Böyle durumlarda üyelik aidatını ödemeyenlere yazılı tebligat yapıldıktan sonra belirtilen süre (30 gün azami) içerisinde üye aidatları ödenmezse, üyelikleri yönetim kurulu tarafından alınacak kararla düşürülür. Ancak son karar mercii genel kuruldur.
Dernek tüzel kişiliğine ait malvarlığının dernek borçlarını karşılayamaması durumunda ise borçlara ilişkin husumetler derneğin kanuni temsilcileri olan dernek yönetim kurullarına yöneltilir ve derneğin kendiliğinden sona ermesi süreci başlatılır.
UYARI: Eğer dernek aidatı dernek üyesi tarafından ödenmez ise, dernek yönetimi tarafından icra yolu ile alınabilir. Fakat dernek yönetimi üyelik aidatını talep etmeme yoluna da gidebilir. Bu durum dernek yönetiminin kararındadır.
Kurala göre, devletin ve kamu tüzel kişilerinin malları haczedilemez. Dolayısıyla özel hukuk tüzel kişilerinin malları haczedilebilecektir. Bu bakımdan derneklerin malları (örn. Kızılay'ın malları), vakıfların malları haczedilebilir.
Hayır, derneklere ödenen aidatların gider yazılıp yazılamayacağı konusunda vergi kanunlarında özel bir düzenleme bulunmuyor. Mevcut uygulama, maliyenin verdiği özelgelerde belirttiği idari görüşe göre yürütülüyor.
İlgili 35 soru bulundu
Herhangi bir şekilde yerleşim yerinde ya da yerleşim yeri dışındaki banka aracılığıyla dernek hesabına yatacak olan bağış veya aidatlar bankadan alınacak olan hesap özeti hesap belgesi işletme defterine işlenerek kayıt altına alınır. Ayrıca makbuz kesmeye gerek yoktur.
Ancak, her yıla ait aidat borcunun ait olduğu yılın sonuna kadar (31 Aralık akşamına kadar) ödenmesi gerektiği; üyelik hukukunun ve hukukî ilişkinin niteliği ve mahiyeti gereğidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, derneğin Kurum'a olan borçları ile derneğin ortağı olduğu bağlı şirketlerin Kurum'a olan borçları bakımından, dernek yöneticilerinin sorumlu olduğu görüşünden hareketle dernek yöneticilerine, yöneticilik dönemlerinde tahakkuk eden prim borçları nedeniyle ödeme emri göndermektedir.
Dernekler de gerçek klişler gibi alacak haklarından yararlanır ve borçla yükümlü olabilirler. Diğer taraftan Derneklerin infisah sebeplerinden biri de, "derneğin aciz haline düşmesi; borçlarını ödeyebilecek durumda olmaması" olduğuna göre, Derneklere yönelik icra takibi ve haciz yapılmasında bir engel bulunmamaktadır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Kızılay Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri maaş alır mı? Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kızılay'ın ülke çapına yayılmış şube ve temsilciliklerinin başkan ve yönetim kurulları Dernek faaliyetlerini gönüllü olarak hiçbir ücret ya da maaş almaksızın meccanen yerine getirirler.
Dernek üyelik aidatı ilk Genel Kurul a kadar aylık net 350,00-TL(üçyüzelli )TL. olarak belirlenmiştir. Üyelik aidatı Genel Kurul kararı ile arttırılıp azaltılabilir. Derneğe üyelik giriş aidatı 1.000 (bin)TL olarak belirlenmiştir.
Madde 10: Üyelik Aidatı:
Derneğin asil üyeleri, üye oldukları tarihten itibaren her ay 40 TL (yıllık toplam 480TL.) Alındı Belgesi karşılığı ve 5253 Sayılı Dernek Kanunu ile Yardım Toplama Kanunu hükümleri çerçevesinde aidat öderler. Aidat her yıl yönetim kurulu kararı ile yeniden belirlenir.
Dernek başkanı bu asil yönetim kurulu üyeleri arasında yönetim kurulu başkanı görevini üstlenir. Dernek başkanının istifa etmesi durumunda, ilk yedek yönetim kurulu üyesinden başlanarak sırasıyla çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanması durumunda, yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yeniden yapılır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla kamu kurumlarına dilekçe hakkı kapsamında istek ve şikâyetlerinizi gönderebilir veya bilgi edinme hakkı kapsamında kamu kurumlarından bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
Derneğin mahkeme kararı ile sona ermesi üç şekilde gerçekleşebilir. Bunlar; derneğin kuruluşundaki eksiklik veya aykırılığın giderilememesi, dernek kurulduktan sonraki bir süreçte derneğin amacının kanuna ya da ahlaka aykırı hale gelmesi ve suç sebebiyle derneğin kapatılması halleridir.
İCRA TAKİBİ NEDİR? İcra takibi, borçlunun borcunu herhangi bir sebeple ifa etmemesi halinde alacaklının bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Müdürlüğü nezdinde başlattığı takiptir. İcra takibi bir avukat aracılığıyla yürütülebileceği gibi bizzat alacaklının kendisi de bu işlemi yürütebilir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Dernekler, Türk Medeni Kanunun 76.Maddesi gereğince tüm üyelerinin yazılı katılımı ile fesih kararı alabilir. Fesih için, üyelerin üçte ikisinin fesih kararına katılması yeterlidir. Derneğin mal varlığına dair işlemler için yine tasfiye kurulu oluşturulur ve derneğin tasfiyesi gerçekleştirilir.
Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.
Denetleme işlemi maliye bakanlığı tarafından yapılır. Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini (EK- 21), mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler.
1) Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).
(b) 2024 yılından itibaren Dernek yıllık üyelik aidatı 750.-TL olarak belirlenmiştir ve 2024 yılı içinde bu tutarın da ödenmesi gerekmektedir.
İdari para cezası kural olarak cezayı uygulayan devlet kurumunun mal müdürlüklerine ödenir.
Dernek genel kurulunda aidat ödemeyenlere aylık %3 gecikme faizi uygulanacağına dair karar alınmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri