesinde suyu emme özelliği göstermektedir. Bu sebeple; özellikle kış aylarında ayağa giyilen ayakkabılar nemli ortama maruz kaldığında ıslanır.
- Yumuşak bir yapısı vardır. - Dayanıklı ve kolay deforme olmayan bir özelliğine sahiptir. - Doğal bir yapıya sahip, yüzeysel delikleri sayesinde hava ve su sirkülasyonuna olanak sağlar. - Nefes alan bir dokuya sahip olduğu için nem oluşumuna engel olur.
Cilt altı yağ dokusu insan vücuduna şekil veren önemli bir elementtir. Özellikle pubertede cinsiyet farklılığına göre vücudun şekil alması vücudun yağ dağılımından kaynaklanır. Cilt altı yağ dokusu bu değişime büyük katkıda bulunur (5). Cilt altı yağ dokusu vücut yağ toplam miktarının% 50'sini kapsamaktadır.
Deri, hayvan derisinin çürümesini önlemek için tabaklanarak veya kimyasal işlemden geçirilerek elde edilen güçlü, esnek ve dayanıklı bir malzemedir. En yaygın deriler sığır, koyun, keçi, at, manda, domuz, foklar ve timsahlar gibi suda yaşayan hayvanlardan alınır.
Asıl deriyi oluşturan “alt deri (Dermis)” deriye elastikliğini veren lifli ve damarlarla sinirleri içeren bir dokudur. Bunun da aslında iki tabakası vardır: “stratum papillare” ve “stratum reticulare”.
Epidermis, 5 katmandan oluşan, vücuda dışarıdan girebilecek maddeler için koruyucu bariyer görevi gören derinin ilk yani en dış tabakasıdır.
“Derinin rengini hangi tabakası oluşturur?” sorusunun cevabı “Stratum Basale” olarak verilebilir. Bu tabakada ten rengini veren melanini üreten melanosit hücreleri bulunur. Melanositler güneş ışığına maruz kaldığı zaman cildi UV ışınlarından korumak için daha yoğun melanin üretir.
Deri, yüzde 65 su, yüzde 32,5 protein, yüzde 2 yağ ve yüzde 0,5 mineral tuzlardan oluşur. Üst, orta ve alt olmak üzere 3 tabakası vardır.
Deri üretiminin ana malzemesi olan hayvan derisi temin edilen hayvanın türüne göre çeşitlenmektedir. Keçi derisi, dana derisi, kuzu derisi, sığır derisi ve koyun derisi türüne göre deri çeşitleri gruplandırılmasında yer almaktadır.
Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir.
Vücuttaki yağın %50'si hipodermiste, %10-15'i omentum ve mezenterde, %5-8'i kaslarda, %12'si böbreklerde, %15-20'si ise üreme organları etrafında yer alır.
Vücutta yağlanma önemsenmelidir. Zira damarlar ve kalp başta olmak üzere karaciğer ve diğer organların çevresinde yağ birikmeye başlar. Damarlar ve iç organların çevresinde yağ birikmesi öncelikle kalp ve damar hastalıkları, diyabet hastalığı, hipertansiyon olmak üzere kanser ve başka hastalıklara da yol açabilir.
Deri Altı Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Deri altı yağ bezeleri için tedavi seçenekleri vardır. Genellikle ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilir. Lazer tedavisi, kriyoterapi (soğuk tedavi) veya ilaç tedavisi gibi yöntemler, yağ bezelerini küçültebilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
Ancak genel olarak, sığır derisi en dayanıklı ve sağlam deri türü olarak kabul edilir. Bu nedenle, sığır derisi ayakkabı, çanta, mobilya, kemer ve diğer dayanıklı deri üretiminde kullanılır. Bununla birlikte, diğer hayvanların derileri de dayanıklı ve kullanışlı olabilirler, örnek at deri, keçi deri, kuzu deri gibi.
Sığır derisinden yapılan deri, keçi derisinden daha yumuşak ve pürüzsüzdür. Fiyat açısından, inek derileri keçi derilerinden daha pahalıdır.
Gerçek Deri Soyulur mu? Hakiki deri hayvan derisi olması sebebiyle bakımı ve nemlendirilmesi yapılmalıdır. Bakımı yapılmayan gerçek deri zamanla kurumaya başlar ve bu sebeple çatlayarak soyulabilmektedir.
Cildin görevleri
En büyük insan organı olan cilt, 2 metre kareye eşdeğer bir alan kaplar ve 10 kg ağırlığında olabilir. İç homeostazı sürdürürken, dış ortama karşı da koruyucu bariyer görevi görür.
Gerçek Deri Yanar mı? Gerçek deri, yanmaya karşı dayanıklıdır ama yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında zarar görebilir. Derinin yüzeyinde yanık izleri oluşabilir.
Hakiki deri olarak nitelendirilen gerçek deri, asla düz bir forma sahip değildir. Tıpkı insan cildi gibi, dokulu bir yüzeyi vardır. Günümüzde suni deri ve hakiki deri olarak yapılan imalatlar, görünüm ve kullanımlarında belirgin farklar gösterir. Hakiki deri, üzerinden yıllar geçse de kolay kolay eskimez, yıpranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri