Su derinliğinin her yerinde aynı olduğu bir dalga leğenindeki doğrusal dalgalar, daima dalga tepesine dik doğrultuda yayılır. artar fakat derinlik azaldıkça hız azalır. Su derinliği dalga boyuna göre az ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır.
Kinetik enerjinin azalması demek de hızın azalması demektir. Yani su derinliği azaldıkça hız azalır, derinlik arttıkça arttıkça hız artar.
Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur. 2. Dalga kaynağının frekansı azaltıldığında veya periyodu artırıldığında dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur.
Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır. Ancak frekansın tam tersine dalga boyu hız ile doğru orantılıdır.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
İlgili 36 soru bulundu
artar fakat derinlik azaldıkça hız azalır. Su derinliği dalga boyuna göre az ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır. Su dalgasının hızı yalnızca ortama, periyodu ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır. Dalgalar arasındaki ayırt edici bir özellik de dalganın titreşim doğrultusu (genliğinin doğrultusu) ile dalganın ilerleme doğrultusunun birbirine göre durumudur.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Yanıt C dir. 8. Dalga leğeninde oluşturulan su dalgalarının dalga boyu ortamın derinliğiyle doğru orantılıdır. Derinlik arttıkça dalga boyu artar. Genlik, dalganın taşıdığı enerjinin bir ölçüsüdür.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Dalga boyu birimi metre dir. Dalga boyu kaynağa ve ortama bağlıdır. ”λ” ile gösterilir. Dalganın Hızı: Dalganın birim zamanda aldığı yoldur.
Sesin yüksekliği, sesin ince(tiz) veya kalın(pes) olması frekansına bağlıdır. Frekansı arttıkça incelir, ince seslere yüksek ses de denilir. Frekans dalgaların birim zamandaki titreşim sayısıdır. Frekans Hertz ile ifade edilir.
ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır. Su dalgasının hızı yalnızca ortama, frekansı ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Genlik, bir dalganın periyodik hareketinde, dalganın tepe noktasından çukur noktasına olan uzaklığının yarısıdır. Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Dalga Boyu: Dalga boyu, bir dalganın iki tekrarlayan dalga tepesi arasındaki mesafedir. Frekans: Belirli bir noktadan bir saniyede kaç dalga geçtiğinin ölçüsüdür. Genlik: Dalga tepesinin sıfır noktasına olan düşey uzaklığıdır.
Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
Yer kabuğunun yatay yönlü hareket eder. Hareket yönüyle cisim dalgası olan S dalgasına benzer. Deprem sonrası dışarıya çıktığımızda yerlerde çatlaklar görürüz bazen ise derin yarıklar oluşur. Bu yarıkların oluşmasına Love dalgaları sebep olur.
P ve S dalgaları içinden geçtikleri ortama göre 5 ile 15 km/saniye de ilerler. S-dalgaları ilerleme hızı P-dalgalarına göre yarı yarıyadır. Deprem dalgalarının hızı, içinden geçtikleri ortamın yoğunluğuna bağlıdır.
Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir. Doppler Etkisi dışında frekans hiçbir fiziksel olaydan etkilenmez dolayısıyla değişmez, diğer bir deyişle evrensel bir fiziksel değişmezdir.
Işık, enine dalgalara bir örnektir. Maddedeki enine dalgalar ise, ortamda dalganın aldığı mesafe, dalganın yayılma doğrultusuna diktir.
Dalga tanımı 4: Deniz, göl ya da okyanus gibi büyük su birikintilerinin yüzey kısımlarında rüzgâr, deprem veya akıntı gibi dış etmenler tarafından oluşturulan harekete dalga denirmiş.
I. Su derinliği azalırsa, yansıyan dalgaların hareket doğrultuları değişmez. II. Engelin yarıçapı artırılırsa, yansıyan dalgaların merkezinin engele uzaklığı artar.
Sığ ortamdaki dalganın hızı derin ortamdaki dalganın hızından daha küçüktür.
Cevap C 10. Kırınıma ve kırılmaya uğrayan dalgaların, frekansı der ğişmez. Frekans sadece kaynağa bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri