Ihlamur, asırlardır faranjit hastalığında bitkisel tedavi olarak kullanılan bir bitkidir. Hoş bir aromaya sahip olan ıhlamur, bitki çayı olarak tüketilmelidir. Vücut ısısını yükseltme yönü ile dikkat çeken ıhlamur, faranjit durumunda kişinin terlemesini sağlayarak vücudundaki mikropların atılmasını destekler.
Faranjit en kısa sürede nasıl geçer? Faranjitin en kısa sürede geçmesini istiyorsanız bol bol dinlenmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bol su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, boğazı rahatlatıcı gıdalar ve içecekler tüketmek faranjiti en kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır.
Ekinezya çayı: Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilineni ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit şikayetlerini kısa sürede ortadan kaldırabilir. Ada çayı: Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır.
FARANJİTE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ
Bir su bardağı suyun içerisine bir tatlı kaşığı adaçayı bitkisi ilave edilir ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Sabah, öğlen ve akşam hazırlanmış olan adaçayı ile gargara yapılır. Dilerseniz hazırlamış olduğunuz adaçayını içebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Acı biberin üzerine bal dökülüp tüketildiği zaman boğazda oluşan iltihapları geçirdiği ve belirtileri azalttığını belirtmiştir. Kuru üzümün acı biber ile tüketilmesi halinde ise boğazda oluşan balgamı tamamen söker, oluşan ağrıyı giderir ve sakinleştirici özelliği vardır.
Ayrıca elma sirkesi ile boğazda gargara yapmak bakterilerin ölümüne neden olacağı için farenjitin tedavisinde etkin rol oynayacaktır.
Ekşi, acı ve baharatlı beslenme tarzından uzaklaşmak gerekir. Kahve, çay ve kola gibi asitli yiyecekler rahatsızlığı daha kötü hale getirir. Rahatsızlık boğazda kuruluğa ve kaşıntıya neden olduğundan, özellikle geceleri uykuyu rahat uyuyabilmek için, ılık su içmek faydalı olacaktır.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Virüslerden kaynaklanan akut faranjit iyileşmeyi geciktirici başka bir faktör olmadığı taktirde genellikle birkaç haftada kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Ada Çayı: Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır. Ada çayı faranjit için son derece de etkili olan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı ada çayı ile birlikte tedavi edilmektedir.
Farenjit tedavisinde öncelikle hastalığın kaynağı tespit edilmelidir. Hastalık viral kaynaklıysa semptomlara yönelik (örneğin boğaz ağrısı varsa ağrı kesici ilaç verilmesi gibi) bir tedavi uygulanırken, bakteri kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Ihlamur, adaçayı, ekinezya, zencefil boğaz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen şeyler arasında; tavuk suyu çorbası, ballı limonlu karabiberli ılık su, zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, ekinezya bulunmaktadır. Bunları içerek boğaz enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.
Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır. Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir.
Parol, içeriğindeki "Parasetamol" maddesinden dolayı, grip semptomlarını (orta şiddetli ağrılar, yüksek ateş ve boğaz ağrısı) büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Fakat, burada önemli olan boğaz ağrısının neden kaynaklı olduğudur. Bunun için öncelikle bir doktora danışmak daha sağlıklı sonuç almayı sağlar.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
TUZLU SU GARGARASI
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
FARANJİTE İYİ GELİR
Turşu suyunda yer alan sirke en az antibiyotik şurupları kadar etkilidir. Faranjitin verdiği zararlardan kısa sürede kurtulmak istiyorsanız bir bardak turşu suyu size şifa olacaktır.
Bal, limon ve zencefilin gücünden faydalanın
Balın boğazı yumuşatma özelliğinden, limonun antibakteriyel özelliğinin yanı sıra içindeki C vitamininden ve toz zencefilin balgam söktürücü özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri