Doğaya zarar veren içerik cilde de zarar veren ortak etken maddeleridir. Bunlar; paraben, vazelin, sodyum sülfat, silikon, triklosan, talk pudrası, dioksin, setil alkol, SLS, SLES, PG, DEA gibi içeriklerdir.
Cildimiz için en zararlı çevresel faktörlerden biri güneş ışınları. Güneşten gelen UVA ve UVB ışınlarının farklı zararları mevcut. UVA ışınları cildin alt katmanlarına kadar inerek derinin erken yaşlanmasına, kolajen yapısının ve elastikiyetinin zarar görmesine neden olur.
Cildin en amansız düşmanları olan güneş, hava kirliliği, sinir sisteminde bozukluk, rüzgar, aşırı nemlilik ve sigara; cildin vakitsiz yaşlanmasına neden oluyor. Uzmanlar, ciltteki bozulmaların yüzde 90'ını bu etkenlere bağlıyor.
Tahriş ediciler
Mukoza veya cilt ile direkt olarak ani uzun sureli veya tekrarlanan temasında lokal eritem (mukoza veya deride meydana gelen kızarıklık), eskar (yanıklar sonucu deride meydana gelen kuruma ve kabuklaşma) veya ödem oluşumuna neden olabilen, aşındırıcı olarak sınıflandırılan yan maddelerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Cilt tahrişi, aslında cildin dış etkenlere karşı gösterdiği bir reaksiyondur, bir yardım çağrısıdır. Genellikle cilt üzerinde belirli bir bölgenin kızarıklık, kaşıntı, yanma veya pullanma gibi belirtiler göstermesi şeklinde ortaya çıkar.
Hassas cilt, genellikle kendini karıncalanma, batma, yanma hissi ve hatta kızarıklık görünümüyle belli eder. Hassas cilt, kızarıklık görünümünün artmasıyla birlikte bu rahatsızlık hissinin de artığını ve dış etkenlere karşı daha duyarlı bir hale geldiği görülmektedir.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
- Cilt için en önemlisi su tüketimidir. Günde en az 7-8 bardak su içmek gerekir. - Sigara kullanmamak, günde iki fincandan fazla kahve içmemek, günde 2 veya 3 fincan yeşil çay içmek cilt sağlığı için önemlidir. - Cilt sağlığını korumak için antioksidan özellikli önemli besin gruplarını tüketmekte fayda vardır.
Zencefil, zerdeçal, yeşil çay, soya filizinde antioksidan etki gösteren bitki özleri bulunur, bu nedenle sıklıkla tüketilmelidir. Karpuz ve domateste bulunan A vitamini türevleri, cildin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. C vitamini için taze maydanoz, yeşilbiber ve limon çok iyi kaynaklardır.
Stres ile birlikte artan kortizol hormonuna bağlı olarak ciltte kolajen ve hyalüronik asit sentezi azalıyor. Bunların azalmasıyla birlikte ise ciltte ince kırışıklıklar, çizgiler ve cansız bir görünüm meydana geliyor. Cilt eski canlılığını kaybederek mat ve cansız bir cilt ortaya çıkıyor.
Hyaluronik asit ve kolajen üretimi cilt yenilenmesinin en önemli iki kahramanıdır. Cildimizin doğal olarak ürettiği hyaluronik asit ve kolajen, 20'li yaşların sonundan itibaren azalma eğilimine geçiyor. Yani cilt kendini daha az yeniler oluyor ve yavaş yavaş elastikiyetini kaybediyor.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Bol miktarda su tüketilerek hem daha sağlıklı bir cilde hem de daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle su en fazla cilde iyi gelir. Bunun sebebi ise suyun cilt hücrelerini tamir etmesidir. Su sayesinde yenilenen cilt hücreleri cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Tahriş olmuş, zarar görmüş cilt görünümü için genellikle hemen La Roche-Posay'in Cicaplast Baume B5 kremi tavsiye edilir. Cildi yatıştıran, rahatlatan ve cildin yoğun bir şekilde nemlenmesini sağlayan bu deri onarıcı merhem, optimum cilt onarımı sağlıyor.
Hassas cilt, bazı uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan batma, yanma, kaşıntı hissi ve karıncalanma gibi hoş olmayan hislerin ortaya çıkması olarak tanımlanır. Diğer semptomlara hafif ve geçici kızarıklık da eşlik edebilir. Rosasea gibi cilt rahatsızlıklarıyla ilişkili kalıcı kızarıklıktan farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri